Politikk

Trappe-dødsfall henlagt på grunn av foreldelse

 • Solveig Ruud
  Journalist

Glemsk, sittende i rullestol, med nedsatt syn og hørsel og amputert ben trillet Else Marie Skjellerud (91år) utfor denne trappen ved Horsters Minde Bo- og servicesenter i Lillehammer. Hun døde av skadene. Anette Karlsen

 • Uakseptabelt, sier Stortingets fremste helsepolitiker, Kari Kjønnaas Kjos (Frp). Helsetilsynet brukte nesten 19 måneder på å granske dødsfall på omsorgsinstitusjon før Lillehammer kommune ble anmeldt. Nå er saken henlagt – fordi det har gått for lang tid.

Det er svært sjelden at Statens helsetilsyn anmelder en norsk kommune for uverdig og uforsvarlig eldreomsorg. Men dødsfallet til Else Marie Skjellerud førte til en gransking som avdekket så store avvik i omsorgstilbudet, at Helsetilsynet valgte å anmelde Lillehammer kommune.

Det skjedde i februar i år – nitten måneder etter at nære pårørende slo alarm.

— Vi beklager sen saksbehandlingstid, sto det i brevet Helsetilsynet sendte Lillehammer kommune dengang.

Ikke faglig forsvarlig omsorg

afp000670233-VwGKMhrLrl.jpg Anette Karlsen

Else Marie Skjellerud (91 år) døde av skadene hun fikk etter å ha trillet utfor en trapp — med amputert ben, i rullestol. Brevet konkluderte med at tilbudet Skjellerud fikk var faglig uforsvarlig og ikke tilrettelagt hennes behov.

Anmeldelsen førte først til at politiet henla saken og begrunnet henleggelsen med at de ikke fant "rimelig grunn til å undersøke om det hadde skjedd noe straffbart."

Den henleggelsen fikk både politikere og Helsetilsynet til å reagere kraftig. Helsetilsynet påklaget avgjørelsen til statsadvokaten.

Les også:

Les også

- De så henne og gjorde ikke noe. Det er rystende

Les også

- Hvis ikke dette er en straffbar sak, vil ikke oen sak være det

Nå er imidlertid saken henlagt for godt, og begrunnelsen skyldes paradoksalt nok noe Helsetilsynet også er medskyldig i: Det har gått for lang tid siden dødsfallet skjedde.

Siden det var anbefalt foretaksstraff og straffen kun var enten bot eller fengsel i inntil tre måneder, kunne statsadvokaten konkludere slik: " Det straffbare forhold er således foreldet, og saken blir å henlegge. "

Uakseptabel lang tidsbruk

— Å bruke over ett og et halvt år er altfor lang tid. Når man da etterpå kan bruke foreldelsesfrist for å henlegge saken, er dette veldig alvorlig, sier Kari Kjønnaas Kjos (Frp). Hun mener konsekvensene av tidsbruken; henleggelse, er en bekreftelse på at tilsynet har brukt for lang tid og karakteriserer tidsbruken som uakseptabel.

– En så alvorlig sak bør prioriteres, mener lederen av Stortingets helse- og omsorgskomité. Hun er ikke kjent med at tilsynet generelt kan anklages for lang saksbehandlingstid, men antyder at tilsynet kanskje burde se på egen tidsbruk og organisering av virksomheten hvis de ikke får saken unna raskt nok.

Ille at det ikke har skjedd noe

Avdødes niese, Ingrid Teige Melby, som var den som umiddelbart etter dødsfallet sende en klage til fylkeslegen i Oppland, synes det er trist at saken ble henlagt.

— Det er litt ille å tenke på at det kanskje er helsetilsynet selv som har brukt opp tiden her, sier hun.

Hun sier det viktigste for henne har vært å forhindre at andre skulle oppleve å få en så uverdig og brutal slutt på livet. Å få bøtelagt kommunen var ikke noe hovedmotiv, men å sørge for at kommunen fikk et pålegg om å bedre eldreomsorgen. Hun beklager at det er fremmet nye forslag om kutt i omsorgstilbudet i Lillehammer.

— Det var det stikk motsatte av det jeg håpet, da jeg klaget, sier hun.

Innrømmer at de brukte lang tid

Direktør Jan Fredrik Andresen i Helsetilsynet, beklager henleggelsen.

— Det at saken ikke blir etterforsket, innebærer blant annet at samfunnet ikke får avklart hvor grensene for straffbare handlinger går når det gjelder kommunale tjenester til en sårbar gruppe, sier han. Han innrømmer at tilsynet har "brukt lengre tid enn ønskelig" på saken, men påpeker at politiet hadde drøye fem måneder på seg før den strafferettslige foreldelsesfristen gitt ut. Han viser ellers til at statsadvokaten bemerket at det er uheldig at politiet ikke gjorde tiltak for å avbryte foreldelsesfristen.

 1. Les også

  Kommunalsjef går av etter helsetilsynets anmeldelse

 2. Les også

  - Hvis ikke dette er en straffbar sak, vil ikke noen sak være det

 3. Les også

  Helsetilsynet klager på henleggelse

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Politikk

Relevante artikler

 1. NORGE

  Feilaktig rapport mot pelsdyrbonde: Derfor gikk Mattilsynets direktør av

 2. NORGE

  Mor og stefar siktet etter at barn i Trøndelag døde

 3. A-MAGASINET

  Legen advarte mot turen. Likevel ble MS-syke Solfrid (72) sendt hjem med rutefly. 18 dager etter døde hun.

 4. A-MAGASINET

  Historien om Siw, del 8: Lukten av død

 5. NORGE

  Psykisk syke «Siri» er redd og alene på et hotellrom. Det var det eneste stedet fastlegen kunne plassere henne.

 6. A-MAGASINET

  Barnevernet ble varslet flere ganger om Hannas anfall. Noen uker senere ble hun funnet død i sengen.