Venstre: - Dette er for svakt

Venstre-nestleder Ola Elvestuen vil ha grønnere skatter og større samferdselsløft.

Venstre sier de skulle sett at avgiftene i større grad blir vridd slik at det blir dyrere å forurense.

— De får spor av grønt skatteskifte vi så i det rødgrønne budsjettet er svekket. Kollektivsatsingen uteblir og Ruteplan 2014 som skal gi et bedre rutetilbud utsettes. Dette er for svakt, sier Venstre-nestleder Ola Elvestuen.

Stortingsrepresentant Abid Raja er også misfornøyd:

— 100 mill til vedlikehold er ikke godt nok. Det trengs to milliarder, sier ekspertene selv. Venstre har lagt inn to milliarder, som må til for å hindre ytterligere forfall. 100 mill ekstra gir ikke engang ett krysningsspr eller parongforlengelse, ikke engang en vendesløyfe. Togpendlere over hele lander fortjener det Venstre har foreslått - og vi har tenkt å kjempe for det vi fremmet igår, sier Raja til Aftenposten.

Grønn skatt

Venstres finanspolitiske talsmann ville hatt grønne avgifter istedet for ekstra oljepengebruk.

— For Venstre er et grønt skatteskifte viktig, og vi mener at flere av de skattelettelsene H og FrP nå foreslår med fordel kunne vært finansiert gjennom et grønt skatteskifte fremfor økt oljepengebruk, sier Venstres medlem av Finanskomiteen Terje Breivik.

Den blå regjeringen la frem sitt forslag til statsbudsjett for 2014 fredag morgen.

Her er hele tilleggsproposisjonen (ekstern pdf)

Møte mandag

Allerede mandag morgen klokken 09.00 møtes de finanspolitiske talsmennene i Frp, Høyre, KrF og Venstre for å starte forhandlinger om hva Regjeringen faktisk kan få flertall i Stortinget for.

Les også

Slik blir din økonomi med nytt budsjett

  1. november skal Stortingets finanskomité etter planen avgi sin innstilling om neste års statsbudsjett.Innen den tid må Høyre og Frp ha forhandlet seg frem til støtte for et budsjett. De henvender seg i første omgang til KrF og Venstre.

Venstre har lagt frem et eget forslag til alternativt statsbudsjett, der de blant annet går inn for nesten å doble de blåblås lærerløft.

De har også lagt inn penger til 11 måneders studiestøtte, som Regjeringen ikke gikk inn for å innføre.

— Studentene er skuffet i dag. H og FrP har i god rødgrønn tradisjon fjernet det de var for i valgkampen, nemlig 11 måneders studiestøtte. Venstre vil i forhandlingene kjempe for at Stortinget retter opp dette ,sier finanspolitisk talsmann Terje Breivik

Ulik strategi

KrF har valgt en annen strategi. I stedet for å legge frem et helhetlig alternativ, konsentrerer KrF seg om å lage en liste med krav til endringer de vil ha gjennom i forhandlinger med Høyre/Frp-regjeringen.

— Jeg konstaterer at vi har fått en ansvarlig finansminister ganske raskt. Aldri har handlingsregelen hatt større oppslutning i denne sal, enn etter finansministerens tale. Jeg kan konstatere at Siv Jensen ønsker å holde orden i norsk økonomi, sa finanspolitisk talsmann i KrF Hans Olav Syversen i Stortinget da han kommenterte budsjettforslaget.

Han antydet imidlertid at Regjeringen kan risikere å møte kamp om beslutningen om å kutte arveavgiften helt.

— Vi får se om det er et endelig morna når dette arbeidet er ferdig, sa Syversen.

— Vi har et stort problem med å forstå at en regjering av Høyre og Frp kommer med skatteskjerpelser for helt allminnelige mennesker, fortsatte Syversen.

SV-kritikk

De rødgrønne er ikke nådige om den nye regjeringens forslag til endringer. Finanspolitisk talsmann i SV, Snorre Valen, sier følgende til partiets egne hjemmesider:

— Regjeringen finansierer skattekutt til de rikeste ved å ta fra dem som har minst. Det er barn, syriske krigsofre og studenter som må betale når Høyre og Frp gjør sine prioriteringer. De avlyser et viktig løft for studenter, kutter i regnskogsatsing, samtidig som de med størst inntekt og formue sitter igjen med mer.

Heller ikke Arbeiderpartiet er nådige:

— Dette er et tilbaketog, løftebrudd og et stilltiende nikk til regjeringen Stoltenbergs budsjett, sier Jonas Gahr Støre (Ap), nestleder i finanskomiteen.

— En rød tråd til dette budsjettet er løftebrudd, og der det er kursendring er det avsporing, slo han fast da han kommenterte budsjettet i Stortingssalen etter fremleggingen.

Venstre-nestleder Ola Elvestuen.