Politikk

Siv Jensen: – Jeg synes virkelig synd på Tor Mikkels familie

Statsminister Erna Solberg sier at «dette er en stor belastning for Tor Mikkel og hans familie».

– Dette er en stor påkjenning som de ikke fortjener, sier Frp-leder Siv Jensen etter at det natt til søndag begynte å brenne i bilen til justisminister Tor Mikkel Wara. Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

  • Thomas Spence

- Ingen som påtar seg oppgaver for vårt felleskap skal måtte leve med denne typen frykt for seg og sin familie, skriver Solberg i en epost til Aftenposten.

Finansminister og Frp-leder Siv Jensen sier at «dersom denne brannen viser seg å være påsatt, er det et alvorlig angrep på det norske demokratiet».

– Det er et angrep på ytringsfriheten. Det er et angrep på det åpne samfunnet vi har i Norge med høy tillit, hvor politikere kan leve normale liv blant folk, skriver Jensen i en epost.

Natt til søndag begynte det å brenne i Frp-statsrådens bil. Det var det femte, offentlige kjente anslaget mot Wara siden desember i fjor. Tidligere har det blant annet vært branntilløp, tagging og en brevtrussel.

Statsminister Solberg sier at dette er en sak som hun og Statsministerens kontor har fulgt tett hele tiden.

– Både opp mot Tor Mikkel og hans familie, samt med justisdepartementet med hensyn til etterforskningen og politiarbeidet, sier Solberg.

Hun sier at hærverk, brannstiftelse og trusler mot justisminister Tor Mikkel Wara og hans familie er «helt uakseptable.»

– Denne typen handlinger er en trussel mot vårt åpne og demokratiske samfunn. Politikere skal kunne påta seg verv for fellesskapet uten frykt.

- Jeg mener det er bra at politikere fra flere partier er tydelige i denne saken. Det er viktig at flere politikere slår ring om justisministeren og dermed vårt frie demokrati. Detaljene rundt sikkerheten til politikerne kommenterer vi ikke på, av hensyn til deres sikkerhet, slutter Solberg.

Justisminister Tor Mikkel Wara, som har hatt livvakter siden det første angrepet i desember, står tirsdag ettermiddag på Stortingets talerstol i en debatt om hvordan bekjempe gjengkriminaliteten i Oslo.

Han vil kommentere det siste angrepet mot ham og familien etter at debatten er over.

– Fullstendig uakseptabelt

– Dette er den siste i en lang rekke av trusler, hærverk og forsøk på brannstifting rettet mot justisministeren og hans familie. Jeg synes virkelig synd på Tor Mikkel sin familie som er nødt til å gå gjennom dette, det er en stor påkjenning som de ikke fortjener.

– Det er fullstendig uakseptabelt at de skal oppleve denne utryggheten og jeg synes det er bra at politiet tar dette på det største alvor, sier Jensen.

Politiet holder boligen til justisminister Tor Mikkel Wara under oppsikt. Foto: Bjørge, Stein

  • Les også PST-sjefen: Har ingen mistenkte

PST: Truslene har høyeste prioritet

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har overtatt ansvaret for etterforskningen.

– Truslene mot Tor Mikkel Wara har høyeste prioritet, sa PST-sjef Benedicte Bjørnland mandag.

PST-sjefen sa samtidig at ingen er mistenkt i saken, og ville ikke kommentere om politiet har spesielle grupper på den politiske høyre- eller venstresiden i kikkerten.

«Vi etterforsker bredt, og ønsker ikke å spesifisere enkelte hypoteser som mer aktuelle enn andre slik etterforskningen står nå», skrev Bjørnland i pressemeldingen mandag.

Les mer om

  1. PST
  2. Tor Mikkel Wara
  3. Siv Jensen
  4. Leder