Hareide til landsstyret: Tilgivelse er ikke det samme som tillit

– Dersom statsministeren ikke ordner opp, og i tillegg velger å stille kabinettsspørsmål, gjør hun det særs vanskelig for seg selv og for Regjeringen. Det sa KrF-lederen da han i formiddag innledet på KrFs landsstyremøte.

– Det er ikke med lett hjerte vi nå går inn i dagens møte. Dette er en alvorlig sak som skal drøftes, og konklusjonen er ikke gitt, sa KrF-leder Knut Arild Hareide da han innledet det ekstraordinære landsstyremøtet mandag.

Kristelig Folkepartis landsstyre startet et ekstraordinært møte klokken 12.00 i dag. Landsstyret er nå samlet på Stortinget for å diskutere hvilket råd de skal gi til stortingsgruppen. Ved 14-tiden tok møtet en pause.

Under pausen fikk Aftenposten opplyst at barte omkring halvparten av landsstyrets medelmmer hadde hatt ordet. Og det er regnet med at møtet kan vare frem mot klokken 17.

Da KrF-leder Knut Arild Hareide innledet møtet, sa han at konklusjonen ikke er gitt og beskrev saken som alvorlig.

– Det må være rom for å få tilgivelse for feiltrinn. Men er tilgivelse det samme som tillit. Jeg kan for egen del si at jeg har tilgitt Sylvi Listhaug. Spørsmålet er om vi har tillit til henne som justisminister. Det er et av spørsmålene vi skal diskutere i dag.

Mistillitsforslaget mot justisminister Sylvi Listhaug (Frp) mangler bare fire stemmer for å få flertall når det kommer til behandling i Stortinget tirsdag.

Derfor er det i realiteten opp til KrFs landsstyre og partiets åtte stortingsrepresentanter å bli enige om Listhaug får fortsette som justisminister.

– Statsministerens ansvar

Hareide sier han i helgen har gitt «tydelig beskjed» til statsminister Erna Solberg om at det er hennes ansvar å ta grep for å unngå mistillit i Stortinget.

– Dersom statsministeren ikke ordner opp, og i tillegg velger å stille kabinettsspørsmål, gjør hun det særs vanskelig for seg selv og for Regjeringen. Det er da statsministeren som sitter med ansvaret, sa Hareide, som understreket at partiet ikke går inn i dagens møte med lett hjerte:

– Dette er krevende for KrF. Vi gikk til valg på å bytte ut Frp og dermed Listhaug, men vi gikk også til valg på Erna Solberg som statsminister.

Hareide roste Solberg og Høyres nestleder Jan Tore Sanner for å ha gitt en uforbeholden unnskyldning for Listhaugs Facebook-post. Samtidig stilte han spørsmål ved om partiet kan ha tillit til at Listhaug mente det da hun ba om unnskyldning.

– Problemet er at justisministeren som har skapt denne krisen, etter å ha vært unnvikende i seks dager, måtte ha fire forsøk på å komme med en skikkelig unnskyldning i Stortinget. Selv om den var varslet av statsministeren på forhånd. Det vitner jo om at problemene med Listhaug som justisminister, stikker dypere enn den konkrete enkeltsaken.

– Pågangen har vært stor gjennom helgen, sier Hareide til NTB. Han bekrefter at han i helgen har hatt kontakt med statsminister Erna Solberg (H), men vil ikke si noe mer om innholdet i samtalene.

Nervøs stemning i Høyre

Etter at Hareide hadde lukket dørene til KrFs ekstraordinære landsstyremøte, var stemningen nervøs blant Høyre-politikere Aftenposten møtte på Stortinget. De som hadde hørt innledningen hans, ga uttrykk for at de var usikre på hvordan han skulle tolkes.

Et par av Erna Solbergs medarbeidere på Statsministerens kontor vandret i korridorene, mens statsministeren selv var på skolebesøk i Bærum.

En Høyre-representant ga uttrykk for stor frustrasjon over Sylvi Listhaugs håndtering av «blomsterhavet» hun mottak fredag og sa at flere i Erna Solbergs parti stilte seg hoderystende til Listhaugs opptreden.

Vedkommende uttalte at «ingenting av det som har skjedd den siste uken,» har gjort situasjonen lettere.

– Rådet fra landsstyret vil veie tungt

Etter partilederens innledning ble møtet lukket for pressen. Landsstyret skal diskutere mistillitsforslaget og gi sitt råd til stortingsrepresentantene om hva de bør stemme tirsdag.

– Rådet fra landsstyret til stortingsgruppen vil veie tungt, sier kommunikasjonssjef Mona Høvset, ifølge NTB.

KrFs landsstyre består av medlemmene av sentralstyret, lederne i fylkeslagene, nestlederne i KrF Kvinner og KrFU, tre representanter fra stortingsgruppen og to representanter fra de ansatte.

I forkant av det ekstraordinære landsstyremøtet mandag har flere fylkesledere uttalt at tilliten til Listhaug er «tynnslitt». Andre mener hun bør få en ny sjanse.

Landsstyrets medlemmer ble loset inn inngangen i Nedre Voll gate. De hadde fått beskjed om ikke å si noe, noe de fleste overholdt, men flere ga uttrykk for at det ville bli et spesielt møte, fordi regjeringens fremtid står på spill.

– Vil KrF komme ut av denne saken som et samlet parti?

– Det vil dagen vise, sier parlamentarisk nestleder Hans Fredrik Grøvan på vei inn til møtet.

På direkte spørsmål svarer han at det er en vanskelig sak, fordi utfallet kan avgjøre Regjeringens skjebne.

Fylkesleder i Agder, Per Sverre Kvinlaug, sier til Aftenposten at han har med seg et klart råd til møtet fra sitt fylke.

– Hva er det?

– Det vil jeg si i møtet.

Nestleder Kjell Ingolf Ropstad har tatt fri fra pappapermisjon for å delta på møtet. Han var blant dem som på veien inn kritiserte Listhaug og kalte Facebook-posten upassende, men svarte «ingen kommentar» på spørsmål om mistillit og kabinettsspørsmål.

Høyres stortingsgruppe har fått beskjed om å være beredt på møte i ettermiddag eller i morgen, avhengig av utfallet på KrF-møtet.

Mandag ettermiddag møtes Listhaug og de andre statsrådene i partiet til krisemøte med Frps stortingsgruppe.

KrF og partileder Knut Arild Hareide stemte for sterk kritikk av Sylvi Listhaug forrige uke. Vil de også stemme for mistillit?

Under sterkt press

Torsdag fikk Listhaug et såkalt daddelvedtak mot seg. KrF sluttet seg da til resten av opposisjonen som slo fast at det er «sterkt kritikkverdig» at Listhaug har fremsatt «uriktige og krenkende påstander knyttet til bekjempelse av terror i Norge».

Bakgrunnen for kritikken er et innlegg på Listhaugs Facebook-side, der justisministeren skrev «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet – Lik og del».

KrF er nå under sterkt press. Hvis partiet sørger for flertall for mistillitsforslaget mot justisministeren, åpner det for at Solberg-regjeringen må gå av. Det kan føre til at Norge får en rødgrønn regjering.

Har du fått med deg disse sakene om Listhaug-bråket?