Politikk

Da Jens fornærmet Kina

Da Jens Stoltenberg forlot teateret før første akt av "En Folkefiende" hadde begynt, gikk også hans kinesiske vertskap - i protest mot Norges statsminister.

Jens Stoltenberg sammen med sin kinesiske kollega Wen Jiabao under besøket i mars måned.

Nyhetsbrev Få Kjetil B. Alstadheims perspektiv rett i innboksen hver uke.

Les også:

Stoltenbergs tredagersbesøk i Beijing i mars ble avsluttet med en teater— og konsertkveld i sentrum av hovedstaden med miljø som hovedtema. Ibsen-stykket "En Folkefiende" sto på plakaten, i tillegg til en pianokonsert som akkompagnerte en film om miljøødeleggelsene i Kina. Men hverken Stoltenberg eller den kinesiske visemiljøministeren Pan Yue fikk med seg forestillingen. Statsministeren dro nemlig rett tilbake til hotellet etter å ha holdt sin innledende tale.Da Pan Yue fikk høre at Stoltenberg hadde dratt, tok også han med seg sin delegasjon og forlot salen. Men først holdt han sitt innlegg til tilhørerne - uten at den norske æresgjesten var til stede.- Han ble veldig fornærmet over å skulle sitte alene igjen i salen, sier en svært sentralt plassert kilde til Aftenposten. - Han gikk i protest fordi Stoltenberg gikk. Etter å ha holdt formelle samtaler i forkant av forestillingen, var det nemlig meningen at de to politikerne skulle snakke sammen på mer uformelt vis mens de satt ved siden av hverandre i salen. I stedet ble kveldens arrangement gjennomført uten de to æresgjestene til stede.

- Mareritt.

Stoltenberg skal også ha fornærmet Pan rett før forestillingen begynte, da det var meningen at de to skulle snakke sammen over et glass sprudlevin. I stedet valgte den norske statsministeren å vie sin oppmerksomhet til andre gjester, noe som gjorde at Pan ble stående igjen alene. - Han sto og blomstret mens Stoltenberg hadde ryggen til ham, sier en kilde i det norske diplomatiske miljøet i Beijing.- Hele kvelden var et mareritt.- Det som skjedde den kvelden, var at det hadde vært et ekstremt tett program, og at hans far skulle ha en operasjon. Han måtte tilbake for å forberede seg til Indonesia-besøket, sier Trude Måseide, kommunikasjonssjef ved Statsministerens kontor.

Sure miner.

Det kinesiske miljøverndepartementet (Sepa) hadde på forhånd bidratt til å skape sure miner hos enkelte av de norske arrangørene. Tidligere den måneden, da forestillingen ble satt opp for første gang, hadde departementet nemlig satt ned foten i forhold til hvordan "En Folkefiende" skulle presenteres. Verdensbanken, som sto som medarrangør fordi bankens miljøeksperter skulle legge frem hovedpunktene i en ny miljørapport, ønsket å legge handlingen til Kina. Det skulle også brukes kinesiske navn og kostymer.- Men Sepa sa nei, de ville ikke at handlingen på noen måte skulle assosieres med Kina, sier en kilde i Verdensbanken. - Derfor beholdt vi de norske navnene. Vi syntes det var stort nok at de i det hele tatt gikk med på å sette opp stykket.

Sensurerte rapport.

Ibsen-stykket handler om hvordan en lege i en søvnig sørlandsby trosser byråkrater, politikere og sine medborgere i kampen for å avsløre miljøødeleggelser i byens kurbad. Det er enkelt å trekke linjene til Kina, der forurensingen blir et stadig større problem, og der myndighetene tilbakeholder informasjon om omfanget av disse skadene.Det var derfor svært ironisk at Verdensbankens funn gjennom tre års undersøkelser viste seg å være for sterk kost for kineserne. Rapporten som ble presentert da forestillingen ble satt opp i begynnelsen av mars, ble nemlig kraftig sensurert av kinesiske myndigheter.- Vi ble bedt om å holde tilbake informasjon fordi kineserne fryktet at de kunne føre til sosial uro, sier en kilde som var involvert i utarbeidelsen av rapporten, til Aftenposten.Så mye som en tredjedel av innholdet i rapporten ble påstått å være for "sensitivt" for myndighetene, skriver avisen Financial Times.Blant annet ble banken bedt om å la være å offentliggjøre at 750 000 kinesere dør for tidlig hvert eneste år på grunn av forurensing.

Les også

- Vi er "svært overrasket" over den norske ambassadøren

Pan Yue

Les mer om

  1. Politikk