Politikk

Jan Tore Sanner (56) gir seg som Høyres nestleder

– Jeg fikk telefoner med advarsler om at jeg måtte passe på at jeg ikke bandt meg for tett til Erna Solberg. Det sier Høyres avtroppende nestleder Jan Tore Sanner om de første årene i partiledelsen.

Dobbel Jan Tore, takk! Jan Tore Sanner har kjøpt så mange kopper americano hos Erlik i Akersgata at han har fått navnet på plakaten.
  • Thomas Spence

Søndag gir Sanner Høyres valgkomité beskjed om at han trekker seg som første nestleder under landsmøtet 2.–3. april. Han har lojalt fulgt Erna Solberg i opp- og nedturer siden 2004.

Som student hadde Sanner en deltidsjobb. Han møtte første gang på Stortinget i 1989. Siden har han vært politiker hele sitt liv. Sanner har ikke avgjort om han vil stille gjenvalg for Akershus i 2025. Han vil derfor ikke ha noe «avskjedsintervju».

– Min motivasjon og lyst til å bidra for Høyre er like sterk som den alltid har vært. Likevel har jeg kommet til at det er riktig tidspunkt å slippe til en ny nestleder, ved at jeg stiller min plass i Høyre ledelse til disposisjon. Jeg har vært nestleder i 18 år. Det har vært en fantastisk reise og privilegium, sier han.

Karrieren i partiledelsen holdt på å ende nesten før den var begynt for begge etter et «begredelig valg i 2005».

– Da satt Erna og jeg og noen til oss ned og både foretok analyser av hva som hadde gått feil og ikke minst hva vi måtte gjøre for å komme tilbake i regjeringsposisjon, forteller han.

Sanner peker på menyen med hans navn på.

– Halve Høyre positiv til Frp

De konkluderte med to hovedgrep:

Det ene var å synliggjøre Høyres sosial engasjement og satse på helsepolitikk. Solberg formulerte setningen «Mennesker, ikke milliarder». Det andre var å åpne for et bredt borgerlig samarbeid inkludert Frp.

– Halvparten av Høyre mente vi skulle samarbeide med Frp. Den andre halvparten mente vi bare skulle samarbeide med sentrumspartiene KrF og Venstre.

– Det var ganske stormfulle år med sterk kritikk mot ledelsen. Jeg husker jeg fikk telefoner om at jeg måtte passe på at jeg ikke binder meg for tett til Erna. For hvis det går galt, så går du med.

– Da var mitt svar klart: Loddet er kastet. Vi har en strategi, og den har jeg tro på, sier han.

Jan Tore Sanner mener Solberg-regjeringen var langt bedre forberedt i 2013 enn Støre-regjeringen i 2021.

Ingen vonde minner

Strategien førte til åtte år med regjeringsmakt for Høyre. Sanner ble både kommunal- og moderniseringsminister, kunnskaps og integreringsminister og finansminister. Den økonomiske håndteringen av koronakrisen står igjen som hans viktigste bidrag.

– Det var ekstremt krevende. Men jeg er også veldig stolt av å kunne si at vi har bidratt til at vi har et sterkt næringsliv på vei ut av krisen. Det gjør at ledigheten falt veldig raskt, sier han.

Han har «egentlig ikke noen vonde minner» Selv om regionreformen Sanner lanserte rakner i disse dager.

– Jeg er skrudd sammen slik at jeg er opptatt av de tingene jeg gjør. Og ikke minst se fremover, og jeg er stolt av kommunereformen som har gitt oss mange nye kommuner som er bedre rustet til å gi innbyggerne gode tjenester. Det er den største endringen av kommunestrukturen siden 1965, sier han.

– Historiens dom kan bli en håpløs reform av fylkeskommunene, vedtatt en sen nattetime for å gi Venstre på sperregrensen en tiltrengt seier?

– Det er i hvert fall meningsløst, i en tid hvor elever har miste mye verdifull undervisning i videregående skole og du har kjempeutfordringer i kompetansepolitikken, at de ansatte i fylkene skal bruke tid på å bygge nye fylkesadministrasjoner.

– Nå har de brukt tre år på å etablere de nye fylkene. Hvis de skal reversere dette, vil de bruke nye to-tre år på å bygge nye administrasjoner i stedet for å bruke tiden på skolen, sier Sanner.

Tror på borgerlig samarbeid

Selv om tonen mellom Frp og sentrumspartiene Venstre og KrF er utrivelig og kjølig i dag, har Sanner tro på at de går til valg i 2025 for en borgerlig regjering.

– Ja, det er tre og et halvt år til neste valg. Det er ikke unaturlig at man etter et regjeringsskifte skifte dyrke eget parti og egen politikk. Så skal vi bruke tiden godt til å bygge samarbeid når neste valg nærmer seg, sier Sanner.

Antagelig er det bare Aps Trygve Bratteli med sine 20 år som nestleder fra 1945 som har lenger fartstid enn Sanner.

– Stenger Erna Solberg døren for deg for å nå helt til topps?

– Nei, det har hun på ingen måte gjort. Hun har sagt i media at hun ønsker å fortsette. Hun har både energi, kraft og vilje. Det skaper ro i partiet. Så jeg er veldig glad for at hun fortsetter, sier Sanner.

Hvem han ønsker som ny nestleder, holder han tett om.

– Det får tiden vise. Det er ikke mangel på talenter i Høyre. Vi er så heldig at vi ikke har mangel på dyktige folk i ulik alder, sier han.

Tina Bru (35) ble valgt som andre nestleder på landsmøtet i fjor. Bru og stortingsrepresentantene Ine Eriksen Søreide (45), Henrik Asheim (38) og Nikolai Astrup (43) nevnes oftest som aktuelle fremtidige ledere.

– Svin på skogen

I 2011 anklaget Sanner Ap for ha innledet den «lange skitne valgkampen». Han ler når sitatet trekkes frem.

– Jeg har helt sikkert mine svin på skogen. Jeg er ikke edlere enn noen andre. Det er overtramp fra alle partier. Min erfaring er at velgerne er mest interessert i å høre om partienes egen politikk, svarer han.

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uken gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.

Les mer om

  1. Jan Tore Sanner
  2. Regionreform
  3. Erna Solberg
  4. Jens Stoltenberg