Sp-topp om SV-exiten: – Skuffende

Kjersti Toppe mener Arbeiderpartiet og Senterpartiet ikke kommer utenom SV i Stortinget og er skuffet over bruddet på Hurdalssjøen.

Parlamentarisk nestleder Kjersti Toppe
  • Magnus Kallelid

Onsdag ble det klart at SV ikke vil gå inn i regjeringsforhandlinger med Arbeiderpartiet og Senterpartiet og forlater Hurdalsjøen Hotell. Parlamentarisk nestleder i Sp Kjersti Toppe har hele tiden håpet på at SV ville bli med.

– Jeg mener det var skuffende at SV ikke mener det er grunnlag for en rødgrønn regjering. Jeg hadde håpet på en flertallsregjering med SV. Vi kommer ikke utenom SV i Stortinget uansett, og i mange saker er SV og Sp på linje, skriver Kjersti Toppe i en SMS til Aftenposten.

Vil ha samarbeid

SV-leder Audun Lysbakken har gjort det klart at han heller ikke vil bli et støtteparti for Støres regjering eller ha bindinger til den.

– Jeg mener vi fortsatt må ha god dialog og samarbeid med SV, sier Toppe.

Partiet gikk til valg på en «Ap-Sp-basert regjering». Toppe har tidligere hevdet at denne formuleringen ikke utelukket SV. Toppe mener SV og Sp kunne funnet sammen i mange helsesaker.

Sp-nestor håpet på flertallsregjering

SV forlater sonderingene fordi de mener de ville skuffet velgerne i spørsmål som klima, natur og rettferdig fordeling.

Også Sp-nestor Per Olaf Lundteigen mener det beste ville vært en flertallsregjering. Uten SV har ikke de rødgrønne flertall nok til dette.

– Når det nå ikke gikk, må vi satse på at vi får til en regjeringserklæring som vekker begeistring i begge regjeringspartiene, sier Lundteigen til VG.