Politikk

- Vi har valgt feil <br/>ved å ikke stille krav

Kunnskapsminister Øystein Djupedal tar nå oppsiktsvekkende selvkritikk for at SV ikke har lagt stor nok vekt på kunnskap i skolen.

Kunnskapsminister Øystein Djupedal tar et kraftig oppgjør med SVs skolepolitikk. Foto: Åserud, Lise

  • Heidi Ertzeid

Kunnskapsminister Øystein Djupedal er ydmyk på både egne og SVs vegne i et intervju i morgendagens utgave av VG .— SV har nok til tider tatt litt for lett på dette med kunnskap. Vi har kommet til en kollektiv erkjennelse om at vi har valgt feil ved å ikke stille krav. Barn må lære å lese, erkjenner Øystein Djupedal overfor VG.

Høyre og SV likere

Han mener at de to skolepartiene Høyre og SV har nærmet seg hverandre i løpet av de siste årene, og tegner følgende bilde av dagens skolepolitiske landskap:

  • Mens SV tidligere ikke har prioritert kunnskap i basisfagene norsk, engelsk og matte, sier Djupedal nå at dette er skolens viktigste oppgave.
  • Høyre, på sin side, har vært opptatt av at elevene tilegner seg kunnskap i skolen, mens de ikke har fokusert like mye på behovet for en heldagsskole med både fysisk aktivitet, skolemat og leksehjelp.
    På Høyres landsmøte i begynnelsen av mai vedtok Høyre å å jobbe for heldagsskolen med leksehjelp, fysisk aktivitet og mer tid til matte som hovedelementer.

Ser ikke forskjell på Clemet og Djupedal

— Jeg er glad for at Høyre nå har en annen tilnærming og språkbruk om skolepolitikk. Det betyr at det er grunnlag for et bredt skolepolitisk samarbeid i tiden fremover, sier han.Også leder og nestleder i Utdanningsforbundet, Helga Hjetland og Per Aahlin har lagt merke til at Høyre og SV har blitt likere og likere i skolepolitikken.- Av og til er det vanskelig å se forskjell på tidligere utdanningsminister Kristin Clemet og Øystein Djupedal, sier Aahlin til i søndagsutgaven av VG.

Får skryt av Høyre

Nå får Djupedal skryt av Høyre for sin selverkjennelse.- Det er bra at han har innsett at SV har vært på feil planet i skolepolitikken. Men det bør også føre til at han går i seg selv og tar et oppgjør med sine tidligere uttalelser om Høyres prioritering av kunnskap, sier lederen av Stortingets utdanningskomité, Ine Marie Eriksen Søreide (H) til VG.Hun har merket at Djupedal den siste tiden har fokusert mer på kunnskap enn tidligere.- Det har vel vært et skifte i både SV og i opinionen fra fokus på trivsel til fokus på kunnskap.

Les mer om

  1. Politikk