Politikk

Blanke ark og limstift

Erna Solberg tok frem blanke ark dagen derpå. - Høyre bør ha ambisjon om å være et borgerlig lim mellom Fr.p. og sentrumspartiene, sier Kristiansund-ordfører.

  • Lars Nehru Sand
Nyhetsbrev Få Kjetil B. Alstadheims perspektiv rett i innboksen hver uke.

Høyre har tatt inn over seg at gårsdagens valgresultat er det dårligste i partiets historie. Nå er målet borgerlig samling i 2009.— Høyre må være limet blant opposisjonspartiene. Vi må bruke de gode erfaringene fra Samarbeidsregjeringen til å være brobygger mellom sentrum og Fr.p, sier Kristiansund-ordfører Dagfinn Ripnes (h).Han mener alle de fire ikke-sosialistiske partiene sammen må analysere situasjonen grundig etter valget, og benytte seg av friheten i opposisjon.- Vi må bygge et borgerlig samarbeid, og finne fellesnevnere i opposisjon, sier Ripnes.- Dessuten har vi lært at vi ikke kan stille til valg uten egen statsministerkandidat, sier han. Han tror en Høyre-statsminister er vesentlig lettere å svelge for Venstre og Kr.F. enn en statsminister fra Fr.p.Ripnes får støtte fra flere i Høyre.

Borgerlig plattform.

— Jeg ser for meg at de tre regjeringspartiene og Fr.p. må tenke nytt, sier Molde-ordfører Jan Petter Hammerø (h).- Jeg anbefaler at partiene kommer frem til en felles plattform, om ikke annet, fortsetter han. Han mener det ikke skal ta lang tid å bygge opp Høyre til gamle høyder.- Nå handler det om å vinne kommunevalget i 2007, og basert på erfaringer lokalt danne grunnlag for et bredt borgerlig samarbeid frem mot 2009, avslutter Molde-ordføreren.For i Høyre er det fortsatt ikke helt stuerent å snakke om et formalisert samarbeid med Fr.p. I hvert fall ikke når det kommer til regjeringssamarbeid. Både Ripnes og Hammerø tar til orde for det de kaller "et mer forpliktende samarbeid".Den som er mest kritisk til Høyre-ledelsen, er Sandefjord-ordfører Bjørn Ole Gleditsch (h).- I næringslivet er det vanlig at ledelsen tar konsekvensen av dårlige resultater. Alle må gå i seg selv, og ledelsen må ta hovedansvaret, sier han.- Nå ser vi prisen av å ikke ha en forpliktende avtale med Fremskrittspartiet, mener Gleditsch.

Sitter trygt.

Partileder Erna Solberg sitter derimot trygt. Da Aftenposten møtte henne i Høyres Hus i går formiddag, satt hun helt rolig i stolen og tenkte høyt om partiets fremtid.- Nå starter vi med blanke ark. Vi har en god evne til å fornye oss, sier Solberg.- Vi ønsker et bredere samarbeid på ikke-sosialistisk side. Vi skal strekke ut hendene til begge sider, lover hun.Solberg mener Carl I. Hagen nok er mer uforutsigbar enn Siv Jensen, og ser en tydelig forskjell på Fremskrittspartiet med og uten Hagen.Hun håper de borgerlige partiene kan finne sammen i enkeltsaker i opposisjon, og gjennom dette bygge et tettere ikke-sosialistisk samarbeid.

Les også

  1. De borgerlige partiene fikk flest stemmer

  2. Solberg: - Statsministerkandidat i 2009

  3. Valgsmell for Høyre og SV

  4. Nervøs stemning i Høyres hus

Til tross for det dårlige valgresultatet ble Erna Solberg godt mottatt i Høyres hus dagen derpå. Fra venstre: Anne Marie Sars-Olsen, Tonje Sølland, Fiffi Sars (som klemmer Erna), Christian Angell, Niclas Bengtsson og Gunn Cecilie Kristiansen.
Erna Solberg

Les mer om

  1. Politikk