Politikk

Raymond Johansen frykter dramatisk kutt i kommunale tjenester

Hele 50.000 er arbeidsledige i Oslo. Nå frykter byrådslederen at mange av disse ikke kommer tilbake til arbeidslivet.

Raymond Johansen og kona Christin Kristoffersen ute på en liten handletur i et nesten folketomt Oslo.
  • Alf Ole Ask
    Alf Ole Ask
    Journalist

Byrådsleder i Oslo Raymond Johansen (Ap) er bekymret for at ufaglærte ungdommer aldri skal komme i jobb igjen, når krisen en gang er over.

– Oslo er i en ekstremt krevende situasjon. Omkring 200.000 jobber i tjenesteytende næringer som for eksempel butikker, kafeer, hoteller og restauranter. Mange av disse er unge og har liten formell kompetanse, sier Johansen. Han viser til at ledigheten i denne sektoren har økt med 800 prosent.

– Jeg frykter at de vil bli stående sist i ledighetskøen når krisen en gang er over, sier byrådslederen.

– Derfor mener jeg det er viktig at disse permitteres og ikke sies opp, slår han fast, fordi de da fortsatt vil ha en fot inne i arbeidsmarkedet når det forhåpentlig snur.

Den totale ledigheten i Oslo har økt fra 10.000 til 50.000 på to uker, og er nå den høyeste i landet, både i andel og antall.

Lang nedtur for Oslo

Johansen tror det vil ta lang tid før Oslo er tilbake til det normale, og næringslivet begynner å reise seg igjen.

– Kanselleringer av kurs og konferanser får enorme ringvirkninger. Et konferansehotell er som et lite samfunn. Du har renholdere, de som lager mat, foredragsholdere, de som ordner med teknikken og de som henter og bringer folk. Det er et godt bilde på hvordan en hel næringskjede nå rammes, sier han.

Johansen er betinget positiv til den pakken for små- og mellomstore bedrifter som ble lagt frem fredag formiddag. Detaljene er ikke ferdige, men byrådslederen mener at partene i arbeidslivet og regjeringen har kommet et godt stykke på vei.

– Målet må være ordninger som sikrer at lønnsomme bedrifter overlever, understreker han.

Les også

Joggere, hyttefolk og turgåere provoserer: – Vi er blitt et dugnadspoliti, mener filosof

Løfter fra regjeringen

– Du har bedt om egen krisepakke til kommunene, men det har du ikke fått?

– De store byene har hatt møte med kommunalminister Nikolai Astrup i dag. Signalene fra ham er at kommunene skal kompenseres for alle urimelige virkninger av koronakrisen. Men hvis vi ikke blir kompensert for virkningene, vil vi måtte gjøre omfattende kutt i kommunale tjenester og kansellere valgløfter. I Oslo har vi Ruter som tærer på egenkapitalen, 300 millioner renner ut i måneden. Vi vil få økte helseutgifter og økte utgifter til pensjon, for å nevne noe, sier han.

Oslo kommune blør. De ansatte får full lønn, men aktiviteten er på sparebluss. Skoler, barnehager og mye annet kommunalt er stengt ned.

– Hvorfor vil ikke Oslo kommune permittere?

– Da flytter vi bare kostnadene fra et offentlig budsjett til et annet og gjør Nav-køene lengre. Vi skal gjøre vår del og fremskynde vedlikehold av bygg. Husk at Oslo kjøper inn varer og tjenester for 27 milliarder i året, sier Johansen.

Les også

Hvor lenge må 1,6 millioner eldre og syke i Norge isoleres? «Omtrent ett år», er rådet fra regjeringens fagfolk

Krevende å håndheve tiltak

Byrådslederen viser til at kommunene har et selvstendig ansvar etter smittevernloven for å hindre smittespredning. Derimot har staten ansvaret for de økonomiske konsekvensene av tiltakene mot viruset.

– Oslo har ikke noe oljefond å hente penger fra, sier han.

Hovedstaden stanset skjenking av alkohol som ett slikt særskilt smittevernstiltak på toppen av statens pålegg. Nå skal de håndheve forbud mot å være maks fem sammen utendørs, de skal sørge for at folk som går rundt Sognsvann har den nødvendige avstand.

Stenge parkering

– Kan det bli aktuelt å stenge parkeringsplasser ved inngangen til Marka som Sognsvann og Frognerseteren?

– Noe slikt forslag er ikke kommet på mitt bord så langt. Men vi må ha tiltak og regler klare ikke minst med tanke på påsken da det kommer til å være masse mennesker ute i Oslo. Vi må vurdere om vi skal bruke Sivilforsvaret i håndhevingen av dette, sier han og legger til at det er en utfordring at man skal kontrollere folk, veilede dem og appellere til dem.

Les også

Hongkong så ut til å ha utbruddet under kontroll. Da tiltakene ble løsnet, gjorde viruset et comeback.

Viktigst å stanse spredning

– I noen byer at man gjort det gratis å parkere, kuttet bompenger for eksempel?

– Det viktige nå er å stoppe spredningen. De økonomiske tiltakene kommer vi tilbake til i ukene som kommer. Når det gjelder gratis parkering, så er det ikke noe press etter å parkere, sier han.

Kutt i eiendomsskatt har også vært tema. Johansen sier at kommunen fortløpende vurderer kutt i avgifter og skatter. Men det er også slik at disse inntektene brukes til å opprettholde en del av de tjenestene som byens borgere nå er helt avhengig av.

– I tillegg må vi være sikker på at tiltakene treffer dem som trenger de mest, sier han.

Les også

Det er påvist smitte ved 22 sykehjem i Oslo. Hittil er 27 beboere smittet.

Tiltak overfor ungdom

Oslo er episenteret for koronaviruset. Det sprer seg over hele byen. Russetiden nærmer seg. De store arrangementene er avlyst, men ungdom samler seg likevel.

– Vi må sette inn spesielle tiltak overfor ungdom. Dette viruset rammer også dem. Derfor må vi ha målrettede budskap overfor ungdom, men disse vil også variere fra bydel til bydel og være på flere språk, forklarer Johansen som også sier at i disse kampanjene vil kommunen hente inn hjelp fra folk som har gjennomslagskraft hos de unge.

I en tidligere versjon av denne saken sto det at man bare kan være to sammen utendørs, det riktige er at når vi er ute skal vi ikke være i grupper på mer enn fem personer

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uken gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.

Les mer om

  1. Koronaviruset
  2. Koronaviruset