Politikk

Hardkjør mot Ropstad om homoterapi i Stortingets spørretime

KrF-leder og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad mener at det ikke er nødvendig med et forbud mot homoterapi og at et slikt forbud ramme trosfriheten.

Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) i Stortingets spørretime onsdag. Ropstad vil ikke ha forbud mot homoterapi.
  • Alf Ole Ask
    Alf Ole Ask
    Journalist

Allerede før spørretimen onsdag morgen, var det klart at Regjeringen vil utrede et forbud mot homoterapi eller konverteringsterapi. KrF-leder og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad er uenig med egen regjering. Han vil ikke utrede spørsmålet. Saken kommer opp i Stortinget, fordi Ap mener at denne type terapi skal forbys.

Kari Henriksen fra Ap innledet den muntlige spørretimen med å kritisere statsråden for at han ikke har kommet til Stortinget og redegjort for krisen i barnevernet. Denne uken tapte Norge nok en sak i menneskerettsdomstolen i Strasbourg.

Derimot har han, ifølge henne, brukt tid på blant annet å forsvare homoterapi. Henriksen viste til at Ap har lagt frem et forslag i Stortinget om å forby slik terapi som hun karakteriserte som en krenkende, diskriminerende og livstruende praksis.

Statsråden var godt forberedt på at dette ville bli et tema i hans møte med opposisjonen.

Er forbudt i dag?

– La meg være helt tydelig, jeg tar sterkt avstand fra konverteringsterapi, og jeg mener det er forbudt i dag, svarte Ropstad og viste til overgrepene, den volden og terapien som skader folk, slik VG har dokumentert.

– Det er forbudt, og det må vi bekjempe, sa Ropstad som mente at dette handlet om holdninger om hvordan man møter sårbare mennesker, sa han.

– Det statsråden sier er feil, det vi har sett i for eksempel VGs dokumentar. Organisert praksis av homoterapi, det er i dag lov. Og det må slutte. Det er livsfarlig for barn og unge. Det er derfor må vi ha et forbud, sa Henriksen.

Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) forlater talerstolen under Stortingets spørretime onsdag.

Trosfrihet?

Men der hvor Ropstads holdninger skilte seg tydelig fra opposisjonen var hensynet til trosfriheten.

  • Les også: Erna Solberg vil utrede forbud mot homoterapi

Statsråden mente at debatten om homoterapi har rommet alt fra overgrep til de som ønsker en samtale om vanskelige forhold i livet.

Ropstad sa at han var imot et eget forbud, fordi det kunne ramme religionsfriheten.

– Jeg er opptatt av å løfte trosfriheten. Vi er imot forbud, fordi dette er forbudt i dag, sa Ropstad og la til at den rammen som er der for debatten vil ramme tilfeller som vil innskrenke menneskers og trossamfunns muligheter til å mene og tro ting som er annerledes enn den rådene samfunnsnormen, slo han fast.

Les mer om

  1. Homoterapi
  2. Kjell Ingolf Ropstad