Hareide har slitt med å få rådgiver. Kretsen rundt ham forsvant da KrF gikk i regjering med Frp.

Etter politisk uenighet med Kjell Ingolf Ropstad er det nå avklart hvem som blir Knut Arild Hareides nye politiske rådgiver: Stig-Øyvind Blystad.

Stig-Øyvind Blystad t.v. Her sammen med KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad og Ropstads statssekretær Jorunn Hallaråker.

Tre uker etter at han ble samferdselsminister i Erna Solbergs regjering, sto Knut Arild Hareide i går fortsatt uten politisk rådgiver.

Men flere kilder i partiet ga lørdag formiddag uttrykk for at en ny rådgiver ville være på plass i løpet av svært kort tid. Partileder Kjell Ingolf Ropstad og Hareide var blitt enige.

– Det blir kjempespennende. Jeg har fått tilbud om jobben og takket ja, sier Stig-Øyvind Blystad.

Han er kommunikasjonsrådgiver og utenrikspolitisk rådgiver i KrFs stortingsgruppe. Blystad er utdannet teolog, har bl.a. jobbet som journalist i avisen Vårt Land og vært litt aktiv i kristen debatt på nettstedet verdidebatt.no.

Politisk kluss i kaballeggingen

Årsaken til at det tok så lang tid med å få en rådgiver på plass, skal være at partileder Ropstad satte ned foten for et par kandidater Hareide har ønsket. Det opplyser KrF-kilder til Aftenposten. Og Hareide skal ha sagt nei til rådgiverkandidater foreslått av partiledelsen med Ropstad i spissen.

De to har tidligere vært enige om en kandidat, som takket nei til jobben. Vårt Land og Dagens Næringsliv skrev om dette i går.

Hareide og Ropstad sto på hver sin side i det vanskelige veivalget KrF foretok høsten 2018. Hareide ville samarbeide med Ap og Sp, mens Ropstad ville føre KrF inn i regjeringen der Frp den gang satt. Hareide tapte og gikk av som leder.

Får ny mannlig rådgiver

Hareide ble av flere nære støttespillere på såkalt rød side i partiet advart mot å gå inn i regjeringen i januar. Han valgte likevel å gjøre det. Men blant hans tidligere nære rådgivere er det mange som ikke har ønsket å gå inn i regjeringsapparatet.

KrF har nå sytten statsråder, statssekretærer og politiske rådgivere, og bare seks kvinner. Av hensyn til kjønnsbalansen skal det ha vært et ønske å få på plass en kvinne som rådgiver for Hareide. Likevel ble det altså en mann.

Blystad opplyser at alle formaliteter ikke er på plass, men han regner med å starte i jobben på mandag.

– Jeg vet jeg skal møte opp i resepsjonen i departementet mandag, sier han til Aftenposten.

KrF-nestleder Ingelin Noresjø er Hareides statssekretær. Hun tilhørte KrFs røde fløy i samarbeidsstriden.

Stig-Øyvind Blystad (t.v.) har jobbet som informasjonsmedarbeider i KrF. Her er han sammen med Knut Arild Hareide og Olaug Bollestad.

Manne- og kvinnefall rundt Hareide

Etter at Hareide tapte kampen om sidevalg, og KrF valgte å gå i regjering med Frp, har en rekke av hans støttespillere forlatt viktige posisjoner i partiet. Noen har også meldt seg ut.

To dem er blant dem som advarte Hareide om å gå inn i Solberg-regjeringen nå i januar: Emil Andre Erstad og Dag Andreas Fedøy.

Disse har sluttet i jobben:

  • Generalsekretær Hilde Frafjord Johnson sluttet kort tid etter KrFs landsmøte i fjor vår. Hun støttet Knut Arild Hareides ønske om å samarbeide mot venstre, og ble fra blå side i partiet beskyld for å være partisk som generalsekretær. Hun satt i jobben fra mars 2016 til mai 2019. – En generalsekretær skal ikke bare være partiets administrative leder, men også en viktig medspiller og forsvarer av den strategiske kursen en partileder velger, sa hun i en pressemelding da hun sluttet i jobben.
Hilde Frafjord Johnson var som generalsekretær øverste administrative sjef for KrFs hovedorganisasjon.
  • Sekretariatsleder for Kristelig Folkepartis stortingsgruppe, Dag Ivar Belck-Olsen sluttet 2. oktober i fjor. Han ble også knyttet til rød side i partiet.
Dag Ivar Belck-Olsen ledet sekretariatet i KrFs stortingsgruppe. Her sitter han til høyre for Knut Arild Hareide.
  • Kommunikasjonssjef Mona Høvset sluttet i desember i fjor, etter ni år som KrFs kommunikasjonssjef. Hun avviste at beslutningen hadde noen sammenheng med KrFs veivalg. Høvsets bryllup skapte bølger internt i KrF sommeren 2018. Konservative krefter i partier reagerte sterkt på at hun og hennes kvinnelige ektefelle ble viet av prest og stortingsrepresentant Geir Jørgen Bekkevold. Han var KrFs familiepolitiske talsmann på det tidspunktet han viet det homofile paret.
Mona Høvset, som her sitter sammen med Knut Arild Hareide, var kommunikasjonssjef i KrF inntil i fjor høst.
Emil André Erstad kjørte KrF-leder Knut Arild Hareide hjem etter det ekstraordinære landsmøtet i KrF i november 2018. Det var dagen Hareide tapte KrFs sidevalg.
  • KrFs kommunikasjonsrådgiver Dag Andreas Fedøy varslet i oktober i fjor at han ville slutte i jobben i KrFs stortingsgruppe. Han jobbet også 20 prosent som politisk rådgiver for Hareide i Stortingets utenrikskomité. Han har uttalt at det var krevende å samarbeide med Frp da han fortalte hvorfor han sluttet.
Dag Andreas Fedøy (t.h) var både kommunikasjonsrådgiver og en periode utenrikspolitisk rådgiver for Knut Arild Hareide.
  • Silje Kvamme Bjørndal var rådgiver i KrFs stortingsgruppe, men fikk seg ny jobb få uker etter at KrF valgte å gå i regjering med Frp i januar i fjor. Hun var rådgiveren til Geir Jørgen Bekkevold, en av de sterkeste tilhengerne av at KrF skulle samarbeide til venstre for seg.

I tillegg er politisk rådgiver Live Husan permittert fra rådgiverjobben i KrFs gruppe. Også hun støttet Hareide linjevalg.