Politikk

Lan Marie Berg trues med mistillit etter krass kritikk

Miljøbyråden og helsebyråden i Oslo har hatt for dårlig kontroll med brudd på arbeidsmiljøloven i egne etater, ifølge ny rapport. Saken kan ende med mistillit.

Tidligere helsebyråd Tone Tellevik Dahl (nummer to fra venstre) og miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Berg (nummer to fra høyre) får skarp kritikk fra kommunerevisjonen. Her er de avbildet sammen med byråd for kultur, idrett og frivillighet Rina Mariann Hansen (t.v.) og byråd for byutvikling Hanna E. Marcussen (t.h.) under byrådets fremleggelse av forslag til budsjett i fjor høst. Foto: Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

 • NTB

Miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG) og daværende helsebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap) får kritikk i en rapport fra kommunerevisjonen i Oslo kommune, skriver NRK.

Begge byrådenes etater har sittet på oversikter over hvordan arbeidsmiljøloven har blitt brutt over tid, men uten at det har havnet på byrådenes bord. Ifølge kommunens rutiner er det enhver byråds ansvar å sikre god internkontroll på HMS-området, ifølge kommunerevisjonen.

Nå truer opposisjonen i Oslo kommune med mistillit mot Berg, som dessuten må forklare seg i en høring i saken.

– Vi har foreløpig ikke hørt veldig mye om hva Lan Marie Berg selv mener om det som nå kommer fram. Derfor er det viktig med en høring, der Berg selv bør gi svært gode svar for å unngå mistillit, sier Høyres Øystein Sundelin til NRK.

Nær 250.000 brudd

Rikskringkasteren har i en rekke artikler rettet søkelyset mot brudd på arbeidsmiljøloven i Oslo kommune. Kartleggingen viser så langt at det har vært opp mot 250.000 brudd i kommunen.

Byråd for miljø og samferdsel Lan Marie Berg er for øyeblikket i fødselspermisjon. Vikarbyråd Arild Hermstad (MDG) kommenterer saken i hennes fravær.

– Det er bra at kommunerevisjonen har gått inn i saken. Det er positivt og viktig med offentlig oppmerksomhet rundt arbeidstid og kravene i arbeidsmiljøloven. Rapporten beskriver forhold vi har vært klar over en tid, og som vi er i gang med å rette opp. Etatene har hatt brudd på arbeidstidsbestemmelsene, og rapporteringen har ikke vært god nok. Dette er det tatt tak i, og vi ser klare resultater allerede, skriver Hermstad i en epost til NTB.

– Nærmer seg null

– Byråd Berg har vært opptatt av å få alle fakta på bordet når det gjaldt brudd i den tidligere energigjenvinningsetaten. Parallelt ble det satt inn tiltak for å rydde opp. Situasjonen er nå mye bedre enn den var, og antallet brudd på arbeidstidsbestemmelsene nærmer seg null, skriver Hermstad.

NTB har vært i kontakt med tidligere helsebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap). Hun viser til det hun har forklart i rapporten. Utover det ønsker hun ikke å kommentere saken.

Les mer om

 1. Tone Tellevik Dahl
 2. Oslo kommune
 3. Lan Marie Nguyen Berg

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Avgått byråd får mest kritikk i Kommunerevisjonens rapport

 2. POLITIKK

  Høyre anklager Lan Marie Berg om å ha tilbakeholdt informasjon om lovbrudd i kommunen – til etter valget.

 3. OSLOBY

  Oppvaskmøte om ulovlig overtid i Oslo: – Det er ikke bra nok

 4. KRONIKK

  Vi stoler for mye på hverandre i Norge. Det er mistillit, ikke tillit, som gjør at systemet fungerer.

 5. OSLOBY

  Oslo kommune brøt loven 260.000 ganger. Politiet vil avvente etterforskning.

 6. NORGE

  Avsløringene om kommunen ble fulgt av avsløring om NRK. Lovbruddene hoper seg opp.