Politikk

Grande tar offentlig standpunkt i kirkevalget

Venstre-leder Trine Skei Grande håper mange vil stemme på Åpen folkekirke for å sikre en åpen og bred folkekirke. Onsdag forhåndsstemte hun i kirkevalget, som avvikles samtidig med lokalvalget.

I tillegg til å drive valgkamp for Venstre, toner partileder Trine Skei Grande flagg i kirkevalget.
  • Ntb

— Det er ingen hemmelighet at jeg stemmer på listen som Odd Einar står på, sier hun til Dagsavisen idet hun putter stemmeseddelen i valgkonvolutten og viser til tidligere Venstre-leder Odd Einar Dørum.

Han står på listen til Åpen folkekirke, hvis fremste fanesak er å åpne for samkjønnet vigsel i Den norske kirke.

Usikker på hva du skal stemme i kirkevalget? Her er alt du trenger å vite:

Les også

Dette har ført til en religiøs valgthriller

Lav deltagelse

— I 2008 var jeg med på å jobbe frem skille mellom kirke og stat på Stortinget. Syv år etter er det å stille til valget svært viktig for meg. Jeg er vant med en raus og inkluderende kirke, for meg er det en brist i dette dersom ikke likekjønnede kan gifte seg i kirken, forklarer Dørum.

Ved forrige kirkevalg var det bare 28.000 av de nærmere 400.000 stemmeberettigede som sa sin mening i bispedømmerådsvalget i Oslo. Det tilsvarer en deltagelse på beskjedne 7 prosent. I menighetsrådsvalget stemte 8,1 prosent. På landsbasis var deltagelsen henholdsvis 10,6 og 13,4 prosent.

— I dag er det mange som ikke føler seg hjemme i det synet kirkemøtet gir uttrykk for. Derfor vil jeg være med på å bygge et kirkedemokrati, sier Grande.

Kjendis-støtte

Også tidligere SV-leder Kristin Halvorsen støtter Åpen folkekirke. Det samme gjør helseminister Bent Høie (H) og en lang rekke kjendiser fra blant annet kultur- og næringsliv, skriver VG og viser til et opprop til støtte for gruppen.

«Vi ønsker en åpen, inkluderende og demokratisk folkekirke», åpner oppropet, som er skrevet under av over 100 samfunnstopper fra ulike felt. (©NTB)

Les også

  1. Espen Ottosen om kirkevalget: Fint med lav valgdeltagelse

  2. Prest svarer Maria (20): Hvor ble det av den gjensidige respekten?

Les mer om

  1. Politikk
  2. Kommunevalg 2015