Politikk

Utskjelt av Trump – hovedattraksjon på Arendalsuka

Hillary Clintons valgkampsjef John Podesta kommer til Arendalsuka. Der skal han fortelle hvorfor Hillary Clinton tapte valget og hva som skjer med miljøpolitikken i USA.

John Podesta ledet Hillary Clintons valgkampanje. Foto: Andrew Harnik / TT / NTB scanpix

 • Alf Ole Ask
  Alf Ole Ask

– Det er ingen tvil om at John Podesta blir hovedattraksjonen under Arendalsuka, som starter 14. august, sier lederen for programkomiteen Øystein Djupedal til Aftenposten.

Senest i helgen var den tidligere valgkampsjefen til Hillary Clinton mål for president Donald Trumps twittermeldinger.

Trump påsto at alle under G20 snakket om Podesta og hans rolle i den russiske hackerskandalen i forbindelse med valget. Podesta fikk sin e-mailkonto hacket. Wikileaks offentliggjorde meldingene som ikke akkurat var positive for Clinton-kampanjen.

Den tidligere valgkamplederen til Hillary Clinton og stabssjefen til president Bill Clinton, befant seg på alles lepper da hans personlige e-poster ble hacket under valgkampen. Wikileaks spredte meldingene som avslørte interne forhold i Clinton-kampanjen.

Under G20 møtet var igjen mistanken om russisk hacking og påvirkning av USA-valget tema. Blant annet på møtet mellom presidentene Vladimir Putin og Donald Trump.

 • Les også: Slik skal politikerne unngå valghacking i Norge.

Viktig klimapolitiker

Bellona-leder Frederic Hauge. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Det er Miljøstiftelsen Bellona som har fått den amerikanske toppolitikeren til det årlige politiske stevnet i sørlandsbyen. Bellona-leder Frederic Hauge sier at dette er en person det er vel verdt å lytte til. Bellona-lederen har kjent Podesta i flere år.

– Han var en sentral rådgiver for president Barack Obama, ikke minst i klimaspørsmål. Dette er en politikk som Donald Trump har brutt med. Podesta kan gi et viktig bidrag til å forstå hva som skjer etter at USA har trukket seg fra Paris-avtalen, sier Hauge, som legger til at det ikke er satt noen begrensninger for hvilke temaer Podesta skal snakke om.

Da Podesta i februar 2015 forlot Obamas indre sirkel for å bygge opp Hillary Clintons kampanje, skrev The Washington Post at han hadde vært helt sentral for å sette dagsorden for Obamas andre presidentperiode.

Podesta, som blant annet er grunnlegger av tankesmien Center for American Progress, har vært stabssjef for Bill Clinton, hatt sentrale posisjoner som rådgiver for Barack Obama og ledet Hillary Clintons valgkamp. En valgkamp som kjent endte med at hun fikk flest stemmer, men tapte viktige delstater som gjorde Trump til president. For alle norske politikere som er midt i en valgkamp, vil innsikt i Clinton-kampanjen være verdifullt.

Mange toppnavn

Leder for programkomiteen for Arendalsuka, tidligere statsråd Øystein Djupedal. Foto: Roald, Berit / e-mail

Leder for programkomiteen, Øystein Djupedal sier det nasjonale programmet for årets uke i Arendal er spekket med toppnavn, men at man har manglet et internasjonal toppnavn. Det får man nå. Uken åpner med en TV-sendt partilederdebatt. Den innleder valgkampen foran høstens stortingsvalg. Årets Arendalsuka blir det største arrangementet i ukens seksårige historie.

NRK skal sende magasinet Urix fra Arendalsuka, hvor også John Podesta skal delta.

Les mer om

 1. Stortingsvalg 2017
 2. Donald Trump
 3. Bill Clinton
 4. Barack Obama

Stortingsvalg 2017

 1. NORGE

  Stortingspresidenten åpnet Barnas valg på Eidsvoll

 2. DEBATT

  Hvordan kan Erna Solberg sørge for å bli valgt tredje gang?

 3. POLITIKK

  Ti grunner til at han slår opp med Solberg og Jensen

 4. POLITIKK

  Ap vil foreslå asylendringer snarest

 5. POLITIKK

  Slår opp med Erna Solberg og Siv Jensen på onsdag

 6. POLITIKK

  – It ain't over till the fat lady sings, sa Trine Skei Grande – på vei inn til møtet i statsministerboligen.