Politikk

Regjeringen foreslår hepatitt B-vaksine for alle

Regjeringen trosser barnevaksineskeptikere: Ønsker å innføre ny barnevaksine.

Denne jenta har akkurat fått en svineinfluensavaksinesprøyte.
  • Solveig Ruud
    Solveig Ruud
    Journalist

Hittil er det kun risikogrupper som er blitt vaksinert mot hepatitt B i Norge. Men får regjeringspartiene det som de ønsker, vil vaksinen kunne bli gitt alle barn fra og med neste år.

Mandag sender Regjeringen forslag om å innføre vaksine mot hepatitt B på høring. Det skjer samtidig som mange småbarnsforeldre offentlig protesterer mot bl.a. vaksine mot meslinger.

Skal inngå i barnevaksinasjonsprogrammet

— Det vil alltid være noen som protesterer, men de aller fleste følger anbefalt vaksinasjonsprogram og er takknemlige for at de blir gitt dette. Samtidig er det viktig å understreke at vaksinasjonsprogrammet er et tilbud og ingen tvang, sier Kari Kjønaas Kjos (FrP), leder av Stortingets helse- og omsorgskomité.

Den nye vaksinen skal inngå i det såkalte barnevaksinasjonsprogrammet – altså vaksiner som gis fra barn er mellom seks uker gamle og til de går ut av ungdomsskolen. I dag er det kun barn med foreldre fra land med høy forekomst av hepatitt B-viruset som får tilbud om slik vaksine, samt barn av smitteførende mødre. Ut over det er vaksinen vanlig for nordmenn som f.eks. reiser til Afrika eller Asia.

Utbredt sykdom på verdensbasis

Vaksinen skal beskytte mot akutt og kronisk leverbetennelse, som i sin tur kan føre til skrumplever og leverkreft.

På verdensbasis er hepatitt B-infeksjon en utbredt sykdom, og vaksinen er anbefalt innført av Verdens helseorganisasjon.

Les også

  1. Ber datteren om unnskyldning - nå får syv år gamle Amanda vaksiner

  2. Kjære jenta mi: Unnskyld, jeg tok feil

  3. - HPV-vaksinen har vist seg bedre og tryggere enn selv de mest optimistiske håpet på

Les mer om

  1. Politikk