Politikk

Listhaug vil ha grundig sjekk av asylsøkeres telefoner

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) vil åpne for å sjekke asylsøkeres telefoner og PC-er for å avdekke om de er en sikkerhetstrussel.

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) varsler rett før hun går ut i mammaperm at hun og regjeringen vil endre utlendingsloven.
  • NTB

Hun og regjeringen foreslår ifølge ABC Nyheter at det bør etableres hjemmelsgrunnlag i utlendingsloven og utlendingsforskriften som gjør at politiet kan undersøke asylsøkeres mobil og datamaskiner for å avdekke flere opplysninger enn det de kan i dag.

Fra før kan politiet undersøke disse eiendelene for å kartlegge utlendingers identitet.

  • Les også: UDI mener ekteparet ga uriktige opplysninger da de kom til Norge i 1990. 27 år senere får barn og barnebarn beskjed om å forlate Norge

Informasjon om reiseruter og menneskehandel

– Vi vil at politiet skal kunne gjennomføre undersøkelser for å avdekke forhold som kan ha betydning for om søkeren kan utgjøre en sikkerhetstrussel, sier innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug.

Statsråden, som snart går ut i svangerskapspermisjon, mener dette bør brukes til å få informasjon om reiserute og andre opplysninger som har betydning for vurderingen av asylsøknader. I tillegg vil hun at undersøkelsene skal kunne avdekke opplysninger om menneskehandel eller -smugling.

Justis- og beredskapsdepartementet foreslår i et nytt lovforslag at visitasjon bør kunne foretas som rutineundersøkelse.

Tyskland har foreslått lignende tiltak

Flere andre europeiske land, blant annet Tyskland, har også foreslått tiltak som skal sørge for å komme til bunns i identiteten til asylsøkere utlendingsmyndighetene er usikre på.

Statsminister Angela Merkel og hennes regjering vil åpne for raskere utsendelse av avviste asylsøkere gjennom å gjennomsøke asylsøkernes mobiltelefoner og andre digitale enheter for å kunne fastslå identitet og opprinnelsesland når søkerne sier de har mistet identitetspapirene sine.

Les mer om

  1. Sylvi Listhaug
  2. Innvandring