Støre til Sylvi Listhaug: - Frp kan ikke fortsette med dobbel bokføring og dobbel språkføring

Sylvi Listhaug må legge fra seg kampretorikken som integreringsminister, mener Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Ap-leder Jonas Gahr Støre holdt julepressekonferanse på partikontoret fredag morgen.

Regjeringens nye innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) er kjent for å like en tøff debatt. Aftenposten laget for eksempel denne saken onsdag, som viser hvordan hun liker å slå med storslegga.

Men som den fremste integreringspolitikeren i landet, må hun jekke ned retorikken, mener Ap-leder Jonas Gahr Støre.

— Frp er gitt ansvar for både innvandring og integrering. Dermed påligger det Sylvi Listhaug et ansvar for å være en samlende statsråd, sa Støre da han fredag morgen holdt sin halvårlige pressekonferanse.

— Hun må utvise en holdning som bygger på respekt og balanse mellom plikter. Frp kan ikke fortsette med dobbel bokføring og dobbel språkføring, mener han.

«Godhetstyranni» og «sosialisme»

Ap-lederen har reagert på både Listhaugs uttalelser om at et «godhetstyranni» «rir Norge som en mare», og ferske anklager om at den norske kirke er sosialistisk.

Han sier både Listhaug og statsminister Erna Solberg (H) må tenke gjennom hvordan de ordlegger seg i innvandrings- og integreringspolitikken.

— Fra nå av har hun et veldig stort ansvar, og Erna Solberg har et stort ansvar. Solberg har gitt et av de største kulturelle oppdragene vi har til et fløyparti på høyresiden, sier Støre.

— Statsministeren har et ansvar for hvilken tone Regjeringens medlemmer setter, understreket han.

Flyktningkrisen er ingen døgnflue

Støre slår fast at innvandringsspørsmålet vil fortsette å prege den politiske dagsorden også fremover.

– Flyktningkrisen er ikke en døgnflue, vi lever i folkevandringens tidsalder, sier Støre.

Ap-lederen uttrykker at partiet har lagt opposisjonspolitikken til side i spørsmålet, slik at alle partiene på en best mulig måte har kunnet håndtere flyktningkrisen. Nå mener han Listhaug og Regjeringen må følge opp den brede enigheten i Stortinget, om hvordan innvandringspolitikken skal tas videre.

– Frp har hatt ansvaret for dette feltet i to år. Tilstrømmingen har skjedd på deres vakt. Til den nye statsråden vil jeg si at hun har to detaljerte veikart, brede forlik i Stortinget, og vi vil hver uke holde henne ansvarlig for det, sier Støre.

I november stilte alle partier på Stortinget unntatt SV og MDG seg bak innstramminger i innvandringspolitikken. Torsdag denne uken ble det klart at de samme partiene er enige om tiltak for å bedre integreringen.

— Nå har hun med seg et veikart fra 161 av 169 representanter i Stortinget. Da må det i Regjeringen og i Stortinget snakkes i takt med det, sier Støre.

For lite oppmerksomhet om arbeidsledigheten

Ap-lederen mener også at oppmerksomheten om arbeidsledigheten i Norge er blitt borte i høstens flyktningkrise.

– Regjeringen har gjort for lite, for sent, sa Støre da han oppsummerte det siste halvåret.

– Omtrent parallelet med valget kom flyktningkrisen, og den definerte perspektivet denne høsten. Det har tatt mye energi og konsekvensene av denne krisen er at fokuset på arbeidsledigheten har kommet i annen rekke, sa han.

  • Podkasten Aftenpodden tar for seg Sylvi Listhaugs rolle i ukens statsrådsspesial. Hør og abonner via Itunes på telefonen din her, via desktop her, eller lytt herfra med ett klikk: