Politikk

- Ingen leder for venstresiden

  • Forf>knut Snare (foto)
  • <forf>thomas Spence <
  • Jeg vil gjerne ta ned myten om at jeg er en leder for venstresiden, sier Oslo Aps leder Jan Bøhler. Asketen trener 3 timer og jobber 16 timer hver dag.

Mannen som talte Stoltenberg midt imot om Hydro i Årdal og valget av ny styreleder i Statoil, vil ikke si ett ord om rentetak og den rød-grønne skattedebatten. Årsak: Temaet er ikke behandlet i Oslo Aps organer.— I alle saker jeg har markert, har jeg opptrådt organisasjonsmessig ryddig. Vi har ingen vedtak om verken det ene eller det andre i skattesaken. Men vi skal ta det opp å første styremøte i august, sier han.- Betyr det at du, i vår moderne medietid, ikke mener noe offentlig før det er klarert i Oslo Ap?- Jeg legger vekt på å være ryddig og demokratisk. Hvis vi har vedtak i en sak, sier vi ifra. Hvis ikke, uttaler vi oss ikke. Vi trenger ikke hive oss på alle saker. Jeg blir ofte ringt opp av mediene og bedt om å uttale meg om Regjeringen. Jeg vil gjerne ta ned myten om at jeg er en fløyperson, en leder for venstresiden. Jeg mener hele Ap tilhører venstresiden, sier han. - Men jeg mener at det er viktig å holde løftene til velgerne, er alt Bøhler vil si om skattedebatten.

Ungdomsopprør.

Han omtales med en kombinasjon av respekt og frykt. Og han har måttet tåle - for det meste anonym - kritikk for å benytte AKP-metoder, for å være farlig å legge seg ut med, og for å kritisere Regjeringen i saker som faller langt utenfor saksområdet til Helse- og omsorgskomiteen, hans sete i Stortinget.- Jeg bruker mesteparten av arbeidsdagen på helsespørsmål, men jeg er ikke valgt fra Oslo bare for å drive med helse. Velgerne i Groruddalen forventer at jeg jobber for dem, sier Bøhler, og dementerer at han var medlem i AKP. 54-årige Bøhler var bare med i SUF-ml, for 35 år siden.- Det var en del av ungdomsopprøret. Det var ikke naturlig å søke seg til AUF, de var ikke noe friske i forhold til Vietnamkrigen, sier Bøhler.- Hvorfor endte du ikke i SV?- Jeg vokste opp i en drabantby, på Kaldbakken, og har sosialdemokratiet under neglene. Sosialdemokrater liker å ha orden på ting. Det gamle SF sto ikke for orden, men for villaer, salongradikalere, rødvin og folk som flippet ut. Jeg har aldri vært hippie. Det har noe med den miljømessige bakgrunnen å gjøre, sier han.Han avviser at et uformelt nettverk bygges opp i samarbeid med mektige krefter i LO-familien.- Jeg legger vekt på at alt jeg gjør, kan jeg stå for. Og jeg har ingen problemer med å legge frem møteboken min. Jeg snakker med alle som ønsker å snakke, sier Bøhler som definitivt ikke tilhører "direktørvenna til Jens".- Nei. Men vi har god kjennskap til hverandre, og har god kjemi, sier han.

Ikke politisk narkoman.

I lommeboka bærer han på et sitat fra Tage Erlander: "Sosialdemokratiske tillitsmenn må leve under omtrent de samme vilkår som våre velgere slik at vi ikke fjerner oss fra dem og deres livserfaringer". - Det er en god leveregel for meg, sier Bøhler, som beskriver en fin feriedag slik:- Ikke å ha møter hver kveld, hele kvelden. Ferie er sykkeltur på morgenen i Marka, eller en rotur ute på fjorden, samtidig som jeg holder arbeidet gående, sier Bøhler. Hans døgn har tre bestanddeler:- Jeg sover 4-5 timer, og trener 3 timer. Det blir arbeidsdager på 16-17 timer, sier Bøhler, som misliker myten om at han skal være en slags politisk narkoman.- Det er hobby og jobb, forklarer Bøhler.

- Jeg har fått en sjanse i livet til å gjøre noe med det jeg er opptatt av, sier Oslo Aps leder Jan Bøhler.

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uken gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.

Les mer om

  1. Politikk