Listhaug om innvandrere: Vil ha skattebetalere og ikke sosialklienter

Den nye innvandringsministeren Sylvi Listhaug skjerper kravene til flyktninger som får bli i Norge. Målet er å gjøre dem til skattebetalere og ikke sosialklienter, sier hun.

- Min ambisjon er å sørge for at vi får ned tilstrømningen av asylsøkere til Norge, sier den nye innvandrings- og integreringsministeren som her får symbolske nøkler fra både justisminister Anders Anundsen og barne- og likestillingsminister Solveig Horne.

Det ble en slags trippel nøkkeloverrekkelse i Justisdepartementet da Sylvi Listhaug overtok plastnøklene til innvandrings— og integreringsfeltet fra henholdsvis justisminister Anders Anundsen og barne- og likestillingsminister Solveig Horne. Hun overtar begge partifellenes saksområder på det spesielle feltet. Og gikk selv rett på sak etter få sekunder:

— Min ambisjon er å sørge for at vi får ned tilstrømningen av asylsøkere til Norge, integrere dem som får opphold . Det norske samfunnet er ikke bærekraftig uten. Det handler om å lære seg norsk. Og begynne å betale skatt i stedet for å leve på offentlige overføringer.

- Er du redd for å mislykkes?

— Jeg skal gjøre alt for å lykkes. Og få ned asylstrømmen. Vi vet at våren er tidspunktet når tilstrømningen til Norge er størst. Det er utrolig viktig å gjennomføre de innstramningene det nå er blitt enighet om. Og så skal vi samtidig jobbe med integrering og sørge for at dem som får opphold i Norge er med på å bidra til det norske samfunnet.

Glad for at Ap snudde

Listhaug sa seg glad for at Arbeiderpartiet, som tidligere hadde tatt til orde for å liberalisere politikken ved å ville ta i mot 10.000 flyktninger nå er med på et bredt forlik.

— Vi har et solid flertall bak oss i Stortinget som ser at det er nødvendig å stramme inn for å få ned tilstrømningen.

Listhaug ble på en improvisert pressekonferanse spurt om sitt syn på partileder Siv Jensen som i valgkampen sa at kommuner ikke trenger å ta i mot asylsøkere.

— Vi skal sørge for at kommunene bosetter, slik at de som kommer kan få kommet seg i jobb og ikke går på offentlige overføringer, sa hun.

Økt bosettingen med 41 prosent

Aftenposten snakket med Solveig Horne som nå gir fra seg bosettingspolitikken:

— Jeg er stolt over at vi har økt bosettingen med 41 prosent mer enn på samme tidspunkt i fjor, som allerede var historiske høye tall.

- Du har vært motstander av å bosette flyktninger med tvang i norske kommuner. Tror du at Listhaug nå må finne frem til en eller annen slags pisk som du ikke har brukt til nå, for å få dette til?

— Jeg er sikker på at Sylvi Listhaug kommer til å overta dette feltet og gjøre det på en utmerket måte. Jeg gir fra meg stafettpinnen etter et godt samarbeide med kommunene hvor kommunene selv har sett på sin kapasitet.

- Du har selv vært klar på at det ikke skulle bli tvang?

— Vi ønsker en frivillig bosettingslinje, og det gjelder fortsatt.

Listhaug sier nei til tvang

Innvandringsminister Listhaug bekrefter overfor Aftenposten at det også er hennes linje fremover:

— Jeg mener at tvang ikke er veien å gå overfor kommunene. Hvis vi skal få dem til å gjøre en god jobb, handler det heller om å stimulere dem til å ta i mot. Det har Regjeringen allerede gjort blant annet gjennom å heve tilskuddene som de får til å bosette.

- Har du noen nye incentiver som Solveig Horne kanskje ikke hadde?

— Nå skal jeg sette meg grundig inn i alt arbeidet som er gjort, men det som er foretatt med neste års statsbudsjett er at det er lagt inn mer penger til bosetting.

- Dette går rette veien uten tvang og uten nye incentiver, er det det du sier?

— Nå skal jo jeg fremlegge en ny integreringsmelding til våren og disse spørsmålene vil bli behandlet i den.

- Noen av dine kritikere på Stortinget mener du bør bli litt rundere i kantene slik at du lettere kan få sakene dine igjennom i Stortinget? Kommer du til å bli det? Rundere i kantene?

— Jeg synes jeg er ganske rund i kantene, så jeg forstår ikke hva de snakker om, sier hun med et smil.

Støttepartiene støtter ny ministerjobb

— Innvandringen til Norge har eksplodert med Frp i regjering, så jeg forstår at dette er en formidabel oppgave som ble for stor for justisminister Anundsen. Derfor er det svært positivt at Frp har gått med på å ta på seg ansvaret ved å bekle posten som innvandrings- og inkluderingsminister, sier Venstreleder Trine Skei Grande.

— Listhaug må lykkes med å få til den beste og mest humane integreringspolitikken i Europa. Dersom integreringen skal gå bra, må voksne flyktninger raskt i arbeid og aktivitet og flyktningebarna bør få tilbud om barnehage eller skolegang, sier hun.

Men sterk kritikk fra SV

SVs Karin Andersen er derimot svært skarp i sin kritikk av den nye statsråden. SV og Miljøpartiet De Grønne har stått utenfor integreringsforliket som blir presentert på Stortinget i kveld.

— Det hjelper ikke å smile, når politikken er iskald. Budskapet fra en minister i landet som for n’te gang er kåret til verdens beste å bo i, er at de som er rammet av krig og tap av eget hjemland, skal få smake jernhanske. De sterke og friske kan komme, men er du skadd av krigen så pell deg vekk. Dette er en minister som mener " godhet" er tyranni. I møte med verdens største flyktningkatastrofe, fortsetter hun ved appellen til egoismen. Det er stygt og det er unorsk, mener Andersen.

  • Podcasten Aftenpodden har statsrådsspesial. Hør og abonner via Itunes på telefonen din her, via desktop her, eller lytt herfra med ett klikk: