Vannet fosset inn på Stortinget

Nedbøren i Oslo skapte problemer i nasjonalforsamlingen. Vannet er nå sugd opp og skadeomfanget ser ut til å være begrenset.

Slik så det ut på Stortinget onsdag. Det meste av vannet skal nå være sugd opp.

Onsdag formiddag fosset regnvannet inn i Stortinget.

Da Aftenposten var i tredje etasje onsdag formiddag, var det mye vann i fløyen mot Akersgata. Det var også vann i etasjen over.

I andre etasje var det mindre vann, men der piplet vannet gjennom taket.

Arbeidet med å fjerne vannet var raskt i gang. Det er også satt opp bøtter for å samle vann i den ene kantinen.

Mona Mortensen Krane er kommunikasjonssjef i Stortingets administrasjon. Hun bekrefter i en e-post til Aftenposten at det har vært en større vannlekkasje i Stortingets fløy mot Akersgata.

– Lekkasjen er over flere etasjer. Stortingets administrasjon har iverksatt tiltak og det meste av vannet er nå sugd opp, sier hun.

Begrenset skadeomfang

I en e-post til NTB onsdag kveld skriver rådgiver Ida Helene Andersen for Stortingets administrasjon at vannet etter lekkasjen nå er sugd opp, og at teppene i de berørte etasjene er vakuumrenset.

– Vannlekkasjen rammet partigruppene, som holder til i den delen av bygningen. Kontorene kan nå brukes igjen som normalt, opplyser hun.

Bortsett fra opptørking og avfukting er det så langt grunn til å tro at skadeomfanget er begrenset, opplyser Andersen.

– På nåværende tidspunkt ser det ut til at det antagelig i liten grad vil være behov for utskifting av teppefliser eller gulvbelegg, veggplater og andre bygningsdeler, sier hun.

Årsaken til lekkasjen var at et vann-nedløp hadde delt seg på grunn av store nedbørsmengder. Dermed har vannet kommet inn i nedløpskanalene i bygget.

Stortingets administrasjon fikk melding om vannlekkasjen omkring klokken 12.45 onsdag.

Det ble raskt jobbet med å fjerne vannet.

Kan bli like ille eller verre

Flere kraftigere regnbyger er i vente. For Meteorologisk institutt har sendt ut nytt farevarsel for mer styrtregn det kommende døgnet.

Det gjelder for områdene Vest-Agder, Aust-Agder, Telemark, Vestfold, Østfold, Oslo og Akershus og Buskerud. Og bygene som kommer nå kan bli like ille eller verre enn det styrtregnet som har rammet området de siste dagene.

– Bygene ligger akkurat nå over Danmark og skal bevege seg over Skagerrak det neste døgnet. Det er utrygt for kraftige byger frem til i morgen kveld, sier Martin Granerød til Aftenposten.

Han er vakthavende meteorolog. Han sier det er ventet nedbørsmengder som kan føre til skader dersom de treffer tettbygde strøk. Han sier de også målte byger på 15 millimeter nedbør i timen tidligere onsdag.

Det er mer intenst regn enn det som skyllet innover Oslo tirsdag kveld.

Han påpeker at det er vanskelig å si om bygene treffer Oslo eller ikke.

– Ofte når vi har styrtregn med tordenbyger blir det omtrent 15–20 millimeter nedbør på en time, sier Granerød.

Farevarselet har gult nivå, som betyr moderat fare.

Meteorologisk institutt sendte ut et nytt farevarsel om styrtregn i Sør-Norge onsdag formiddag:

Flere farevarsler

Foruten farevarselet om styrtregn, har Meteorologisk institutt og Norges vassdrag og energidirektorat (NVE) sendt ut farevarsel for ekstremvær i flere deler av landet.

Det gjelder blant for Innlandet fylke, hvor det er meldt store mengder regn fra torsdag ettermiddag til fredag morgen.

Lokalt kan det komme 30–45 mm i løpet av en 12 timers periode.

I tillegg har NVE har utstedt varsel på jord- og steinskred. Det har noen beboere i fylket allerede kjent på kroppen. Det gikk et stort jord- og steinskred i Vang i Valdres onsdag. Det førte til at flere ble evakuert og at deler av E16 ble stengt.

Over hele landet faller også sommertemperaturene de neste dagene. I Trondheim skifter været fra opp mot 30 varmegrader torsdag til 15–16 grader resten av helgen, varsler Granerød til NTB.

– Det blir et betydelig temperaturfall på 10–15 grader i Midt-Norge, sier han.

Skogbrannfare i Midt-Norge. Faren over i sør.

Granerød legger til at værskiftet likevel kan være bra siden det reduserer skogbrannfaren i området, hvor det har vært utstedt farevarsel.

For øyeblikket er det i områdene Nordmøre og Trøndelag at risikoen for skogbrann er størst. Her er det utstedt et gult farevarsel. Det gjelder frem til natt til lørdag.

Onsdag meldte Meteorologisk institutt også på Twitter at det kraftige regnværet tirsdag har fjernet skogbrannfaren i Sørøst-Norge.

Deler av Vestfoldbanen stenges

Det kraftige uværet i Sør-Norge har også ført til at togstrekningen mellom Tønsberg og Larvik trolig stenges i minst én uke. Årsaken er flere lynnedslag og branner langs strekningen, opplyser Bane Nord til NTB.

Blant annet begynte det å brenne på Sandefjord stasjon tirsdag.

En ny oppdatering om situasjonen kan ventes onsdag 2. august.

– Trolig vil den være stengt en hel uke. Dette er et krevende og langvarig arbeid. Det er veldig mange komponenter som skal byttes ut, sier pressevakt Britt-Johanne Wang i Bane Nor til NTB.