Politikk

- Må likestille Kirken og islam

Høyre må bli enda tydeligere for å vinne valget neste år, mener Torbjørn Røe Isaksen. Blant annet ved å likestille Den norske kirke med metodistkirken og islam.

Han er blitt kalt radikal, reaksjonær, liberal og konservativ. Unge Høyre-leder Torbjørn Røe Isaksen tar seg en pause fra heltidspolitikken, men kommer tilbake senere. Foto: SUN IREN BJØRNÅS

 • Forf>
 • <forf>christine Engh <

Høyres ikke lenger så unge, men fortsatt lovende politiker, Torbjørn Røe Isaksen, ble nylig foreslått inn i partiets sentralstyre. Dermed kan det være duket for flere friske fraspark i et parti som nå er havnet helt i skyggen av Ap og Frp.Etter katastrofevalget i 2005, da Høyre landet på 14 prosent, var lærdommen at man måtte snakke mer om mennesker og mindre om milliarder.Det er en linje partiet må gå videre med for å vinne tilbake borgerlig dominans, mener Røe Isaksen.— Arbeiderpartiet klarte å stemple oss som et kynisk pengeparti. Nå har vi mer bredde i saker vi tar opp, så vi er godt i gang. Men jeg vil at Høyre skal gjøre mer. Nå må vi tydeliggjøre oss foran neste valg ved å få frem at Høyre er en drivkraft på borgerlig side, sier han.

Ett skritt lenger.

I prinsipprogrammet som nylig ble lagt frem til vurdering før landsmøtet i april, er det Røe Isaksen som står for de fleste dissensene. Han ønsker blant annet verneplikt for kvinner.Og forslaget hans om å likestille Kirken med andre trossamfunn i alle praktiske spørsmål, går rett inn i en verdikamp som ligger og ulmer i partiet. En debatt som blusser opp for fullt når Stortinget i løpet av våren skal behandle både stat/kirke-meldingen, KRL-faget og nye formålsparagrafer i barnehage og skole. I 2000 gikk Høyre inn for å skille stat og kirke. Men partiet er delt i to i spørsmålet om hvilken stilling kristendommen og Kirken skal ha: Et trosnøytralt samfunn eller en naturlig plass i samfunnet? - Jeg er tilbøyelig til å mene det siste. Vi må skille stat og kirke, men ikke skille oss fra den kristne kultur-arven vår. Vi må anerkjenne at Norge er formet av kristendommen, men Den norske kirke må ikke ha noen særstilling, sier han. Konsekvensen av det er klar: I alle praktiske formål skal Kirken selv ta avgjørelsen, f.eks. når det gjelder å utnevne biskoper. - Kirken er i stand til å ta beslutningen selv, allerede i dag. Vi må heller ikke pålegge statsråder tilknytning til Kirken. Heller ikke kirkestatsråden trenger en slik tilknytning, sier han.

Tar pause.

Røe Isaksen slutter som leder for Unge Høyre i juni og tar med det en pause fra politiske heltidsverv.- Jeg har ikke dårlig tid. Jeg blir litt nervøs når jeg møter folk som høres ut som om de har planlagt min fremtidige karrière i Høyre. Jeg forbeholder meg retten til å vurdere ett skritt om gangen. Jeg er ikke ferdig med politikken nå, men gleder meg til å ha noe tid utenfor, sier han.

Les mer om

 1. Politikk

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  Frir til KrF med program uten «kristendom»

 2. NORGE

  Vraker forslag om flere eksamener på 10. trinn - krever «verdiløft» for skolen

 3. POLITIKK

  Splittet Høyre utsetter bråk om eggdonasjon til landsmøtet

 4. POLITIKK

  Ny sak frustrerer Frps stortingsopprørere: – Begeret er fullt

 5. POLITIKK

  Regjeringen lanserer krav om flere barnehagelærere: – Ikke ambisiøst nok, sier Ap

 6. POLITIKK

  Høyre dropper karakterer fra 5. klasse