Politikk

Utenriksministeren i Somaliland forsikrer at nordmann ikke blir henrettet umiddelbart

Fredag tok utenriksminister Ine Eriksen Søreide kontakt med Somalilands representant i Norge, for å hindre at en nordmann blir henrettet i landet.

Farid Bouras, som er advokat for nordmannen som risikerer å bli henrettet i Somaliland, har fått en forsikring fra landets utenriksminister om at det ikke vil skje med det samme.
  • NTB-Dag Kjørholt
Nyhetsbrev Få Kjetil B. Alstadheims perspektiv rett i innboksen hver uke.

– Vi ga i møtet tydelig beskjed om at dødsstraffen er uakseptabel og ikke må fullbyrdes, og at nordmannen må få tilgang til de ordinære rettsprosessene, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

UD har jobbet konsulært med saken siden nordmannen ble arrestert for drap i Somaliland i april og har intensivert arbeidet etter at han ble dømt til døden på onsdag.

– Utenriksdepartementet ser svært alvorlig på denne saken. Vi tar avstand fra all bruk av dødsstraff. Jeg har stor forståelse for at denne situasjonen er vanskelig for både nordmannen og familien hans, sier Søreide.

Advokaten hadde kontakt

– Jeg har akkurat snakket med ham, sier advokatfullmektig Farid Bouras til NRK.

Han forteller at det er ingenting som tyder på at den norske statsborgeren vil bli henrettet i løpet av de nærmeste dagene. Dommen er ikke rettskraftig, sa Bouras og understreket at nordmannen har ankemuligheter,

Bouras skriver i en tekstmelding til NTB fredag ettermiddag at han sendte to eposter til Utenriksdepartementet om saken torsdag.

– Situasjonen er selvfølgelig dramatisk, og alt kan skje i Somaliland. Min klient sliter fysisk og psykisk, han får ikke livsviktige medisiner og er livredd for å bli skutt når som helst. Norske myndigheter må på banen nå, skriver han.

Bouras har fått løfte fra utenriksminister Yasin Haji Mohamoudom om at saken skal tas opp med presidenten i den selverklærte republikken.

UD innkaller til møte

Nyheten ble kjent i Norge onsdag da Dagbladet meldte om en 54 år gammel norsk statsborger som er dømt til døden i Somaliland.

Familiefaren sitter fengslet for drap. Påtalemyndigheten mener han med overlegg har drept en yngre mann. 54-åringen hevder han ble angrepet på gaten uten forvarsel og forsvarte seg.

Advokatfullmektigen sier at den norske ambassaden i Nairobi har ytt god konsulær bistand i saken.

– Vi vil kalle inn en representant for Somaliland i Norge til et møte i Utenriksdepartementet så snart som mulig, sier departementets pressetalsperson Ragnhild Simenstad.

SV reagerer

Stortingsrepresentant Petter Eide (SV), som sitter i justiskomiteen, mener Norges innsats for Joshua French og Tjostolv Moland, som ble dømt til døden i Kongo, setter en standard i slike saker.

– Jeg forventer at norske myndigheter og Utenriksdepartementet gjør absolutt alt de kan for å forhindre at dette skjer. Norge har en forpliktelse til å hjelpe norske statsborgere fra å bli henrettet, sier han til NRK.

Eide sier han så langt ikke er fornøyd med innsatsen fra norske myndigheter.

– Mitt inntrykk er at UD demper denne saken. De skyver embetsverket og en pressetalsperson foran seg. Det har ikke vært noe tydelig engasjement fra utenriksministeren eller andre toppolitikere, mener han.

Les mer om

  1. Somaliland
  2. Joshua French
  3. Tjostolv Moland