Politikk

MDG kaller Aps oljekompromiss-forslag «hjelpeløst» - Høyre anklager partiet for å snu ryggen til bransjen

«Et falsk kompromiss», mener Natur og Ungdom, mens Høyre anklager Arbeiderpartiet for å «vende oljenæringen ryggen».

Lofoten er et svært viktig fiskeområde, og striden står blant annet om hvorvidt fiske og petroleumsvirksomhet kan leve side om side. Foto: Rapp, Ole Magnus

 • NTB
 • Henning Carr Ekroll
  Nyhetssjef

Mandag kveld ble det klart at Arbeiderpartiets programkomité kommer med konkrete forslag til et kompromiss rundt den betente striden knyttet til olje- og gassvirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

Forslaget innebærer at deler av Lofoten og en stripe av kysten utenfor vernes mot oljevirksomhet, mens det åpnes for konsekvensutredninger andre steder, som i havområdene sør for Lofoten.

– Et hjelpeløst forsøk

Forslaget møter motbør både fra miljøbevegelsen og Høyre, men med helt forskjellig utgangspunkt.

– Dette fremstår som et hjelpeløst forsøk på å unngå å ta et skikkelig standpunkt. Ap vil være både for og imot samtidig. Vi oppfordrer Arbeiderpartiets landsmøte til å ta skrittet fullt ut og si nei til oljeboring, sier MFDs nasjonale talsperson Rasmus Hansson i en pressemelding.

 • Bakgrunn: Arbeiderpartiets programkomité vil verne deler av Lofoten mot oljevirksomhet - men ikke Vesterålen

− Å bore etter olje og gass I nærheten Lofoten, Vesterålen og Senja er og blir dypt uansvarlig – og stikk i strid både anstendig naturvernpolitikk og anstendig næringspolitikk.

Rasmus Hansson er ikke imponert over Aps forslag. Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Mener Ap vender oljenæringen ryggen

Høyre, på sin side, mener Arbeiderpartiet opptrer svært uheldig ved forslaget om å verne store deler av Lofoten og Vesterålen for konsekvensutredning.

– Høyre og Arbeiderpartiet har stått sammen i oljepolitikken i 40 år. Nå vender Arbeiderpartiet oljenæringen ryggen i en tid der titusener mister jobben, sier Høyres Nikolai Astrup til NTB.

Han mener partiet sier nei til kunnskap ved å gå inn for at de mest kystnære delene av Lofoten ikke skal konsekvensutredes, samt å utsette beslutningen for Nordland 7 og Troms 2 til neste stortingsperiode.

Olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) går enda lenger, og kaller forslaget «et stort svik» mot petroleumsindustrien og norske arbeidstakere, ifølge NTB.

– Det er et helt feil signal å komme med i lys av oljeprissjokket og de utfordringene som næringen har, sier Terje Søviknes (Frp).

– Dette blir en viktig sak i valgkampen, så får vi se hva velgerne sier. Jeg er sikker på at mange opplever dette som et stort svik fra Arbeiderpartiet, sier han.

Olje- og energiminister Terje Søviknes omtaler Ap-forslaget som «et svik» mot bransjen og norske arbeidstakere. Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

SV har vært kategoriske motstandere av all olje- og gassvirksomhet i området, og det gjenspeiler reaksjonene på Aps forslag.

– Dette forslaget er ikke noe kompromiss, det er første steg i åpning av disse områdene. For klimaet gjør det like stor skade uansett hvor i området oljen utvinnes først sier Audun Lysbakken.

– Den eneste måten å få slutt på den tjue år gamle striden om oljeboring er å droppe konsekvensutredning i disse områdene fullstendig.

Venstre er noe mer avventende i sine reaksjoner.

– Det er positivt at Ap går i riktig retning i spørsmålet om oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja, men partiet bør ta skrittet helt ut og sørge for varig vern av alle disse sårbare havområdene, sier nestleder i Venstre og leder av energi- og miljøkomiteen på Stortinget Ola Elvestuen.

Les også

 1. Ny oljekamp i Lofoten: Støre rasler med Ap-pisken

 2. Det norske oljeeventyret: 50 år med milliardinntekter, tapte liv og politisk krangel

 3. Olje-Norge kjemper for en plass i fremtiden

 4. Flere fylkestopper i Venstre åpner nå døren til Ap

Les mer om

 1. Lofoten
 2. Oljepolitikk
 3. Olje og gass