MDG kaller Aps oljekompromiss-forslag «hjelpeløst» - Høyre anklager partiet for å snu ryggen til bransjen

«Et falsk kompromiss», mener Natur og Ungdom, mens Høyre anklager Arbeiderpartiet for å «vende oljenæringen ryggen».

Lofoten er et svært viktig fiskeområde, og striden står blant annet om hvorvidt fiske og petroleumsvirksomhet kan leve side om side.

Mandag kveld ble det klart at Arbeiderpartiets programkomité kommer med konkrete forslag til et kompromiss rundt den betente striden knyttet til olje- og gassvirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

Forslaget innebærer at deler av Lofoten og en stripe av kysten utenfor vernes mot oljevirksomhet, mens det åpnes for konsekvensutredninger andre steder, som i havområdene sør for Lofoten.

– Et hjelpeløst forsøk

Forslaget møter motbør både fra miljøbevegelsen og Høyre, men med helt forskjellig utgangspunkt.

– Dette fremstår som et hjelpeløst forsøk på å unngå å ta et skikkelig standpunkt. Ap vil være både for og imot samtidig. Vi oppfordrer Arbeiderpartiets landsmøte til å ta skrittet fullt ut og si nei til oljeboring, sier MFDs nasjonale talsperson Rasmus Hansson i en pressemelding.

− Å bore etter olje og gass I nærheten Lofoten, Vesterålen og Senja er og blir dypt uansvarlig – og stikk i strid både anstendig naturvernpolitikk og anstendig næringspolitikk.

Rasmus Hansson er ikke imponert over Aps forslag.

Mener Ap vender oljenæringen ryggen

Høyre, på sin side, mener Arbeiderpartiet opptrer svært uheldig ved forslaget om å verne store deler av Lofoten og Vesterålen for konsekvensutredning.

– Høyre og Arbeiderpartiet har stått sammen i oljepolitikken i 40 år. Nå vender Arbeiderpartiet oljenæringen ryggen i en tid der titusener mister jobben, sier Høyres Nikolai Astrup til NTB.

Han mener partiet sier nei til kunnskap ved å gå inn for at de mest kystnære delene av Lofoten ikke skal konsekvensutredes, samt å utsette beslutningen for Nordland 7 og Troms 2 til neste stortingsperiode.

Olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) går enda lenger, og kaller forslaget «et stort svik» mot petroleumsindustrien og norske arbeidstakere, ifølge NTB.

– Det er et helt feil signal å komme med i lys av oljeprissjokket og de utfordringene som næringen har, sier Terje Søviknes (Frp).

– Dette blir en viktig sak i valgkampen, så får vi se hva velgerne sier. Jeg er sikker på at mange opplever dette som et stort svik fra Arbeiderpartiet, sier han.

Olje- og energiminister Terje Søviknes omtaler Ap-forslaget som «et svik» mot bransjen og norske arbeidstakere.

SV har vært kategoriske motstandere av all olje- og gassvirksomhet i området, og det gjenspeiler reaksjonene på Aps forslag.

– Dette forslaget er ikke noe kompromiss, det er første steg i åpning av disse områdene. For klimaet gjør det like stor skade uansett hvor i området oljen utvinnes først sier Audun Lysbakken.

– Den eneste måten å få slutt på den tjue år gamle striden om oljeboring er å droppe konsekvensutredning i disse områdene fullstendig.

Venstre er noe mer avventende i sine reaksjoner.

– Det er positivt at Ap går i riktig retning i spørsmålet om oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja, men partiet bør ta skrittet helt ut og sørge for varig vern av alle disse sårbare havområdene, sier nestleder i Venstre og leder av energi- og miljøkomiteen på Stortinget Ola Elvestuen.