Politikk

Trygdeskandalen: – Urovekkende med åpen konflikt mellom Nav-direktør og statsråd

Nav-direktør Sigrun Vågeng avviser påstanden fra statsråd Anniken Hauglies om at Nav allerede i februar visste at trygdeskandalen omfattet pågående straffesaker. Urovekkende med åpen konflikt mellom disse to, mener lederen for Stortingets gransking.

Nav-direktør Sigrun Vågeng og arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie er i åpen strid om Nav allerede i februar satt med kunnskap om at trygdeskandalen omfattet pågående straffesaker. Her er de sammen på pressekonferansen tidligere i november da nyheten om saken sprakk.
  • Robert Gjerde
    Journalist

Det var i et brev til kontrollkomiteen tirsdag at arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie hevdet at Nav allerede i februar skjønte at trygdeskandalen omfattet pågående straffesaker. Hauglie skal ikke ha blitt informert om dette før i august i år.

Hauglie viste til en intern e-postutveksling i Nav 25. februar som blant annet omfattet ytelsesdirektør i Nav, Kjersti Monland. Hauglie karakteriserte tirsdag denne nye opplysningen som «alvorlig».

Nav-direktør Sigrun Vågeng sier dette ikke er riktig. I e-post til Aftenposten skriver Vågeng følgende:

«En klønete formulering i en intern e-post har skapt et inntrykk av at Nav allerede i februar 2019 visste at folk satt i fengsel fordi vi behandlet saker feil. Det stemmer ikke – og det var ikke det denne e-posten adresserte.»

Hun skriver at da denne e-posten ble sendt var Nav ikke klar over at de hadde lagt feil lovforståelse til grunn om opphold i EU/EØS og at e-posten var et varsel om praksisendring for korte opphold, fremover i tid.

Les også

Hauglie sier hun ikke visste om Nav tillot opphold i EU eller ikke

Les også

Trygdeskandalen: En stadig mer ubegripelig sak | Andreas Slettholm

Hansen: – Åpenbart at ingen vil si at de visste

Saksordfører og leder for kontrollkomiteens gransking av saken, Eva Kristin Hansen (Ap), synes det er urovekkende med en åpen konflikt mellom Vågeng og Hauglie.

«Jeg må si at det er ganske urovekkende at denne saken nå ender opp med at Haugli og Nav-direktøren er i åpen konflikt om hva som har skjedd når det gjelder de pågående straffesakene. Her er det åpenbart at ingen vil si at de visste», skriver hun i en e-post til Aftenposten.

Eva Kristin Hansen (Ap)

Hun skriver at det gir grunn til stor bekymring og «viser tydelig at det er noe som ikke stemmer her».

«Uskyldige mennesker har havnet i fengsel, tapt mye penger og blitt behandlet helt feil. Da er det ganske spesielt å være vitne til den krangelen som pågår nå. Stortinget må få klarhet i hvem som visste hva. Hvis ingen visste noe, sier det vel alt om hvilken skandale dette er», skriver hun.

Det har ikke lykkes Aftenposten å få en kommentar fra Hauglie.

Les mer om

  1. EØS
  2. Trygdeskandalen
  3. Nav
  4. Eva Kristin Hansen