Politikk

Flere medier: Valgkomiteen heller mot at Grande fortsetter som leder

Flere sentrale kilder i Oslo Venstre mener Trine Skei Grande bør gi seg som Venstre-leder nå. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB scanpix

Flere sentrale kilder i Oslo Venstre mener Trine Skei Grande bør gi seg som Venstre-leder. Venstres valgkomite holder pressekonferanse om saken torsdag kveld.

  • Solveig Ruud
    Journalist
  • Alf Ole Ask
    Journalist

Siste: Både VG og TV2 opplyser at valgkomiteen i Venstre ligger an til å innstille på at Trine Skei Grande fortsetter som leder.

Valgkomiteen har nå konkludert om lederspørsmålet og planlegger å offentliggjøre sin innstilling i kveld. Etter det Aftenposten kjenner til, er innstillingen nå klar og valgkomiteen skal ha informert de som er innstilt til, og vraket fra, ledende verv i partiet.

Partileder Trine Skei Grande har lagt seg ut med tidligere trofaste støttespillere etter grepet som ble tatt i januar. Da ble nestleder Ola Elvestuen, som da var klima- og miljøvernminister, byttet ut med Sveinung Rotevatn, samtidig som Abid Raja ble ny kulturminister.

Noen mener at dette var et godt grep, og at det har bidratt til en ønsket fornyelse.

Andre sier at hun tok grepet for å redde eget skinn, og at hun har satt hensynet til seg selv foran partiet.

– Trine har nok først og fremst lyttet til seg selv for å sikre egen posisjon, sa Ola Elvestuen selv til TV 2.

Elvestuen åpen for å utfordre Grande i Oslo

Samme dag bekreftet han at han stiller seg til disposisjon for Venstre og at det «det gjelder aller verv», meldte NTB.

Nå utdyper han uttalelsen overfor Aftenposten.

– Når du sier at du er aktuell for alle plasser, har du også nominasjonen i tankene, altså om førsteplassen i Oslo?

– Ja, det vil også være en del av det, selvfølgelig. Men det er ikke det det handler om nå. Nå får vi ta en ting av gangen. Nå er vi her vi er, jeg har sagt det jeg har sagt. Jeg er veldig uenig i det som ble gjort i januar. Nå får valgkomiteen legge frem sitt, så får jeg ta mine vurderinger ut fra det, svarer Elvestuen overfor Aftenposten torsdag.

Da Elvestuen forsvant ut av regjering, foretok Venstre også en utskiftning av andre statssekretærer og politiske rådgivere, mange fra Oslo-området.

Blant disse er det svært kritisk omtale av hele prosessen. Noen av dem som nå er irritert på partilederen, sier hun også har forsøkt å «kvele» valgkomiteens prosess.

Både klimaminister Ola Elvestuen og hans politiske rådgiver Marit Vea er sentrale politikere i Oslo Venstre og mistet sine stillinger i regjeringen da Venstre byttet om på mannskapet i januar.

Har mistet støtte i Oslo

Til TV 2 i går sa Vea at hun «opplever at Trine Skei Grande sitter på overtid som leder».

– Mitt hovedanliggende er at kravet om fornyelse i Venstre hele tiden først og fremst har dreid seg om leder, Trine Skei Grande. Løsningen på det er ikke å bytte ut alle andre. Løsningen er et lederskifte, sier Vea.

Vea var annenkandidat for Oslo Venstre ved lokalvalget og sitter i Oslo bystyre.

Hallstein Bjercke ber Skei Grande trekke seg

Flere sentrale kilder i Oslo Venstre har overfor Aftenposten gitt uttrykk for at de er enige med Vea: Partilederen har ikke lenger støtte i sitt eget fylkeslag når hun ønsker å bli gjenvalgt.

To sentrale kilder sier også at de vet at denne holdningen er utbredt i fylkeslaget.

Torsdag ettermiddag sa Hallstein Bjercke, Venstres gruppeleder i Oslo bystyre, til Dagbladet at han mener Trine Skei Grande bør trekke seg.

– Dette synes jeg er tungt og vanskelig å si. Jeg har vært Trines støttespiller i 20 år og jobbet tett sammen med henne i mange år, men i går fortalte jeg valgkomiteens leder at jeg mener det er riktig at Venstre velger en ny partileder på landsmøtet i år, sier han til avisen.

Selv om misnøyen med partilederen er sterk i Oslo Venstre, tviler Aftenpostens kilder på at Espen Ophaug, som sitter i valgkomiteen for Oslo Venstre, vil målbære kritikken.

Han regnes som en lojal støttespiller for Trine Skei Grande.

  • Les også: Venstres Abid Raja er ambisiøs, populær og anklages for solospill og lekkasjer. Hvor Trine Skei Grande plasserer ham nå, kan avgjøre om det blir ro eller kaos innad i partiet.

To kontroversielle utfordrere

Sveinung Rotevatn og Abid Raja har støtte i ulike fløyer i partiet. Begge omtales som kontroversielle i deler av partiet. Raja er svært omstridt blant de mest liberale i det urbane Oslo-partiet og i det sentrale rådgiverapparatet.

Rotevatn betraktes som for liberal av mange i Distrikts-Venstre. Der har hans kamp for en rusreform og nedleggelse av pelsnæringen hatt mindre støtte.

Samtidig sies det at få i partiet egentlig har ønsket gjenvalg av Skei Grande, men at hun har færre dedikerte motstandere enn de to andre.

Av den grunn er det noen som mener det vil være en god løsning med Skei Grande som fortsatt leder, og de to nye statsrådene som nestledere.

Mange spår at det kan ende med en slik løsning. Men det er høyst åpent. Næringsminister Iselin Nybø og stortingsrepresentant Guri Melby er også spilt inn som mulige nye nestledere.

Striden virvles inn i kampen om stortingsplasser

På Aftenposten og NRKs siste meningsmåling, var det kun 2,7 prosent av de spurte som sa de ville stemme på partiet. Hvem som skal få topplassene på listene foran kommende stortingsvalg, er også en del av den striden som nå pågår.

Før siste stortingsvalg toppet Skei Grande og Elvestuen Oslo-listen. Nestleder Terje Breivik hadde førsteplassen i Hordaland, mens Abid Raja sto øverst på Akershus Venstres liste.

Hvis Rotevatn blir nestleder, vil mange mene at han må få en sikker plass. Han bor i Oslo, men er fra Sogn og Fjordane. Venstre har endt opp med å stille én liste i Hordaland og én i Sogn og Fjordane, og ikke felles i begge fylkene som i dag utgjør det sammenslåtte Vestland fylke.

Det gjør det ifølge kilder vanskeligere for Rotevatn å få sikker plass fra hjemfylket. Han får da ingen nytte av sterke støttespillere i Bergen Venstre, og risikerer å bli utkonkurrert av Alfred Bjørlo i Sogn og Fjordane. Samtidig er det en mulighet at Rotevatn kan komme inn på Stortinget som direktemandat fra Hordaland, på bekostning av dagens nestleder Terje Breivik. En del kilder mener dette er den tryggeste veien til stortingsplass for Rotevatn dersom han blir nestleder.

Les mer om

  1. Ola Elvestuen
  2. Oslo
  3. Terje Breivik