Politikk

Alfred Bjørlo: Abid Raja er den rette lederen nå

– Jeg lever godt med både Sveinung Rotevatn og Abid Raja som ny leder i Venstre. Men i situasjonen akkurat nå, er Abid den rette til å bli leder, sier Alfred Bjørlo, Venstres mest populære ordfører.

Venstres ordfører Alfred Bjørlo sier Trine Skei Grande står igjen som en av Venstres «virkelig store ledere».
  • Thomas Spence
  • Kjetil Magne Sørenes
    Journalist
  • Solveig Ruud
    Journalist

Bjørlo er nær venn av Venstre-leder Trine Skei Grande, og tok det humoristisk da hun internt kalte ham «distriktspsykopaten». Han var ikke orientert på forhånd om hennes avgang i dag.

– Det kom like brått på meg som for andre. Det er en forferdelig trist måte dette har skjedd på. Skei Grande vil stå igjen som en av de virkelig store lederne for Venstre, sier Bjørlo, ordfører i Stad kommune på Vestlandet.

Han er også innstilt som direkte valgt til det nye sentralstyret.

Har fått opp ny generasjon politikere

Bjørlo viser til at Skei Grande ledet Venstre gjennom to stortingsvalg over sperregrensen. Men hun har også bidratt til å ale opp en ny generasjon dyktige politikere.

– Hun har fått opp en ny generasjon av dyktige, yngre politikere på vei opp og frem. Det har kanskje kommet for lite. Mens det i Arbeiderpartiet snakkes om mangel på yngre, dyktige politikere, er det nesten mottsatt problem i Venstre.

– Må stå skulder ved skulder

  • Les også: Skei Grande trekker seg

– Hva bør skje nå?

– Da har jeg ett viktig budskap: Det er viktig for Venstres del at de to kandidatene som mange har trukket frem som ny ledere - Sveinung Rotevatn og Abid Raja - begge to gjør det klart at de stiller seg til disposisjon.

– Men det er også viktig at de gjør det tydelig at de sammen kan være del av det samme teamet. At ingen av dem stiller noen ultimatum. Det er to gode lederkandidater med sterke egenskaper. Vi trenger både Abid og Sveinung med i den nye ledelsen, sier Bjørlo.

Han understreker at det nå er viktig med en åpen debatt og at partidemokratiet får virke.

– Vi må ikke få en negativ valgkamp, der noen er opptatt av at man skal ha den ene vekk. De må stå skulder ved skulder. Jeg lever godt med begge som ny leder i Venstre.

– Hvem ønsker du selv som ny leder?

– I den situasjonen vi er i nå, er Abid den rette til å bli leder. Ikke minst fordi Sveinung har kollossalt viktige oppgaver foran seg som klimaminister de neste årene, sier Bjørlo.

Næringsminister Iselin Nybø ble overrasket over at beskjeden kom nå. Hun håpet at en enstemmig valgkomite skulle gi ro i partiet. Men det gjorde det ikke. Hun fikk vite på søndag at Trine trakk seg.

– Venstre må si farvel til venstre leder gjennom 10 år og en formidabel dame.

- Må lederkabalen legges på nytt?

- Det er opp til valgkomitéen. Men jeg vil se det som naturlig at de ser på helheten på ny, sier Nybø til Aftenposten.

Hun skal lede nå Venstres arbeid i regjering og lede budsjettforhandlingene som starter mandat.

- Vil du stille som leder?

- Jeg er klar til å ta de posisjonene som valgpartiet og valgkomiteen ønsker. Akkurat skal jeg lede arbeidet i regjeringen, sier Nybø.

Nestleder Terje Breivik vil ikke svare på om han er en kandidat til ledervervet. Det vil heller ikke partiets nestleder Ola Elvestuen.

– Klok og riktig avgjørelse

– Det var en klok og riktig avgjørelse Trine har tatt. Men det er også trist. Trine har i mange år vært en god leder for Venstre, sier Hallstein Bjercke, gruppeleder for Venstres i Oslo.

Tiden var ute for Skei Grande?

– Ja, nå var tiden ute. Nå er det viktig å finne en samlende løsning som peker ut kursen for Venstre fremover, sier Bjercke.

– Hvem ønsker du som ny partileder?

– Det har jeg ikke tenkt å uttale meg om i dag, sier Bjercke, som er nyvalgt leder av Oslo Venstres nominasjonskomite. Oslo Venstre ønsket ikke gjenvalg av Skei Grande.

Venstre er ikke et enkelt parti å lede

Sentralstyremedlem og leder av Agder Venstre Petter N. Toldnæs sier følgende til Aftenposten i en SMS:

«Det var trist at det skjedde på denne måten. Trine er den første Venstre-lederen siden Gunnar Garbo på 1960-tallet som har levert to stortingsvalg over sperregrensen, og hun vil stå som en av Venstres viktigste og sterkeste ledere i moderne tid. Nå går vi inn i ny tid hvor vi må søke sammen og skape ro, og jobbe for at en ny leder kan gjenskape Trines store bragder.»

– Det kom overraskende på meg, sier Venstres tidligere leder Odd Einar Dørum.

Han sier han tror på hennes versjon om at hun har stått på for å finne en som kunne etterfølge henne og samle bredest mulig.

Leder i Vestland Venstre, Åsta Årøen, sier det gjør et sterkt inntrykk på henne at Grande nå går av og måten det skjer på.

– Men det er forståelig. Venstre er ikke et enkelt parti å lede. Utfordringen er at folk vil ulike ting på én gang, sier hun.

Erling Moe er kommunalråd og gruppeleder for Venstre i Trondheim og har vært aktiv i partiet i en årrekke.

– Jeg hadde ikke ventet at det skulle skje. Og jeg hadde heller ikke håpet at det skulle skje. Jeg har hele tiden tenkt at valgkomiteens innstilling var riktig, sier Erling Moe, Venstres fremste mann i Trondheim kommunestyre.

Grimstad: Foretrekker Raja fremfor Rotevatn

- Jeg har pekt på ham tidligere og oppfattes som hans støttespiller. Men jeg kan leve med mange i Venstre som leder, sier stortingsrepresentant Carl Erik Grimstad.

Han poengterer at både Raja og Rotevatn har gode lederevner og at det nå er mulig også for en ny sjanse i ledelsen til Ola Elvestuen.

Han påpeker at mange har ment at Raja har vært en "løs kanon", men at han som statsråd har fått vist frem en annen side.

-Men han har lederevner han ikke har fått vist. Og han har strategiske evner som går utenpå de fleste andre i Venstre, sier han.