I dag må Anniken Hauglie og Sigrun Vågeng svare kontrollkomiteen

Kontroll- og konstitusjonskomiteen har fredag satt av én time til å grille arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie.

Nav-direktør Sigrun Vågeng og Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H).

Klokken 13.20 møter arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie til høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Etter høringene torsdag er det mange spørsmål hun må svare på.

Tidligere riksadvokat Tor-Aksel Busch ramset opp en lang rekke såkalte skjæringspunkter tilbake til 2017, der han burde ha blitt orientert om Nav-skandalen. Han mente at 33 domfellelser kunne vært unngått om påtalemyndigheten hadde fått vite om saken tidligere.

I opposisjonen rasles det med mistillitsvåpenet, men så lenge Hauglie har statsministerens tillit, sitter hun trygt. Men hva statsminister Erna Solberg mener om hele Nav-saken, får man vite når hun slipper til som siste deltager på ettermiddagen. Solberg vil bli blant annet bli grillet om når hun fikk vite om Nav-saken.

Ap og mistillit

– Er det så alvorlig at det du sier betyr mistillit?

– Jeg vil ikke utelukke det, men det vil være useriøst å hoppe på den konklusjonen før denne høringen. Hadde vi gjort dert ville høringen mistet sin verdi. Vi skal høre statsrådens svar i morgen, så skal vi konkludere, sa Jonas Gahr Støre etter torsdagens høringer.

En annen person som har mye å svare på er Nav-sjef Sigrun Vågeng. Hun kommer ikke minst til å bli grillet om hvorfor Nav ikke formelt varslet Riksadvokaten tidligere. Også her leverte tidligere riksadvokat Busch ammunisjon til de som stiller spørsmål.

I tillegg er det en rekke ubesvarte spørsmål om informasjonsgangen mellom Nav og departementet.

Slik er tidsplanen

Fredagens høringer blir streamet og her er tidspunktene for høydepunktene:

09.05 10.10: Tidligere arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad
10.25–11.30: Arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng m/tidligere leder av Nav Internasjonalt Thore Hansen, tidligere Ytelsesdirektør Kjersti Monland og direktør Nav Klageinstans Grethe Børsheim
12.00- 13.05: Justis- og innvandringsminister Jøran Kallmyr
13.20–14.25: Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie
14.40 -15.45: Statsminister Erna Solberg