Stortingsrepresentanter fra Høyre og Venstre vil stemme mot egen regjering

KrFs oppfordring til Frp-politikere om å følge egen samvittighet når de skal stemme over bioteknologiloven, har satt sinnene i kok i Venstre og Høyre. Politikere fra begge partier vil stemme mot egen regjering i Stortinget i dag.

I politisk kvarter tirsdag morgen sa Venstres stortingsrepresant Ketil Kjenseth at han kommer til å stemme mot egen regjering i spørsmålet om liberalisering av bioteknologiloven, etter at han mandag varslet at han ville vurdere dette.

– Jeg har bestemt meg for å stemme for endringene i bioteknologiloven, det er på tide at vi gjør de endringene i Norge. Når jeg blir stilt til personlig ansvar så hadde jeg ikke noe valg, sier Kjenseth til NRK.

Venstres parlamentariske leder Terje Breivik sa i helgen at stortingsgruppen vil stemme i samsvar med regjeringserklæringen og dermed gå imot forslagene fra Ap, SV og Frp. Kjenseth bryter dermed med avtalen Venstre har inngått i regjeringsplattformen.

Ketil Kjenseth vil stemme mot regjeringen når Stortinget behandler endringer i bioteknologiloven tirsdag.

Ap, Frp og SV har inngått et forlik som innebærer en liberalisering av loven. KrF har oppfordret Frp-politikere, som er mot det forliket, om å følge sin egen samvittighet.

Det vil kunne tjene KrFs syn og føre til at en rekke forslag til liberaliseringer i loven likevel blir nedstemt. KrF har gjennom regjeringsforhandlinger bundet opp Høyre og Venstre til å stemme imot all liberalisering som KrF ikke støtter.

Også Høyre-politiker vil stemme mot

Tirsdag bekreftet også Høyres stortingsrepresentant overfor Dagbladet Kristian Tonning Riise at han vil stemme mot regjeringen.

– Ja, jeg kommer til å stemme i tråd med egen samvittighet, opplyser han til Aftenposten.

I et innlegg på egen Facebook-side kommer Riise med krass kritikk av KrFs opptreden i saken.

«Jeg har stor respekt for KrFs syn i denne saken, men de må nesten forholde seg til at dette kan være like mye et samvittighetsspørsmål for dem som faller ned på motsatt standpunkt», skrev Riise på Facebook mandag.

– Mener du KrF setter sin samvittighet over alle andres?

– Jeg mener i hvert fall at KrF må forstå at dette er et samvittighetsspørsmål også for mange som er på motsatt side, sa han til Aftenposten mandag.

Stortingsrepresentant Kristian Tonning Riise mener KrF har et inkonsekvent syn på hva det innebærer å følge sin egen samvittighet.

Riise opplyser på Facebook at han personlig både støtter eggdonasjon, nipt-testen og tidlig ultralyd, virkemidler som tidlig kan avsløre alvorlig sykdom hos fosteret. Regjeringen går imot dette, selv om Høyre og Venstre f.eks. er for eggdonasjon.

Riise: Kan godt kalle det dobbeltmoral

Riise gir uttrykk for at KrF nærmest forventer at de kan holde de andre regjeringspartiene som gisler, samtidig som KrF jobber iherdig for å få andre representanter som er enig med KrF, til å bryte ut av sine grupper for å stemme i tråd med sin samvittighet.

– Mener du det er en slags dobbeltmoral når de oppfordrer Frp til å følge sin samvittighet, men ikke folk i Høyre og Venstre?

– Ja, det kan du godt kalle det, i hvert fall når det er den enkeltes samvittighet, som de appellerer så sterkt til. Forhandlinger og flertallets makt kjenner vi alle til, men her oppfordrer jo KrF nettopp til at det ikke er partikonstellasjonene som skal avgjøre denne saken, men den enkeltes samvittighet. Da må de forstå at det gjelder begge veier. Det blir heller ikke mindre spesielt av at KrF parallelt med at de forventer lojalitet fra regjeringspartiene i denne saken, driver et alternativt løp der de jobber for noe annet i Moria-saken, sier han og sikter til KrFs kamp for å hente barn fra flyktningleiren i Moria i Hellas til Norge. Her kjemper KrF mot Høyre.

Det er svært jevnt når det gjelder om forslagene til å liberalisere bioteknologiloven vil få flertall eller ikke, og enkeltrepresentanters stemme kan avgjøre utfallet.