Politikk

Erna Solberg legger press på sitt eget landsmøte for å utsette saken om eggdonasjon

Forslaget fra helseminister Bent Høie om å utsette avstemningen om eggdonasjon ett år skaper sterke reaksjoner i eget parti.

Helseminister Bent Høie (H) og statsminister Bent Høie argumenterer for at Høyres landsmøte ikke skal vedta noe om eggdonasjon i sitt program for de neste fire årene.
 • Karen Tjernshaugen
  Karen Tjernshaugen
  Nyhetssjef

Statsminister Erna Solberg gikk like før klokken 17.30 fredag på talerstolen for å overbevise sitt eget landsmøte om at det ikke bør si ja til eggdonasjon nå.

Hun tegnet seg på talerstolen etter en rekke innlegg for eggdonasjon.

– Det er mulig vi er inne i en tid der standpunkter skal revurderes. Men det er viktig at vi som er et konservativ parti gjør det etter en prosess som alle føler har vært grundig og god nok, sier Solberg.

Statsministeren sier hun selv er i tvil om hva som er de riktige standpunktene i en moderne tid.

– Jeg vil vi skal bruke tiden frem til neste landsmøte på å ha en grundig prinsippdiskusjon. Skal vi bare si ja til eggdonasjon? Skal vi også kunne kombinere egg- og sæddonasjon? Hvordan skal vi trekke grensene mot surrogati? spurte hun.

Press for utsettelse

I 18.30-tiden skal Høyres landsmøte etter planen stemme over om partiet skal si ja til å åpne for at kvinner i Norge kan bli gravide ved hjelp av donerte egg.

Men nå er tilhengerne av eggdonasjon under sterkt press: Høyre-ledelsen anført av helseminister Bent Høie argumenterer nå for at hele spørsmålet om eggdonasjon skal utsettes til 2018.

– Min anbefaling til Høyres landsmøtet er at man ikke tar stilling til eggdonasjon i prtiprogrammet, men løfter det inn i en bredere diskusjon om bioteknologi i for eksempel i forbindelse med et nytt prinsipprogram. det mener jeg vi skal ta oss tid til, sier Høie til Aftenposten.

«Rasende» etter forslag fra Høie

Eggdonasjon er nå det store temaet på delegasjonsmøtene og i gangene på landsmøtehotellet.

Klokken 16 fredag startet debatten om eggdonasjon.

Samtidig som Bent Høie gikk på talerstolen, ble det delt ut et forslag om å utsette saken til landsmøtet 2018, signert Høie og ti fylkeslag.

Forslaget skaper kraftige reaksjoner blant tilhengerne av eggdonasjon.

– Jeg er rasende. Jeg trodde Høyre var et parti som konkluderte etter reflekterte diskusjoner. Når vår egen helseminister så kort før vi skal diskutere noe så viktig går ut i avisen og sier at eggdonasjon er salg av kvinnekroppen, så tar eggstokkene mine fyr, sier Emma Ingeborg Tveit Erlandsen fra Hordaland fra talerstolen.

– Jeg er glad for å høre at jeg har satt eggstokker i fyr. Det er i så fall en once in a lifetime for meg, parerte Høie spøkefullt.

 • Les også om advarselen KrF-leder Knut Arild Hareide til Høyres landsmøte: Frykter å miste Høyre som «bestevenn»

– Kan ikke utsette fordi man er redd for å tape

Også Unge Høyre-nestleder Sandra Bruflot er oppgitt over forslaget om å utsette hele saken om eggdonasjon.

– Poenget med dette landsmøtet, er å vedta politikk. Et statsbærende, styrende parti kan ikke utsette en debatt kun fordi den er vanskelig og fordi noen er redde for å gå på et tap, sier Bruflot til Aftenposten.

– Vi som er på den liberale fløyen i partiet har godtatt å gå på sure tap. Det må den andre fløyen tåle også, mener hun.

Frykter Solberg på talerstolen

I 2013 sa partiet nei etter en nokså jevn avstemning. Verken tilhengerne eller motstanderne av eggdonasjon tør å spå utfallet denne gangen.

Men et klart flertall i redaksjonskomiteen i Høyre går inn for at landsmøtet skal si ja.

Tilhengerne av eggdonasjon er usikre på hvilken retning flertallet tipper og er spente på hvilken effekt det får at statsministeren personlig engasjerte seg i saken.

En spørrerunde Aftenposten har gjennomført blant sentrale Høyre-politikere, viser at det er delte meninger om saken både i Høyres stortingsgruppe, blant partiets medlemmer i Regjeringen og i programkomiteen:

Det er flere av Høyre-politikerne Aftenposten har kontaktet som ikke ønsker å gå ut med sitt syn på eggdonasjon.

 • Podkasten Aftenpodden har med Høyres Tina Bru denne uken, i en Høyre-spesial om blant annet landsmøtet, ny Høyre-politikk og 8. mars. Abonner i Itunes her, eller lytt i spilleren under:

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uken gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.

Les mer om

 1. Eggdonasjon
 2. Bioteknologi
 3. Høyre (H)
 4. Politikk
 5. Stortingsvalg 2017
 6. Høyres landsmøte 2017