Politikk

Fortsatt uro i Høyre om abortavtalen med KrF

Helseminister Bent Høies (H) skisse over hvordan kvinners rettigheter skal sikres samtidig som leger får mulighet til å reservere seg mot aborthenvisning, beroliger ikke alle i Høyres stortingsgruppe.

Helseminister Bent Høie (H) i diskusjon med Susanne Kaluza i Vandrehallen i Stortinget. Kaluza har vært blant de fremste kritikerne av regjeringen og KrFs ønske om abort-reservasjonsrett for fastleget. Håkon Mosvold Larsen, NTB Scanpix

 • Ntb-birgitte Iversen

Regjeringens avtale med Kristelig Folkeparti (KrF) om å gi fastleger en mulighet til å reservere seg mot å henvise til abort, har skapt hissig debatt i høst.

Torsdag holder sosial— og omsorgskomiteen på Stortinget åpen høring om temaet, i kjølvannet av Sosialistisk Venstrepartis (SV) forslag om å si nei til en reservasjonsmulighet.

SV-leder Audun Lysbakken har uttalt at han håper forslaget ville få motstandere mot reservasjonsmuligheten i Høyres stortingsgruppe til å bryte ut og stemme nei.

- Vanskelig tidspunkt

Høyres representant i finanskomiteen, Heidi Nordby Lunde, har hele tiden vært klar på at hun prinsipielt er motstander av reservasjonsmuligheten, men sier SVs forslag kommer på et vanskelig tidspunkt.

Stortinget skal stemme over SVs forslag i januar, samtidig som helse- og omsorgsdepartementet legger fram sitt lovforslag for en reservasjonsmulighet.

— Jeg har ennå ikke bestemt meg for hva jeg skal stemme, men det er lite trolig at jeg vil stemme mot mitt eget parti samtidig som lovforslaget kommer. Jeg vil se på retningslinjene før jeg bestemmer meg, sier Lunde, og minner om at Stortinget først skal stemme over forslaget neste høst.

God informasjon

Helseminister Bent Høie skisserte i slutten av oktober hvordan han vil sørge for at leger får mulighet til å reservere seg mot aborthenvisning, samtidig som kvinners pasientrettigheter ikke rammes.

Tydelig informasjon til pasientene om hvilke fastleger som har reservert seg, og at kommunene selv får ta avgjørelsen for å sikre pasienter i små kommuner, er hovedelementene i det kommende lovforslaget.

Les også

- De som ikke vil henvise til abortmå sende brev til hele pasientlisten

Lunde sier hun vil stemme for reservasjonsmuligheten hvis hun opplever at retningslinjene er gode nok.— Signalene ser lovende ut, men min hovedbekymring er om forslaget truer prinsippet om lik rett til helsehjelp uansett hvor i landet du bor, sier Lunde.

Det må også gjelde førstelinjetjenesten, også i de kommunene som bare har en fastlege. Lunde peker på at det i dag finnes mellom 20 og 30 kommuner som bare har én fastlege.

Høyrevelgere mot

Stortingsrepresentant for Høyre i helse- og omsorgskomiteen Kristin Jonsen sier hun mener det kommende lovforslaget vil gjøre situasjonen bedre, ryddigere og mer åpen for kvinner som ønsker reservasjon.

— Det som har kommet fram i debatten, som jeg ikke var klar over, er at mange leger allerede i dag nekter å henvise til abort uten at pasienten har fått informasjon om dette i forkant. Da blir dette en bedre løsning, sier Johnsen.

Les også

Forsker: Lærere og politi bør også ha reservasjonsrett

Hun presiserer at lovforslaget ikke vil svekke abortloven eller kvinners rettigheter.Et flertall av Høyres velgere sier imidlertid nei til å gi fastleger rett til å reservere seg mot aborthenvisning, viser en meningsmåling InFact har gjort for VG.

Undersøkelsen viser at kun en av fire Høyre-velgere støtter en reservasjonsrett for fastleger. 55 prosent er imot, mens 18 prosent svarer at de ikke vet.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Politikk

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  Helseministeren lover å se på hjertelegenes opprop

 2. POLITIKK

  Bollestad håper på Solberg i abortspørsmålet: – Ni av ti barn med Downs syndrom får ikke leve

 3. NORGE

  Regjeringen vil liberalisere sprøyteromsloven

 4. POLITIKK

  Støre: – Abortsaken må opp i Stortinget

 5. POLITIKK

  Knuser KrFs håp om endringer i abortloven

 6. POLITIKK

  Erna Solberg legger press på sitt eget landsmøte for å utsette saken om eggdonasjon