Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen ba Fafo og Samfunnsøkonomisk Analyse finne ut hva det vil koste hvis asylbarn som får opphold i Norge ikke får god skolegang.
Bare regningen for de 7000 mindreårige flyktninger som kom til Norge i fjor, om som antas å få opphold i Norge, kan bli på 27 milliarder, viser rapporten.
— Isaksen skal ha honnør for at har fått laget denne rapporten. Jeg heier på ham. Men det er dessverre Frp-statsrådene som styrer integreringspolitikken, sier SV-leder Audun Lysbakken.
Les hva Aftenposten skriver på lederplass om saken:
Han mener Isaksens problem er at han sitter i en regjering som gjør det motsatte av det forskernes rapport foreslår.
Kuttet i norskopplæring
— Denne regjeringen har kuttet i norskopplæringen for asylsøkerne og somlet med å få asylungdommen inn i videregående skole, sier Lysbakken.
Kunnskapsministeren ville med intervjuet i Aftenposten rope et varsku om utfordringene det norske samfunnet står foran. Fordi allerede i dag sliter Isaksen – slik alle hans forgjengere har gjort det – med å gi minoritetsspråklige barn en like god utdanning i grunnopplæringen som det andre får.
Frafallet er stort og mestringsnivået er klart lavere enn for den øvrige befolkningen.
Listhaug-regnskap
Lysbakken mener det kunnskapsministeren egentlig har gjort, er at han har laget et «Sylvi Listhaug-regnskap».
— Rapporten dokumenterer dekostnadene som vil komme hvis vi fortsetter med den passive integreringspolitikken som Listhaug legger opp til, sier Lysbakken.
Han råder derfor Isaksen til å gjøre «det han kan gjøre noe med selv, nemlig å gi barn i asylmottak rett til barnehageplass».
132 millioner for barnehage
— SV foreslo det i vårt alternative statsbudsjett. Det koster 132 millioner kroner. Det neste han bør gjøre er å investere kraftig i norskopplæringen for asylsøkere.
Lysbakken sier han nylig besøkte nylig grunnopplæringen for flyktninger i Svolvær der han fikk se store grupper asylsøkere med svært ulik bakgrunn og kunnskap fikk den samme undervisningen.
— Noe av det klokeste Røe Isaksen kan gjøre er å investere kraftig i norskopplæring, gi den høyere kvalitet og ressurser nok slik at undervisningen kan foregå i mindre grupper.
- Ikke fulgt opp integreringsforliket
Helga Pedersen (Ap) sier det knapt er noe nyhet at mangelfull integrering er dyrt.
— Spørsmålet er hva kunnskapsministeren i løpet av sine tre år i statsrådsstolen har gjort for å styrke integreringen og gi asylbarna et bedre tilbud, spør hun.
— Jeg er enig med Isaksen i at vi må tenke «lengre frem i tid», men det er ingen unnskyldning for å la være å handle nå, sier Helga Pedersen.
Hun mener Røe Isaksen ikke har gjort nok for å følge opp integreringsforliket fra før jul.
— Mange av tiltakene i forliket handlet om asylbarn og kommunenes mulighet til å følge dem tettere opp.
Bekymret for kutt
Pedersen sier at regjeringen i budsjettet foreslo kutt i grunnopplæringen til EMA, og at de fikk stortingsflertallet med seg på å kutte i språkopplæringen til asylsøkere i mottak.
— Det er god grunn til å bekymre seg over konsekvensene av dette kuttet
— Min klare forventning til regjeringen er at de følger opp det stortinget har vedtatt om barn på flukt og at tilbudet til barna skal differensieres i tråd med den enkeltes ressurser og behov.
Også hun trekker frem betydningen av barnehager.
— Det er noe alle asylbarn bør få tilgang til. Dette fikk vi dessverre ikke gjennomslag for i forliksforhandlingene, men Regjeringen bør i det minste følge opp det det ble enighet om, nemlig mer gratis kjernetid i barnehagene, og at dette også bør omfatte 2- og 3-åringer i asylmottak
God integrering avhengig av innstramming
— Dette handler ikke bare om asylsøkerne som kommer nå og hva vi gjør det første året, men også om barn med minoritetsbakgrunn som er født i Norge. Norske barn med innvandrerforeldre gjør det systematisk dårligere i skolen enn barn med norske foreldre. Det rører ved selve kjernen i kunnskapsskolen, sier kunnskapsminister Torbjørn til Aftenposten i en e-post.
Han sier at utdanning vil bli en viktig del av dfiskusjonen når Regjeringen kommer med sin integreringsmelding til Stortinget.
— Jeg er ikke uenig med SV og AP i at vi trenger bedre integrering, og regjeringen er i gang blant annet gjennom bedre språkarbeid i barnehagen. Men det forutsetter også at vi strammer inn innvandringspolitikken. Jo større innvandringen er, dess vanskeligere er det å få god integrering, fortsetter han.