Politikk

«Vi kaster heller ut deg din lavpanna Innvandrer avkom»

Frp-toppenes Facebook-sider rant over av rasistisk grums og hatefulle meldinger mot AUF-leder Mani Hussaini og Ap-nestleder Hadia Tajik. Hverken Ketil Solvik-Olsen, Terje Søviknes eller Ulf Leirstein slettet kommentarene.

AUF-leder Mani Hussaini og Ap-nestleder Hadia Tajik blir utsatt for hatefull og rasistisk hets på Facebook-sidene til en rekke Frp-topper, deriblant flere statsråder.
 • Bjørn S. Kristiansen
  Bjørn S. Kristiansen

Mange toppolitikere i Fremskrittspartiet — både statsråder og personer på Stortinget og i sentralstyret - har tydd tydd til Facebook for å lufte sin mening om at AUF-leder Mani Hussaini i en tale 1. mai sa det følgende om innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp):

— Kast kjerringa på hue ut av regjeringa.

Senere angret han og beklaget ordvalget.

Samme dag omtalte Listhaug 1. mai, arbeidernes dag, overfor Drammens Tidende som en «veldig fin dag for raking, enten det er i hagen eller på gården».

Ap-nestleder Hadia Tajik svarte humoristisk i et intervju med Dagbladet at «dersom hun syns det er en fin dag for raking, så synes jeg hun burde blitt på gården», før hun rettet kritikk mot Frp-statsråden:

— Dette er en historisk kampdag. Det sier mye om Fremskrittspartiet at Listhaug mener at raking er en mer passende aktivitet enn å stå opp for arbeidstakeres rettigheter.

Utsagnene fra både Hussaini og Tajik falt mange Frp-topper og Frp-sympatisører tungt for brystet.

På både Listhaugs og Frp-nestleder Per Sandbergs profiler på Facebook ble kommentarfeltene fylt opp av tallrike og grovt sjikanerende utsagn.

«Vi kaster heller ut deg din lavpanna Innvandrer avkom»

Frp-nestleder Ketil Solvik-Olsen er en av de mest populære statsrådene i Høyre/Frp-regjeringen. Han delte en rekke artikler på sin offisielle Facebook-side 1. mai om blant andre Hussaini og Ap-nestleder Hadia Tajik.

Frp-statsråden la til statusoppdateringer som: «Lavmål av Arbeiderpartiet. Neste år kan vi sikre at de får nok en periode i opposisjon. Støtter du Sylvi Listhaug?» , og «Ser virkelig ut som sosialistene har brukt dagen til å spre eder og galle....»

Frp-nestleder Ketil Solvik-Olsen.

Deretter lot han sine Facebook-følgere overta kommentarfeltet. Her er et utvalg:

 • «Jihadia Hijab er en skam for Norge...»
 • «Det er ikke noe be dere det HT kommer med fordi om hun ikke er vulgær.Hun er oppdratt av Pakistanske foreldre og genetisk Pakistaner.»
 • «Apekatter....»
 • «Hadja hvem er det? Er det en fra ape partiet?»
 • «Både skrōmtet Hadia og den maniske pikksleikeren Mani Husseini kan se å makulere sine norske pass og pelle seg tilbake til den første og beste ørkenen de kan finne»
 • «Reis hjem te pakistan du hadia tajik,vi vill ikke ha denne muslimen i Norge!!!!!»
 • «Vi kaster heller ut deg din lavpanna Innvandrer avkom som ikke har jobba i dit liv men levd godt på våres velferdsgodiser.!»
 • «Kast heller de to ap'ene ut av landet....liker ikke navnene deres heller ... lite norsk er dem vel begge to ... liker ikke ...»
  Aftenposten har bedt Solvik-Olsen om et intervju. Frp-statsråden velger imidlertid å svare skriftlig, og i en lang e-post skriver Solvik-Olsen at han får tusenvis av kommentarer på sin Facebook-side hver uke, og at han ikke rekker å sjekke alt selv.

— Jeg tar avstand fra denne type personhets og vil oppfordre alle til å omtale hverandre med respekt – uavhengig av om det er politiske medspillere eller motstandere, skriver Frp-nestlederen.

Her er hele e-post-svaret hans:

«Bedre han blei kastet på hodet ut»

Os-ordfører og sentralstyremedlem i Frp, Terje Søviknes, er i likhet med Solvik-Olsen en ivrig Facebook-bruker. Han delte 1. mai også artikkelen om AUF-lederen.

«Totalt mangel på respekt — ikke Ap verdig... Hadde en FpU'er sagt noe sånt om en Ap-politiker hadde det umiddelbart kommet krav om at partileder Siv Jensen måtte ta avstand fra uttalelsen...» , skrev Søviknes, før også han lot kommentarfeltet leve sitt eget liv.

Os-ordfører og sentralstyremedlem i Frp, Terje Søviknes.

Her er et utvalg:

 • «er så lei Apekattene»
 • «Gjelder ikke samme regler for oppførsel for disse. Det ser en jo hvorenn de ferdes. i virkeligheten drømmer han nok om å kladde litt, og klype henne bak. Som resten av dem»
 • «Han har desverre ikkje bedre vett. Bedre han blei kastet på hodet ut. Men det blir han vell, på sikt. Ein stor tulling hele mannen»
 • «Det var da voldsomt som de der APene slenger med leppa i dag»
  Søviknes sier til Aftenposten at han ikke har sett disse kommentarene, og at han prøver å følge med så godt han kan på egen Facebook-side.

— Men jeg må ærlig innrømme at det fra tid til annen ikke er mulig å følge alle kommentarer som kommer. Jeg har ingen sekretær til å gjøre slike ting, jeg må gjøre det selv, og det blir rett og slett for tidkrevende.

Hans utgangspunkt er at enhver selv har ansvar for det de skriver på Facebook. Samtidig sier Søviknes at har han blitt mer bevisst på hvordan han selv ordlegger seg når han deler artikler eller kommenterer.

«Apekatter» og «heslige innvandrere»

Også parlamentarisk nestleder for Frp på Stortinget, Ulf Leirstein, delte artikkelen. Han la ved følgeteksten:

«Lurer på hva som hadde skjedd hvis en FrPer hadde delt ut slike ord om en politisk motstander. Ser også at Hadia i Ap uttaler at Sylvi bør dra hjem til gården sin. Nå har media mulighet til å vise at de ikke lar sosialistene slippe unna med alt...Men jeg tviler.»

Parlamentarisk nestleder i Frp, Ulf Leirstein.

Frp-toppens Facebook-følgere omtaler både Tajik og Hussaini som «apekatter», «heslige innvandrere» og det spekuleres i om de er islamister som «posisjonerer seg»:

 • «Hadia Tajik er bare en islamist som alle andre muslimer i Norsk politikk.»
 • «Og hva angår Hussaini, så bør vi opprette en grisefarm på Utøya så den røde og islamske ungdommen lærer hva det vil si å jobbe. Hussaini kan ansettes som grisebonde, så også han ka lære hva det vil si å jobbe for føden.»
 • «Hadia bør flytte til Iran. Hun hører hjemme der....»
 • «Alt som kryper og går i ap's leir kan gjøre å si eksakt hva de vil om andre men tåler ikke å få det samme tilbake. Apekattene burde bli kastet ut av stortinget og det burde være straffbart å stemme på dem»
 • «Hadia og den andre APekatten må passe kjeften sin — de kan pakke seg dit de kom fra..... Amen - Norge trenger ikke slike heslige innvandrere - få dem ut disse som later som de liker Norge»
 • «Enda en muslimspire i forkledning ? Pass opp for disse ! De angriper de vantro med med hva som helst.At han er v algt er et tegn på hvor tett i hode den gjengen er,før en Rompis og nå en Islamist,,velbekomme !! Å tillate seg å sjekkanere en Helnorsk velskolett Norsk dame,,Utrolig av en som ikke har peiling på hva og hvorfor Norge ikke er Langtvekkistan !»
 • «Dette grenser til Islamister ! Spørr du meg !! De possisjonerer seg !»

- Jeg har ikke ansvar for det folk skriver

— Jeg har ikke ansvar for det folk skriver, det ansvaret har de selv, sier Leirstein til Aftenposten.

- Er det ditt ansvar å slette slike kommentarer fra din Facebook-side?

— Nei, jeg er ikke ansvarlig for hva folk skriver. Selvfølgelig kan jeg gjøre det hvis jeg vil, eller hvis jeg hadde lest disse kommentarene. Jeg har ikke fulgt med på den posten du refererer til.

 • Jeg konstaterer at det i alle politiske leire skrives mye dritt, sier Leirstein.

- Én skriver hos deg at «Hadia og den andre apekatten kan pakke seg dit de kom fra», og omtaler dem som heslige innvandrere. Vil du ha slikt på din Facebook-vegg?

— Akkurat «apekattene» er vel et begrep som er brukt om Arbeiderpartiet gjennom mange år. Jeg ville ikke skrevet det selv, for å si det sånn.

- Men synes du det er greit?

— Foreløpig er debatten der på Facebook. Jeg har ikke tid til å sensurere alt som kommer. Jeg tillater ikke andre å poste ting på min side, men det går an å kommentere. Et alternativ er å stoppe alt. Om det er fornuftig i et demokrati, er en avveining man må gjøre seg, sier Frp-representanten.

Les mer om

 1. Politikk