NRK: Frps stortingsrepresentant la møter til Geilo i påsken – lot Stortinget betale

Helge André Njåstad (Frp) har ved flere anledninger lagt korte, jobbrelaterte møter til turer der han har overnattet på gode hoteller og møtt familie og venner.

  • Eirik Husøy

I påskeuken i 2016 la stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet, Helge André Njåstad, jobbmøter til Geilo, som er et populært reisemål i påsken.

Reiseregningen inkluderte hotellovernatting på Dr. Holms hotell på 1590 kroner, en BMW leiebil for 2865 kroner og diett på 1278 kroner.

Tilsammen fikk Njåstad utbetalt 5.733 kroner fra Stortinget for turen til Geilo, skriver NRK.

NRK har funnet flere eksempler på familieturer til komfortable hoteller i reiseregningene Njåstad har levert til Stortinget. Det som går igjen er at Frp-politikeren har korte jobbrelaterte møter på de samme reisene.

Njåstad: Påsketur i tråd med Stortingets regelverk

Njåstad oppførte møter med selskapene Tippetue Arkitekter og Privatmegleren som formål i reiseregningene til Geilo. Formålet skal ha vært å få innspill til arbeidet med ny plan- og bygningslov.

På spørsmål fra NRK om hvorvidt det var de private avtalene, eller møteavtalene, som oppsto først, svarer Njåstad slik:

– Det husker jeg ikke. Dette var i 2016. Men for å finne tid til møter i en travel hverdag, så ble dette en praktisk løsning her, sier Njåstad til NRK.

Inngangen til Dr. Holms hotell på Geilo avbildet i 2003.

Njåstad mener denne måten å kombinere jobb- og privatformål er innenfor regelverket.

Stortingets tjenestereiser-regler sier at representanter som har med seg private gjester på tjenestereise ikke får dekket merkostnader dette måtte medføre. Njåstad mener han heller ikke har gjort dette.

– Hadde det kun vært private gjøremål er det en privat reise og ville ikke blitt fakturert, men har var det møte i forbindelse med plan- og bygningsloven som var praktisk å legge dit, sier han til NRK.

Flere familieturer betalt av Stortinget

Ifølge NRK leverte Njåstad i august 2018 en reiseregning på 2666 kroner for hotellopphold og godtgjørelse for kost og reise i forbindelse med et besøk på Fjordsteam-festivalen i Bergen. Men stortingsrepresentanten var ikke invitert til veteranbåtfestivalen, hverken til åpningen, festmiddagen eller de politiske debattene, ifølge arrangøren.

I tillegg til å delta på festivalen, besøkte han charterbåten MS Sunnhordland, en båt som vanligvis leies ut til firmafester og julebord.

Njåstad ser ikke at reisen er problematisk:

– Jeg fulgte MS Sunnhordland på turen til Bergen. Det er et viktig kystkulturarrangement, og jeg syns det er viktig at vi stiller opp og hedrer kystkulturen. Jeg hadde også møte med næringslivsfolk utover den kvelden, sier han til NRK.

Støtvig hotell på Larkollen i Østfold regnes som et av Norges beste spa- og badehotell.

I juli 2016 overnattet Njåstad og familien på hotellet Støtvig hotell i Østfold og leverer en reiseregning på totalt 2675 kroner. Der hadde han et møte som «varte et par timer» med daværende varaordfører Frederikke Stensrød i Råde kommune.

Frps parlamentariske leder: Viktig med klare skiller mellom jobb og privatliv

Frps parlamentariske leder Hans Kristian Limi mener Njåstads reiser er innenfor det regelverket Stortinget har i dag, men skriver i en e-post at presidentskapet på Stortinget bør vurdere om det bør lages retningslinjer for møtevirksomheten på reiser.

«Å møte velgere, næringsliv og beslutningstakere lokalt er en viktig del av jobben som stortingsrepresentant, og noe stortingspolitikere bør bruke tid på. Det er viktig å ha klare skiller mellom det som er jobb og det som er privat», skriver Limi.

Flere Aftenposten-avsløringer i 2018

Aftenposten satte høsten 2018 søkelyset på stortingsrepresentantenes reisevirksomhet og pengebruk. Da ble det avdekket av Frps stortingsrepresentant Mazyar Keshvari hadde levert fiktive reiseregninger til Stortinget. Han er nå siktet for grov bedrageri.

Vi avdekket også hvordan flere partier bruker store summer på fest og moro – og at Stortinget dekker reiser utgifter til valgkamp for politikerne.