Politikk

KrF vil ikke stoppe regionreformen

Men fylkespolitikerne i Akershus, Buskerud og Østfold setter arbeidet med den nye regionen Viken på vent inntil Stortinget har behandlet det betente regionsspørsmålet på nytt.

KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad (t.h.), partileder Knut Arild Hareide og nestleder Olaug Bollestad har bestemt seg.
 • Christian Sørgjerd
  Christian Sørgjerd
  Journalist

– KrF har bare én plan: å gjennomføre denne viktige reformen, sier KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad til NRK tirsdag.

Sp har varslet omkamp om sammenslåingen av Troms og Finnmark og det nye storfylket Viken. KrF er på vippen når denne saken kommer til Stortinget, og partiet avgjør dermed om Regjeringen får flertallet mot seg eller ikke.

– Vi ønsker å flytte makt ut av Oslo for å bygge opp regionsentra og ta hele landet i bruk. Stortinget har to ganger vedtatt hvordan strukturen skal være. Vi skal gjennomføre den reformen vi har startet, sier KrF-nestlederen til statskanalen.

Les også

KOMMENTAR: «Monica Mæland venter på at KrF skal stake ut kurs for reformen ingen vil vedkjenne seg», skriver Trine Eilertsen

Setter Viken på vent

Et politisk flertall i de tre fylkene Akershus, Buskerud og Østfold er tirsdag enige om å stille det videre arbeidet med å lage den nye storregionen Viken i bero, skriver NRK.

De ønsker å avvente Stortingets nye behandling av regionspørsmålet. Men med KrFs avklaring, minker sannsynligheten kraftig for at stortingsflertallet vil gjøre om tidligere vedtak.

Det har en stund vært klart at et flertall i fylkestinget i Akershus, det største av de tre Viken-fylkene, egentlig er imot hele sammenslåingen. I motsetning til politikerne i Finnmark, vil de imidlertid følge Stortingets avgjørelse.

Store protester i nord

I Finnmark er det svært store protester mot det såkalte tvangsekteskapet med Troms. I en ikke-bindende folkeavstemning før sommeren sa 87 prosent av innbyggerne nei.

Med dette som bakteppe valgte fylkspolitikerne i Finnmark å trekke seg fra alt videre samarbeid om den nye regionen i nord. De ønsker å bidra til at Finnmark forsvinner.

Regjeringen har godtatt at arbeidet med den nye regionen i nord settes på vent inntil Stortinget har avklart spørsmålet nok en gang.

Les også

LES OGSÅ: Ap-topp ber Støre redde regionreformen

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  POLITIKK
  Publisert:

  SV kan gå med på å avlyse på elektrifisering av sokkelen. På én betingelse

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5