Politikk

Carl I. Hagen: Det er mye jeg har sagt i løpet av 40 år

Tirsdag fyller Carl I. Hagen 70 år. De siste 40 av disse har han preget norsk politkk. Vi gir deg Hagen-sitater fra hver av de 40 årene.

Husker du hva Carl I. Hagen sa om latsabber, bøllekulturer og hvor syk kan man bli av mange innvandrere i nabolaget? Og når? Signe Dons

 • Solveig Ruud
  Journalist

Det er helt sikkert mye jeg angrer på, sier Hagen til Aftenposten når han oppsummerer sin politiske karriere.

Dette er noen av sitatene vi husker fra ham:

0001519773-mZm3cvG_gi.jpg Øhman, Rolf

Glissent når Carl I. Hagen holder tale på slutten av 70-tallet.

 • 1974. På vippen i abortsaken: ”Dersom for eksempel det er 15 mødre med hvert sitt barn i et naboskap som alle ønsker seg ut i arbeidslivet, ville det være mulig for to eller tre av disse å passe barna mens de andre tok vanlig arbeid”.
  Han debuterte fra Stortingets talerstol med å advare mot offentlige barnehager – og å utsette loven om fri abort. Han satt på vippen og sa nei.
 • 1975: Vil selge oljeformue: "Man burde ikke være avhengig av at prisen skal holde seg. Det er gambling Regjeringen her bedriver."
  Han begrunner hvorfor han vil selge Statoil-rettigheter for 10 milliarder kroner i Statfjord-feltet for å få penger i statskassen. Han frykter prisen på olje skal synke.
 • 1976: Atomvåpen på norsk jord: "Anders Langes Parti har absolutt ikke gitt opp standpunktet ... "
  Hagen presiserer at han fortsatt ønsker både atomvåpen og amerikanske styrker på norsk jord, selv om han støtter det nest beste: forhåndslagring av amerikansk utstyr.
 • 1977 . Dødsstraff for heroinsmuglere. "Personlig vil jeg ikke ta avstand fra dødsstraff når det gjelder de kyniske hovedmenn som sender norsk ungdom i døden for personlig fortjenestes skyld."
  Hagen ville straffe narkosmuglere hardt. På denne tiden ville han også sende narkomane til Jan Mayen, Bjørnøya og "andre avsidesliggende steder."
 • 1978: Leverer ikke selvangivelse: "En nødvendig rettshandling mot ligningsvesenets forskjellsbehandling av norske borgere."
  Han mener Aps finansminister Per Kleppe har sluppet unna med å bruke Regjeringens "blåkort" (gir gratis reiser med SAS )for å ta med familien på ferie, mens han får straffeskatt for ikke å ha oppgitt inntekter fra et styreverv.
 • 1979: Ut mot pøbler og kravstore ungdommer på TV: ”Slutt å sy puter under armene på folk”.
  I sin første TV-utspørring overrasker han med korte "ja" og "nei"-svar. Budskapet er bl.a. at forbrytere og pøbel ikke skal dulles med og at ungdom må vise at de vil noe.

Samme år karakteriserer han den nye likestillingsloven som tøv – og sier nei til båtflyktninger fra Vietnam.

0001521008-bp6ynjsr96.jpg Berglund, Erik

På slutten av 80-tallet er partiet i medvind. Eli og Carl I. Hagen jubler etter valget i 1987.

 • 1980: Kutt i Oslo bystyre. "Vi skjærer ned på ungdomsklubber, barnehager, sporveien, byplankontoret og støtten til teatrene og Operaen."
 • 1981: Mot endringer i løsgjengerloven: "Jeg må be statsråden tenke litt mer på hensynet til de øvrige borgere og ikke bare hensynet til alkoholikere."
 • 1982: Ut mot LO. "Jeg synes det er på tide å drøfte organisasjonenes plass og de maktmidler som eksisterer."
  Hagen uttrykker skuffelse over Willoch-regjeringens "bagatellmessige endringer i norsk politikk og etterlyser bl.a. mer restriktive regler for å kunne streike.
 • 1983 : Nei til innsyn i skattelister: "I England er det praktisk talt en fornærmelse å spørre hva folk tjener og eier, og at man offentliggjør slike lister i Norge, er bare egnet til å stimulere til misunnelse, nysgjerrighet og til å følge Janteloven.
 • 1984: Nei til all statsskatt på inntekt: "Ligningsvesenets arbeidsbyrde vil bli dramatisk redusert".
 • 1985: Gir borgerlig garanti. "Fremskrittspartiet vil aldri bidra til at Gro Harlem Brundtland slipper til i regjeringsbygget."
 • 1986: Feller Willoch-regjeringen. "Jeg var ikke i tvil når det gjaldt å stemme imot økningen av bensinavgiften."
  Hagen stemmer mot statsminister Kåre Willochs kabinettsspørsmål og bidrar til å gjeninnsette Aps Gro Harlem Brundtland.
 • 1987: Politikere og byråkrater. "Den nye overklassen i Norge, politikere og byråkrater, trer stadig klarere frem. Denne overklasse ser også ned på befolkningen, som alle overklasser alltid har gjort." ..."Alt de steller med går galt. Alt de ikke blander seg opp i, går bra".
 • Mustafa-saken: "En dag skal det vantro kors i flagget bort."
  Hagen siterer fra falskt brev som spår at Norge skal bli et muslimsk land.
 • 1988: Statssubsidierte barnehager. "Familien som tjener 300 000 og har sine to barn i offentlig barnehage, vil komme dårligere ut med mitt system. Det fortjener den, fordi den har veltet sine utgifter over på nabofamilien."
  Dette året forsvarer han også svart arbeid . Sier han ville tatt imot 3000 kroner svart for et foredrag "slik at jeg kunne kjøpe en kjole til Eli".
 • 1989: Latsabber: "Det er veldig mange i Norge som vet om noen som utnytter sosiale ytelser, og blir forbannet over dette. Man ser ... klienter som får alskens tilskudd og ligger og drar seg på sofaen uten å gjøre noe. Problemene overlates til skattebetalerne som dermed sikrer latsabber og døgenikter høyere levestandard enn minstepensjonister som har vært med på å bygge opp landet."
  Dette året gikk Hagen også til angrep på "giddalause", "uhøflige", "respektløse", "kravstore", "uansvarlige", samt alenemødre "med uansvarlig livsførsel" og kvinner som har fått barn med flere menn.
 • "Folk med uansvarlig livsførsel må ikke ta det for gitt at andre skal betale deres regninger."

afp000708163-pMHDY7HCeB.jpg Hanssen, Eystein

Hyggelig meningsmåling for Hagen i 1988.

 • 1990: Vil bli regjeringsparti. "Frp skal bli det største ikke— sosialistiske partiet i begynnelsen av neste århundre og regjeringsparti i løpet av inneværende tiår."
  Protestpartiet endrer strategi. Men Hagen vil bryte alt samarbeid også lokalt med Sp - en "skjøge, som til enhver tid velger å gå til sengs med den som byr mest."
 • 1991 : Bortskjemte finnmarkinger. "Når jeg sier at finnmarkinger oppfører seg som bortskjemte unger, er det ikke "ungenes", men politikernes skyld."
 • 1992 : Ja til EF . "Tiden er moden".
  Hagen går inn for folkeavstemning om hvorvidt Norge skulle søke om medlemskap i det som da het EF. Selv ville han anbefale Frp-ere om å si ja. Senere endte han opp med å si "tja" til EU: Ja til EF, nei til union. Midt i Frps EF-debatt må han forsvare at han er Norges best betalte politiker fordi partiet bl.a. også har betalt barnebidraget hans.
 • 1993 : Helomvending om skattelette: "Vil vise lederskap ved å nedprioritere en hjertesak for å begrense underskuddet på statsbudsjettet."
  Partilederen dropper partiets skattelettepolitikk - uten å klarere det med resten av partiledelsen. Offisiell begrunnelse var landets økonomi. I egne memoarer gir han en annen versjon:"Skattelettelser til særlig de rike og høytlønnede var rett og slett hverken noen vinnersak eller en riktig holdning nå."
 • 1994: Dolkesjø: "Pell dere vekk".
  Dette var Hagens budskap til liberalistene i partiet. I valget mellom et parti som skulle appellere til vanlige folk eller de intellektuelle, valgte Hagen det første. En rekke unge liberalister, inkludert "arveprinsene" Tor Mikkel Wara og Pål Atle Skjervengen forsvant ut. Hagen lytter mer til Eli og svigermor "som representerer grasrota. Hun vet hva som rører seg blant folk."
 • 1995: Innvandrerregnskap. "Personer som blir isolert og fremmedgjort i sitt eget nabolag som følge av stort innslag av naboer som ikke snakker norsk, som ikke følger norske skikker, normer og levemåte, vil kunne få psykosomatiske lidelser som kan medføre både sykmelding og behov for medisinsk hjelp".
  Hagen støtter stortingskollega Øystein Hedstrøm som ber Regjeringen regne ut hva innvandringen koster Norge. Selv påpeker Hedstrøm at utgiftene er 26 milliarder årlig og han spår at det i 2090 vil være 3,3 millioner etniske nordmenn og 13,2 millioner innvandrere i Norge.
 • 1996: Ut mot imamer og islam: "Bøllekulturer fra Saddam Hussein er i ferd med å etablere seg i Norge. Gjenger går i gatene, stjeler, går på diskotek sammen, slåss og voldtar i Oslo. "
  Hagen går hard ut og gir innvandrere selv skylden for diskriminering og mener beskyldninger om rasisme er "blitt terroriseringsvåpen" mot politiske motstandere.
 • 1997: Helsekøer. "Ett av verdens rikeste land har helsekøer de andre ( politikerne ) sier vi ikke har råd til å fjerne. Så fort det dreier seg om utlendinger, har vi overflod. Da er Norge verdens rikeste land."
 • Minstepensjonister: "Hvordan er det inflasjonsdrivende å gi 12 000 kroner mer til minstepensjonistene, eller sikre en verdig alderdom for de som har bygget opp landet?"
 • Folkeaksjer: "Personlig tror jeg det ville vært en kjempefordel ... hvis en del av aksjene i Statoil, Telenor, og bankene ble gitt til det norske folk slik at hver enkelt kunne bestemme hvorledes de ville disponere sin andel av nasjonalformuen."
 • 1998: Bondevik møter veggen. "Mange av oss har vært slitne og utafor, men vi har gått på jobben for det."
  Carl I. Hagen spør om hvorfor landets sykmeldte statsminister Kjell Magne Bondevik, som har fått en depressiv reaksjon, ikke kommer seg tilbake på jobb.
 • 1999: Problemer i egne rekker. "Nå er det valgkamp, og nå representerer de ikke stortingsgruppen."
  Carl I. Hagen forsøker å ta avstand fra ytterliggående innvandrerutspill fra bl.a. Øystein Hedstrøm og Vidar Kleppe. Sistnevnte har hevdet at enkelte muslimske organisasjoner kritiserer Norge for å ha kors i flagget uten å kunne belegge hvilke.

0001521013-E0cdLYKlYJ.jpg Furulund, Svein Erik

Hagen stilte villig opp for pressen også i ferien. Her utenfor hytta i Sandefjord i 1988.

 • 2000: Bensinpriser. "Hvorfor er det slik at det norske folk ... ikke skal ha noen fordel av at når oljeprisen går opp, triller milliardene inn i statskassen? Hvorfor skal de bare straffes i form av at de selv må betale mer for bensin og diesel?
  Bensinprisene – og Frp – når nye høyder. Hagen vil senke avgiftene i tråd med økende oljepris og belønnes med en oppslutning på 34,3 prosent på meningsmåling.
 • 2001 : Intern voldtektsanklage. "Partiledelsen har vært kjent med slike løsaktive påstander som vi har behandlet på en korrekt måte, og jeg synes det er uhyrlig og nedverdigende at slike påstander fremføres på et årsmøte i et politisk parti."
  Frp-lederen kommenterer utsagn fra FpUs sentralstyremedlem Cathrine Rustøen om at hun er blitt voldtatt av en ledende tillitsmann. Hun har tatt opp saken med ledelsen, uten at noe har skjedd. Kort tid senere avsløres også den såkalte Søviknessaken.
 • I had a dream: "Min dagdrøm har vært å bli stortingspresident.”
  Hagen er skuffet over at ett nytt borgerlig flertall ikke gir ham presidentvervet på Stortinget.
 • 2002: Ut mot mullah Krekar: Er det idioter som sitter i departementene og i UDI, eller er det bare de grenseløst naive politikerne som styrer Norge som har ansvaret for det som har skjedd?
  Hagen krever offentlig gransking av myndighetenes håndtering av den terrortiltalte mullah Krekar som kom til Norge i 1991.
 • Ut mot Bondevik: "Bondevik står og ser på at norske jenter blir voldtatt"
  Han langer ut mot statsministeren og andre som er uenige med Frp i innvandringspolitikken og ikke gjør mer mot tvangsekteskap.
 • 2003 : Det nye Ap. "Vi er det nye arbeiderpartiet! ... Frp kan forene arbeidstagere og arbeidsgivere i kampen mot den griske staten."
 • 2004: Hos menigheten”Levende ord”. ”Vi kristne er veldig opptatt av barn. «La de små barn komme til meg», sa Jesus. Jeg kan ikke skjønne at Muhammed kan ha sagt det samme".— "I tilfelle han måtte ha sagt det samme, må det ha vært «La de små barn komme til meg slik at jeg kan utnytte dem i min kamp for å islamisere verden».
 • 2005: Ultimatum mot Bondevik: " Fremskrittspartiets stortingsgruppe ( vil ) etter valget i 2005 ikke under noen omstendighet vil støtte, forhandle med eller akseptere en regjering ledet av Kjell Magne Bondevik."
 • 2006 : Oljepenger: "Det er meningsløst at vi har nedleggelser av sykehjem, når oljemilliardene strømmer inn i kassen. Vi skal ikke bare spare dem til Jens Stoltenberg blir pensjonist!"
 • 2007 : Beskriver Erna Solberg som backbencher i egne memoarer. "Hun klarer ikke å gripe dagen og vise vei. I stedet forblir hun en traust og arbeidsom Høyre-leder som er forutsigbar og stabil, men så kjedelig, så kjedelig ..."
 • 2008 : Mot straffeskatt. «Vi forutsatte ikke at reglene til de grader var idiotiske.»
  Hagen kommenterer konklusjonen fra Skatt Øst om pengebreuken i Frps stortingsgruppe: Oppspart offentlig støtte ble brukt til "reisekonto" for representanter og ledsagere.
 • 2009: Gleder seg over Sponheims nederlag: "Det aller beste valgresultatet er om det blir en ikke-sosialistisk regjering og Lars Sponheim ryker ut av Stortinget.
 • 2010: Savner seg selv: ”Selv om jeg har trukket meg ut av politikken, må jeg innrømme at det kribler veldig av og til. Jeg savner meg.”
  Carl I. Hagen forklarer hvorfor han gjør comeback og stiller som Frps ordførerkandidat i Oslo.
 • Skjeller ut eks-svigersønn: Det er ingen unnskyldning for en drittsekk at han er en transperson."

0001521011-RRjQvXXZm8.jpg Dons, Signe

Mektig tospann. Eli Hagen har vært Hagens ektefelle og sekretær. Bildet er tatt i Bestumveien i 1989. Derfra flyttet de senere til Tønsberg.

 • 2011: Ønsker nobelt oppdrag. ”For to år siden meddelte jeg Siv Jensen at jeg ønsket å sitte i Nobelkomiteen. Jeg oppfattet at det ville gå greit."
  Hagen er skuffet over "den ydmykelse" og behandling han er blitt utsatt for når partiledelsen ikke gir etter for hans ønske og trekker seg som partiets eldregeneral: Leder av Frps seniorgruppe.

Ressursbruk rundt Utøya-ofre: "69 personer har han drept på Utøya. Om han, da han begynte å skyte, gikk til venstre og skjøt den unge jenta, eller til høyre og skjøt den unge gutten; at noen av foreldrene skal vite om rekkefølgen og nøyaktig sted og alt sånt noe, det begriper ikke jeg."

Frps ordførerkandidat i Oslo forstår ikke hvorfor hundre politifolk skal jobbe med Utøya-saken i flere måneder.

 • 2012 : Ut mot kulturbygg: "Vi står fast på at det ikke er helt ansvarlig å bruke det vi mener vil bli 5,5 til 6 milliarder på to kulturbygg."
  Hagen var mot å bruke skattebetalernes penger på ny opera. Nå går han mot Lambda og nytt hovedbibliotek i Bjørvika.
 • 2013 : Frykter lite gjennomslag i regjering. "Regjeringsdeltagelse kan bli begynnelsen på nedturen og undergangen."
 • 2014 : Sløseri å elektrifisere sokkelen. "Personlig tror jeg ikke på klimahysterikerne i FNs klimapanel."
Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Politikk

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  Det har stormet rundt Carl I. Hagen i over 40 år. Her er noe av det han har sagt.

 2. POLITIKK

  Hagen: – De kan ikke kneble Frp-folk ved å dra Utøya-kortet

 3. POLITIKK

  Skutt fire ganger på Utøya. Nå seiler hun opp som het kandidat til å overta ledervervet i AUF.

 4. POLITIKK

  Det har vært knute på tråden. Nå vil ikke Jensen svare på om hun er glad for å få Hagen på laget i neste valgkamp

 5. POLITIKK

  Ni ting du bør få med deg om Nobel-bråket

 6. KULTUR

  Sterke vitnesbyrd fra Utøya