Politikk

Sandberg: Frp har lite å hente på et bredt forlik

Stortingspartiene skal møtes mandag, men Frp-nestleder Per Sandberg avviser behovet for et bredt asylforlik i Stortinget.

Frp-nestleder Per Sandberg utenfor partikontoret i Oslo tidligere i år.
  • Simen Granviken

Representanter fra de åtte Stortingspartiene skal møtes mandag for å diskutere de lengre linjene i norsk innvandrings— og integreringspolitikk.

Men der Høyres parlamentariske leder Trond Helleland snakker varmt om et bredt samarbeid, sier Frp-nestleder Per Sandberg at det er helt unødvendig å få med seg alle stortingspartiene.

— Det er bare én grunn til at Sp og Ap snakker om et bredt forlik, og det er for å slippe å ta ansvar for dårlig samvittighet og elendig jobb gjennom åtte år. Når politikere ikke ønsker å ta ansvar, så er det store ulne konsensus-løsninger som gjelder, sier Sandberg.

Skal gi råd til resten av ledelsen i helgen

Frp-nestlederen vil i løpet av helgen diskutere strategien videre med resten av Frps partiledelse. Han kommer til å gi et klart råd:

— Frp har lite å hente på et bredt forlik. Det er ingen grunn til blande inn de rødgrønne i dette. Vi bør heller sette oss ned med våre faste samarbeidspartnere Venstre og KrF, sier Sandberg.

Han sier det uansett vil bli harde forhandlinger.

— Det er ingen tvil om at vi alle skal inn i tøffe forhandlinger nå. Det blir tøft for alle, også for oss.

  • Er du interessert i asylbudsjettet? Her strammer de inn for asylsøkerne - og her strammer de inn for skattebetalerne..

Invitert til møte mandag

Allerede mandag skal de parlamentariske lederne i de åtte stortingspartiene etter planen møtes.

Invitasjonen ble sendt fra Høyres parlamentariske leder Trond Helleland fredag ettermiddag. Det bekrefter hans rådgiver Torbjørn Sølsnes overfor Aftenposten.

Tirsdag møtes de regjeringspartiene og støttepartiene til et første møte om den videre budsjettprosessen på borgerlig side.

Les også:

Les også

Sa hun ville gi mer regnskogpenger i går, kuttet 380 millioner i dag

Høyre-leder har tro på en bred enighet

Helleland sier til Aftenposten at han har troen på at flere partier enn de fire borgerlige kan gå sammen om en ny innvandringspolitikk.

— Jeg tror det er en vilje til å finne løsninger. Det er en spesiell situasjon, sier Helleland til Aftenposten.

- Er ønsket om et bredt forlik noe begge regjeringspartiene stiller seg bak?

— Ja, det gjelder oss begge, sier Helleland.

Han sier Høyre, Frp, Venstre og KrF må bli enige om budsjettet og de foreslåtte endringene for neste år, men at han også ser for seg at flere partier blir enige om noen felles grunnpilarer i innvandringspolitikken.

- De bare må bli enige

Aftenpostens politiske kommentator Thomas B. Hornburg forklarer at det er to ulike forhandlinger som vil foregå de nærmeste dagene.

På den ene siden skal de fire borgerlige samarbeidspartiene forsøke å bli enige om asylbudsjettet. På den andre siden er regjeringen interessert i å få til et bredt forlik for hovedretningen på innvandring- og asylpolitikken.

— Reaksjonene fra Venstre og KrF tyder på at de fire samarbeidspartiene har tøffe forhandlinger foran seg, men jeg er ikke et øyeblikk i tvil om at de kommer til å bli enige. Det må de bare, sier Hornburg.

Hornburg har også troen på et bredt forlik. Han forklarer at det i realiteten er de tre største partiene som må bli enige: Høyre, Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet.

— Både regjeringspartiene og Arbeiderpartiet har uttrykt sterk interesse om et forlik, så jeg er overbevist om at de vil bli enige.

Ukens podcast Aftenpodden tar for seg de politiske konsekvensene av tilleggsbevilgningen og endringene i asylreglene her. Hør og abonner via iTunes på telefonen dinher. Eller via desktopher.

Les også

  1. Så mye vil det koste å ta imot barneflyktninger

  2. Mindre lommepenger, enklere standard og tøffere krav

  3. Norske kommuner må bosette 60.000 flyktninger på to år

  4. Så ulikt møter Norge, Sverige og Danmark asylsøkerne

Les mer om

  1. Politikk
  2. Migrantkrisen i Europa