For to uker siden trodde «ingen» i Frp på Sandberg som statsråd

Frp-kilder latterliggjorde at Per Sandberg kunne være spiselig som statsråd for et par uker siden. Onsdag tar han plass ved Kongens bord som Norges fiskeriminister.

Frp-nestleder Per Sandberg i Stortingssalen. Snart skal han flytte frem til statsrådsstolene.

Mens enkelte Frp-politikere frykter at partiet nå mister noe av evnen til å dobbeltkommunisere, gir flere sentrale Høyre-kilder i Regjeringen overfor Aftenposten uttrykk for at de håper fiskeriministerrollen vil begrense Per Sandberg og sørge for mindre bråk på borgerlig side.

For de aller fleste kom utnevnelsen som en stor overraskelse.

Få oversikt i Regjeringskabalen:

Les også

Dette vet vi - og dette er foreløpig bare spekulasjoner

Få trodde på Sandberg-inntog

Selv i hans eget parti var det få som trodde det var mulig at den omstridte nestlederen skulle ta plass ved Kongens bord.

Til og med tirsdag var svært gode kilder i Frp i tvil om ryktene om en mulig statsrådpost for Sandberg kunne være riktig.

Det ble sagt at ikke en gang Siv Jensen klarte å styre ham og at Erna Solberg ikke hadde tillit til ham.

— Men er det riktig, vil han komme inn under et strengt regime om hva han kan uttale seg om, uttalte en kilde.

Da Aftenposten ringte rundt første uken i desember, for å sondere hvordan partifeller tenkte om mulige endringer i Regjeringen, var det ingen som ville sette penger på at Sandberg var på vei inn.

— Det tror jeg ikke på. Han er for kontroversiell for Høyre, sa en Frp-kilde i regjeringsapparatet for snaue to uker siden.

Eller som en stortingsrepresentant sa det:

— Det tror jeg er bare tull. Høyre vil aldri godta det.

Andre Frp-kilder la vekt på at Sandberg neppe ville bli statsråd fordi han var helt uspiselig for samarbeidspartiene KrF og Venstre.

Vanskelig å si nei til nestlederen

En annen Frp-kilde i Regjeringen sa imidertid at det ville være vanskelig for Høyre å sette ned foten for Sandberg, dersom han ønsket seg inn.

I tillegg mente vedkommende at Erna Solberg ville kunne tjene på å ha Sandberg innenfor heller enn utenfor:

— Hadde jeg vært Erna ville jeg tenkt at det var lurt å ta ham inn. For oss er det mer taktisk å ha ham der han er, sier kilden og påpeker at partiet ville miste en stemme i «dobbeltkommunikasjonen» har en historie med - og som mange mener er en del av nøkkelen til partiets suksess.

Begrenses av rollen

Også flere Høyre-statsråder har de to siste årene irritert seg kraftig over det de har oppfattet som dobbeltspill fra Per Sandberg og Fremskrittspartiets stortingsgruppe.

Ingen av kildene Aftenposten snakket med tirsdag ville kommentere utnevnelsen åpent, siden den ennå ikke var offisielt bekreftet, men en sentral Frp-kilde i Regjeringen erkjenner at Sandberg nå vil ha en annen rolle.

— Det er én ting å sitte på Stortinget, det er noe annet å være statsråd, sier vedkommende til Aftenposten.

Både de offisielle oppgavene og det faktum at statsråder ikke skal uttale seg om andre statsråders ansvarsområder, vil begrense Sandbergs deltakelse i ordkrig med sentrumspartiene Venstre og KrF.

— Som statsråd vil mye begrenses av arbeidet, men Frp er veldig bevisst på at han skal fortsette å være nestleder. Han trenger ikke ta alle de harde debattene, men han må være ute blant folk.

Aftenposten vet at svært få var involvert i prosessen med å velge ut de nye statsrådene. Det meste ble ordnet mellom Erna Solberg og Siv Jensen. Hoveddelen av arbeidet med regjeringsendringene skal ifølge en informert kilde i Regjeringen ha blitt gjort den siste uken, selv om toppene har tenkt på endringer over lengre tid.

Les saken om Sandbergs mange kontroverser:

Les også

Fra «konstruktiv» til bråkebøtte

Tatt på sengen i sentrum

Folk i KrF og Venstre bråvåknet tirsdag til nyheten om at Per Sandberg skulle bli statsråd med ansvar for innvandring og integrering.

Da NRK korrigerte nyheten et par timer senere, ble det omtalt som «et gledesbudskap» i KrF at Sandberg kun hadde denne statsrådposten i to timer.

— Hadde nyheten vært sann, ville det blitt drama, sier en kilde i Venstres stortingsgruppe. Da det etter hvert ble klart at det «bare» var fiskeriministerposten han fikk, var det mindre hoderisting i de to samarbeidspartiene.

- Han er i alle fall glad i dyr, ble det sagt i Venstre.

Da det ble bekreftet, gjorde mange i sentrumspartiene et stort nummer av nettopp dette: At han som fiskeriminister kun ville få svært begrenset makt og at han ikke ville kunne «holde på som før» og uttale seg om alt mulig.

KrF: Kilde til konflikter

Da KrF-leder Knut Arild Hareide ble bedt om en kommentar, svarte han at «jeg samarbeider godt med Per Sandberg» og at han som minister vil bli bedømt ut i fra den jobben han vil gjøre som statsråd.

— Men han har vært kilde til en del konflikter, la han til og presiserte at det skyldtes uttalelser som Hareide karakteriserte som «hårreisende».

  • Podcasten Aftenpodden har statsrådsspesial. Hør og abonner via Itunes på telefonen din her, via desktop her, eller lytt herfra med ett klikk: