Politikk

VG: Sylvi Listhaug vurderer å gi seg i politikken

Innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) sier hun skal gjennom «en reell tankeprosess» i sommer for å avgjøre om hun skal si ja til nominasjon for neste stortingsperiode.

Rollen som rikspolitiker har kostet, erkjenner Sylvi Listhaug. Nå vurderer hun å gi seg. Foto: Stein Bjørge

 • Nina Selbo Torset

Det er vanskelig å være småbarnsmor og aktiv politiker, forteller Sylvi Listhaug (Frp) til VG. Hensynet til familien og medietrykket er blant årsakene til at innvandrings- og integreringsministeren nå vurderer å takke nei til nominasjon for neste stortingsperiode.

Blant annet skal sønnen hennes på fem år ha sagt til en annen i barnehagen at «mammaen min er masse på jobben».

– Det er ingen tvil om at slikt fører til at man må tenke gjennom om det faktisk er verdt det. Da må du vurdere om du må gi deg i politikken. Jeg skal derfor gjennom en reell tankeprosess i sommer, hvor jeg skal avgjøre om jeg skal gå for nominasjon til Stortinget, sier Listhaug til VG.

Dersom Frps regjeringsmakt går tapt etter Stortingsvalget i 2017, vil Listhaug være ute av rikspolitikken uten plass på Stortinget.

Det fremgår ikke av intervjuet i VG om Listhaug vurderer å gi fra seg ministerposten. Listhaugs politiske rådgiver, Espen Teigen, opplyser til Aftenposten at Listhaug har svart på spørsmål om stortingsplass, ikke om hun vil fortsette som statsråd.

Må utfordre Tybring-Gjedde hvis hun stiller

Listhaug har ikke stortingsplass i dag, men har blitt løftet opp som en aktuell kandidat fra både hjemfylket Møre og Romsdal og Oslo. Da Aftenposten spurte Listhaug i april om hun ønsket å stille, svarte hun:

– Det har jeg ikke tenkt på. Jeg har så mye å gjøre med jobben, at jeg ikke har tid til å tenke på alt annet. Hvis jeg blir spurt, får jeg tenke på det da. Det er store valg i livet mitt, hvis det skulle bli et spørsmål. Jeg har barn og familie. Politikk er ikke den mest familievennlige bransjen å være i.

Dersom Listhaug bestemmer seg for å stille for Oslo Frp, vil hun i så fall konkurrere om andreplassen på stortingslisten mot Christian Tybring-Gjedde.

 • Historien viser at Sylvi Listhaug gladelig går i klinsj med både den ene og den andre. Her er 10 sitater som viser at hun liker å slå med storslegga.

- Det ligger viktige verdier i et litt mer rolig liv

Listhaug begynte som innvandrings- og integreringsminister i desember. Hun forteller til VG at det i perioder har vært så mye jobb at mannen hennes har satt ned foten.

– Jeg fikk beskjed om at det var på tide at jeg leverte og hentet mer i barnehage og på skole. Det er litt mindre trøkk i denne førsommerperioden, så det gikk bra. Det setter også ungene pris på, sier hun til avisen.

Listhaug er svært populær blant sine velgere og regnes som en av favorittene til å ta over etter Siv Jensen som Frp-leder når den tid kommer. Når Jensen skulle ønske å tre ut av ledervervet, bør en mulig arvtager sitte på Stortinget.

At Listhaug nå vurderer å si nei til nominasjon til Stortinget, handler ikke bare om henne, men om hele familien, sier hun til VG.

– Frem til nå har dette med oppmerksomhet i det offentlige rom gått bra, fordi de ikke har fått med seg all hetsen jeg utsettes for, blant annet på Facebook. Men nå er de på vei inn i en alder hvor de begynner å bli oppdatert på det mediene skriver, sier hun.

– Det ligger viktige verdier i et litt mer rolig og tilbaketrukket liv, hvor du slipper det voldsomme flomlyset man utsettes for som kjent rikspolitiker.

Les mer om

 1. Sylvi Listhaug
 2. Fremskrittspartiet (Frp)

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  Nesvik tar ikke gjenvalg – Listhaug på førsteplass

 2. POLITIKK

  Sylvi Listhaug ønsker stortingsplass

 3. POLITIKK

  Listhaug vil ha stortingsplass i Møre og Romsdal

 4. POLITIKK

  Listhaug: Skal gjenopprette tilliten gjennom hardt arbeid

 5. POLITIKK

  Disse toppene trekker seg fra Stortinget neste høst - og disse fortsetter

 6. POLITIKK

  Jensen måtte forsvare Listhaug i BBC-program