Politikk

VG: Sylvi Listhaug vurderer å gi seg i politikken

Innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) sier hun skal gjennom «en reell tankeprosess» i sommer for å avgjøre om hun skal si ja til nominasjon for neste stortingsperiode.

Rollen som rikspolitiker har kostet, erkjenner Sylvi Listhaug. Nå vurderer hun å gi seg.
  • Nina Selbo Torset
    Nina Selbo Torset
    Journalist

Det er vanskelig å være småbarnsmor og aktiv politiker, forteller Sylvi Listhaug (Frp) til VG. Hensynet til familien og medietrykket er blant årsakene til at innvandrings- og integreringsministeren nå vurderer å takke nei til nominasjon for neste stortingsperiode.

Blant annet skal sønnen hennes på fem år ha sagt til en annen i barnehagen at «mammaen min er masse på jobben».

– Det er ingen tvil om at slikt fører til at man må tenke gjennom om det faktisk er verdt det. Da må du vurdere om du må gi deg i politikken. Jeg skal derfor gjennom en reell tankeprosess i sommer, hvor jeg skal avgjøre om jeg skal gå for nominasjon til Stortinget, sier Listhaug til VG.

Dersom Frps regjeringsmakt går tapt etter Stortingsvalget i 2017, vil Listhaug være ute av rikspolitikken uten plass på Stortinget.

Det fremgår ikke av intervjuet i VG om Listhaug vurderer å gi fra seg ministerposten. Listhaugs politiske rådgiver, Espen Teigen, opplyser til Aftenposten at Listhaug har svart på spørsmål om stortingsplass, ikke om hun vil fortsette som statsråd.

Må utfordre Tybring-Gjedde hvis hun stiller

Listhaug har ikke stortingsplass i dag, men har blitt løftet opp som en aktuell kandidat fra både hjemfylket Møre og Romsdal og Oslo. Da Aftenposten spurte Listhaug i april om hun ønsket å stille, svarte hun:

– Det har jeg ikke tenkt på. Jeg har så mye å gjøre med jobben, at jeg ikke har tid til å tenke på alt annet. Hvis jeg blir spurt, får jeg tenke på det da. Det er store valg i livet mitt, hvis det skulle bli et spørsmål. Jeg har barn og familie. Politikk er ikke den mest familievennlige bransjen å være i.

Dersom Listhaug bestemmer seg for å stille for Oslo Frp, vil hun i så fall konkurrere om andreplassen på stortingslisten mot Christian Tybring-Gjedde.

  • Historien viser at Sylvi Listhaug gladelig går i klinsj med både den ene og den andre. Her er 10 sitater som viser at hun liker å slå med storslegga.

- Det ligger viktige verdier i et litt mer rolig liv

Listhaug begynte som innvandrings- og integreringsminister i desember. Hun forteller til VG at det i perioder har vært så mye jobb at mannen hennes har satt ned foten.

– Jeg fikk beskjed om at det var på tide at jeg leverte og hentet mer i barnehage og på skole. Det er litt mindre trøkk i denne førsommerperioden, så det gikk bra. Det setter også ungene pris på, sier hun til avisen.

Listhaug er svært populær blant sine velgere og regnes som en av favorittene til å ta over etter Siv Jensen som Frp-leder når den tid kommer. Når Jensen skulle ønske å tre ut av ledervervet, bør en mulig arvtager sitte på Stortinget.

At Listhaug nå vurderer å si nei til nominasjon til Stortinget, handler ikke bare om henne, men om hele familien, sier hun til VG.

– Frem til nå har dette med oppmerksomhet i det offentlige rom gått bra, fordi de ikke har fått med seg all hetsen jeg utsettes for, blant annet på Facebook. Men nå er de på vei inn i en alder hvor de begynner å bli oppdatert på det mediene skriver, sier hun.

– Det ligger viktige verdier i et litt mer rolig og tilbaketrukket liv, hvor du slipper det voldsomme flomlyset man utsettes for som kjent rikspolitiker.

Les mer om

  1. Sylvi Listhaug
  2. Fremskrittspartiet (Frp)