Politikk

SV-Kristin: - Kjedelig valgkamp!

SV-leder Kristin Halvorsen er enig med valgforsker Frank Aarebrot i at årets valgkamp har vært den kjedeligste noensinne.

Kristin Halvorsen (SV) var den eneste som rakte opp hånda på spørsmål om årets valgkamp hadde vært kjedelig. FOTO: HEIKO JUNGE/SCANPIX Foto: Junge, Heiko

  • Mari Torsdotter Hauge

Usikker på hva du skal stemme?

Les også

Prøv Aftenpostens valgomat

— Jeg synes valgkampen har handlet altfor mye om regjeringsspørsmålet, og for lite om viktige saker – som for eksempel skole, sa SV-leder Kristin Halvorsen under partilederdebatten fredag

Hun var den eneste av partilederne som sa seg enig i påstanden om at årets valgkamp har vært den kjedeligste noen gang, da samtlige partiledere fikk spørsmålet under partilederdebatten.

Fredag kveld var det duket for en historisk partilederdebatt på NRK, den siste før stortingsvalget mandag.

I år er det nemlig 50 år siden den første partilederdebatten gikk på lufta i 1959, den gang med blant annet Einar Gerhardsen, og kun menn i panelet.

Partilederne Jens Stoltenberg (Ap), Kristin Halvorsen (SV), Liv Signe Navarsete (Sp), Siv Jensen (Frp), Erna Solberg (H), Dagfinn Høybråten (KrF), Lars Sponheim (V) og Torstein Dahle (Rødt) var samlet i Samfunnssalen i Oslo kongressenter.

Fire kvinner og fire menn var altså samlet til dyst i partilederutspørringen som markerer slutten på valgkampen. Selv om det på ingen måte er over ennå - flere partier legger opp til en kjempemobilisering i helgen - går det norske folk til urnene for å stemme mandag, og vi vil endelig få vite hvem som faktisk vinner valget.

Fredag kveld handlet det om eldreomsorg, asylpolitikk, skattepolitikk, oljeboring i Lofoten og Vesterålen - og ikke minst om regjeringsalternativer og hvem som har garantert seg mot hvem og hvem som garanterer hva.

Liv Signe Navarsete og Kristin Halvorsen gikk blant annet langt i å garantere at det ikke blir åpnet for oljeboring i Lofoten og Vesterålen de neste fire årene om det blir fortsatt rød-grønt flertall, mens Lars Sponheim igjen fikk gjennomgå av Siv Jensen for sin garanti om at Venstre ikke vil danne regjering med Fremskrittspartiet.

Debatten, ledet av Nina Owing og Knut Olsen, åpnet med eldrepolitikk.

Siv Jensen: - Et spørsmål om moral

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) mener at den kommende eldrebølgen ikke truer velferdsstaten.

Fire tidligere norske statsministre har advart mot at antallet eldre og pleietrengende i fremtiden kan være en trussel mot velferdsstaten. Nåværende statsminister Jens Stoltenberg sier at dette ikke er noen trussel.

— Det er grunnleggende positivt at folk lever lenger. Det er ikke noe kjempeproblem. Vi må bruke de store pengene på de store oppgavene, deriblant til eldreomsorgen, sa Stoltenberg i NRKs partilederutspørring.

Frp-leder Siv Jensen vil bruke det som skal til for å gi de eldre en verdig avslutning på livet.

— Det er ikke spørsmål om penger, men moral. Vi har råd til å bygge sykehjem og gi en lovfestet rett til sykehjemsplass, sa Jensen.

Foto: Junge, Heiko

Solberg: — Tøff, men rettferdig asylpolitikk

Høyre-leder Erna Solberg vil føre en streng, men rettferdig asylpolitikk hvis hun blir ny statsminister.

Høyre-lederen sa under NRKs partilederdebatt fredag at hun vil stramme inn asylpolitikken spesielt overfor dem som kommer til landet uten identitetspapirer. De ID-løse asylsøkerne utgjør rundt 90 prosent av alle asylsøkere til Norge. I den forrige Bondevik-regjeringen der Solberg selv var kommunalminister, gikk antallet asylsøkere ned fra 17.000 til 5.000.

— Vi brukte tøffe metoder, og fikk ganske mye kjeft, men vi klarte å gjennomføre det, sa Solberg, som også ble kalt Jern-Erna.

Jeg hører du skal være tøff, Erna, men jeg hører også at du vil samarbeide med Lars Sponheim.
Frp-leder Siv JensenFrp-leder Siv Jensen er ikke overbevist om at Solberg kommer til å stramme inn asylpolitikken hvis hun danner en regjering med de tidligere Bondevik-partiene.

— Jeg hører du skal være tøff, Erna, men jeg hører også at du vil samarbeide med Lars Sponheim. Det er bare Frp som vil stramme inn på samme måte som i Danmark, der asylanttilstrømmingen nesten ikke er til stede, sa Jensen.

Da vi likevel senket skattene under den forrige regjeringen fikk vi høyere skatteinntekter, og det var ikke fordi Lars Sponheim er Snåsamannen
Erna Solberg, Høyre-leder

- De borgerlige tror at de kan trylle

Jens Stoltenberg beskylder de borgerlige for å tro at de kan trylle.

— Det er en misforståelse at lavere skatter gir økte skatteinntekter, hevder statsministeren.

Jens Stoltenberg benyttet nok en gang sjansen til å angripe Erna Solberg og de borgerlige partienes ønsker om skattelette i fredagens partilederdebatt, men denne gangen fikk han svar på tiltale fra Høyre-lederen.

— Disse argumentene kom du med også mot Lars Sponheim i 2004, men da vi likevel senket skattene under den forrige regjeringen fikk vi høyere skatteinntekter, og det var ikke fordi Lars Sponheim er Snåsamannen, sa Solberg, og vekket mye latter blant tilhørerne.

- Det der er tull, og det vet du, parerte imidlertid Kristin Halvorsen.

— Da dere senket skattene da, hadde vi uansett høykonjunktur, og de økte inntektene skyldtes kun det, sa SV-lederen.

— Hvis det er slik at skatteletter virkelig gir høyere skatteinntekter, hvorfor ikke kutte alle skatter helt ned til et minimum, spurte Stoltenberg, men fikk svar fra Solberg:

— Hvis det er slik at økte skatter er så bra, hvorfor øker dere ikke skattene enda mer, spurte hun retorisk.

Foto: Junge, Heiko

— Bruker Frp som skammel

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) mener at Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti kan komme til å bruke Fremskrittspartiet som en skammel for å komme inn i regjeringskontorene.

Å ha en ikke-sosialistisk regjering uten Frp er det samme som å ha en rødgrønn regjering uten Ap
Frp-leder Siv JensenSelv om de fire borgerlige partiene ikke har klart å komme sammen i løpet av de siste fire årene med en rødgrønn flertallsregjering, tror Stoltenberg at de kommer til å bli enige etter valget hvis de får flertall. Men for at de tidligere Bondevik-partiene skal inn i regjering, må de bruke Frp som en skammel for å komme inn.

- Når de først har kommet inn vil de sparke skammelen unna, sa Stoltenberg i partilederdebatten fredag.

Frp-leder Siv Jensen nikket og var enig, og gjentok Frps krav om at de ikke kan samarbeide med en regjering de ikke er en del av.

- Å ha en ikke-sosialistisk regjering uten Frp er det samme som å ha en rødgrønn regjering uten Ap, sa Jensen

Vi vil helst ikke være avhengige av Rødt for å kunne danne regjering
Jens Stoltenberg, statsminister

Stoltenberg vil ikke være avhengig av Rødt

Rødt-leder Torstein Dahle garanterer at en stemme til Rødt er en stemme til den rødgrønne regjeringen.

— Jeg kan garantere at vi vil støtte en regjering som er så langt unna Siv Jensen og en borgerlig regjering som mulig, sa Dahle under fredagens partilederdebatt, men la til at han ikke under noen omstendigheter vil gå med på kutt i uførepensjonene.

Der fikk han støtte av Jens Stoltenberg.

— Vi vil ikke kutte i uførepensjonene, sa Stoltenberg, men la til at han helst vil vinne med den rødgrønne regjeringen alene.

— Vi vil helst ikke være avhengige av Rødt for å kunne danne regjering, erklærte statsministeren.

Les også

  1. Sliper knivene før debatt-finalen

  2. Frp og oljefondet viktigst i utenlandsk valgomtale

  3. Mener personfokusering når nye høyder

  4. Eksperter: - Ap og Høyre blir valgets vinnere

Les mer om

  1. Politikk
  2. Fremskrittspartiet (Frp)