Politikk

Høyre-topp avfeier forslag om lønnsrapportering

Stortingsrepresentant Michael Tetzschner (H) er uenig i programkomiteens forslag om å tvinge større bedrifter til å publisere gjennomsnittslønnen for menn og kvinner.

Michael Tetzschner (H) ønsker ikke at bedrifter skal tvinges til å offentliggjøre snittlønnen til kvinnelige og mannlige ansatte. Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

 • NTB

– Forslaget bærer preg av skrivebordstenkning, løsrevet fra kunnskap og erfaring fra arbeidslivet. Det legger til grunn at det er en kjønnsmessig diskriminering som driver lønnsdannelsen i norske bedrifter, noe som ikke har rot i virkeligheten, sier Tetzchner til Dagens Næringsliv.

Denne uken foreslo Høyres programkomité at store bedrifter skal publisere gjennomsnittslønnen i bedriftenes årsrapporter, for å få mer åpenhet om lønnsforskjeller. Inspirasjonen kommer fra Storbritannia, der en lignende lovendring trer i kraft i april 2017.

Les også

Kvinner ber om høyere lønn - får det ikke

Tetzchner mener et pålegg om å legge fram slike tall stort sett vil være ubrukelig på bedriftsnivå, i tillegg til at de i verste fall kan lede til feil konklusjoner.

Høyretoppen mener at det er lik lønn for likt arbeid i Norge, og at dette forslaget derfor er unødvendig.

– Lønnsforskjeller mellom kjønn reflekterer primært forskjeller mellom bransjer. Det er minimale forskjeller mellom kvinner og menns lønn på samme nivå i en bedrift her til lands, sier han.

Forslaget fra programkomiteen er på høring i partiorganisasjonen, og det endelige partiprogrammet vil bli vedtatt på Høyres landsmøte våren 2017.

 1. Les også

  Hun gikk kraftig ned i lønn for å få drømmejobben

Les mer om

 1. Lønn
 2. Kjønn
 3. Ledelse
 4. Kvinner
 5. Arbeidsliv

Relevante artikler

 1. ØKONOMI

  Mannlige ledere tjener mer enn kvinnelige - og forskjellen øker

 2. KARRIERE

  Lone Sjursen Kleveland har valgt et yrke der menn tjener 80 prosent mer enn kvinner: – Skummelt.

 3. NORGE

  Lønnsforskjellene mellom kvinner og menn vedvarer

 4. ØKONOMI

  Mye høyere lønnsvekst i staten enn i industrien

 5. VITEN

  Kvinner tjener 88 kroner for hver 100-lapp menn tjener. Hvorfor det?

 6. KARRIERE

  I ett yrke tjener menn nesten dobbelt så mye som kvinner. – Ikke akseptabelt