Listhaug: – De største forkjemperne for kvinners likestilling er nå de feigeste

En uke etter mammapermen er innvandringsminister Sylvi Listhaug klar for valgkamp. Asylsøkere uten respekt for norske verdier slipper for billig unna, og feministeliten er feig, mener hun.

Sylvi Listhaug er tilbake på kontoret etter fire måneder. Den første tiden skal tre måneder gamle Steffen være med, men fra august må Listhaug reise på egen hånd.

Hun er Regjeringens mest omstridte statsråd. Nå har innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) startet valgkampen hjemme i Møre og Romsdal.

I én måned skal hun på turné i hjemfylket sammen med familien.

– Det blir jo selvfølgelig enklere nå som Steffen (tre måneder) er med på jobb, det blir nok vanskeligere når vi kommer til august. Da skal jeg reise rundt uten ham, sier Listhaug til Aftenposten.

Selv om hun har vært borte fra kontoret, har ikke Listhaug latt være å kommentere aktuelle hendelser gjennom sosiale medier.

I juni advarte hun mot «svenske tilstander» i Norge etter bilbrannene og ungdomsvolden i Oslo. Noe som ble avvist av justis- og beredskapsminister og partifelle Per-Willy Amundsen.

– Jeg sa også at det ikke var «svenske tilstander», men vi må vite hva vi skal gjøre fremover for ikke å ende opp som i Sverige, sier Listhaug.

Da Aftenposten møtte Sylvi Listhaug på kontoret i Nydalen, hadde Steffen (tre måneder) akkurat sovnet. Listhaug mener de andre partiene har sovet i timen etter at tilstrømmingen av asylsøkere minsket.

De største forkjemperne er blitt de feigeste

Listhaug har tidligere advart KrF-leder Knut Arild Hareide mot å inngå samarbeid med partier som KrF-velgere kan mene står for en avkristning av Norge. Hun registrerer at flere av dem som har fått opphold i Norge, ikke aksepterer «våre verdier».

– Vi ser personer som er imot likestilling og så videre, denne typen holdninger ser vi eksisterer. Vi må tørre å snakke om dette, men altfor mange skyver det under teppet, mener hun.

De mest synlige forkjemperne for kvinners likestilling, som hun tidligere har identifisert som feministeliten, er ikke til stede, mener Listhaug.

– De er nå de som er feigest når det kommer til å diskutere de forholdene kvinner lever under i en del minoritetsmiljøer, sier hun.

Regjeringen kan bruke mye penger på integrering, men til dem som ikke forholder seg til norske lover og verdier, har Listhaug en klar oppfordring:

– Det er flere land som lever etter deres syn. Så det er jo bare å velge og vrake, og flytte dit.

Listhaug registrerer stadig flere som ikke forholder seg til «norske verdier». For mange tør ikke å snakke om det, mener hun.

Går en usikker tid i møte

Etter snart fire år i regjering, to år som landbruks- og matminister og to år som innvandrings- og integreringsminister, er hun svært godt fornøyd med arbeidet som er blitt gjort.

– På mitt område er jeg utrolig fornøyd med at vi har så god kontroll på hvor mange asylsøkere som kommer til Norge, og at vi har fått satt flere krav i integreringspolitikken, sier hun.

Frp går inn i valgkampen med stor usikkerhet. Knut Arild Hareide og Kristelig Folkeparti har gjort det klart at en regjering med Frp blir uten dem. Frps innvandringspolitikk kan gjøre det vanskelig å få på plass en borgerlig regjering.

– Anser du Venstre og KrF som gode partnere når det kommer til innvandring og integrering?

– Det er ikke tvil om at innvandring er ett av de feltene der vi kanskje står lengst unna hverandre. Men vi har funnet gode løsninger i løpet av disse fire årene, svarer hun.

 – Vår tids kvinnekamp handler om kjønnslemlesting, tvangsekteskap og kvinneundertrykkelse. Det er grove brudd vi ikke kan akseptere. Her er kvinnebevegelsen helt taus, sier Listhaug.

I slutten av juni sa Frp-leder Siv Jensen at hun vil stanse asylinnvandringen til Norge. I USA har Trump-administrasjonen delvis fått gjennomføre det omstridte innreiseforbudet.

– Siv Jensen lanserte jo blant annet at man kan søke asyl fra andre land. Jeg mener vi må tenke annerledes. Jeg tror ikke at et innreiseforbud i seg selv vil løse noen problemer, sier hun.

Sover i timen

Ikke siden 1990-tallet har så få asylsøkere kommet til Norge som i første halvdel av 2017. Mye takket være Regjeringens retorikk og politikk, mener Listhaug. Likevel har ikke alt gått etter Regjeringens plan.

I første innstrammingsrunde, i fjor, ble flere av Regjeringens forslag avvist av flertallet på Stortinget. Spesielt innstrammingene rundt familiegjenforening var bittert å tape, erkjenner Listhaug.

– Vi ser jo nå at mye av innvandringen til Norge kommer gjennom familiegjenforening. Der syns jeg Arbeiderpartiet og Senterpartiet sviktet, så det er noe vi kommer til å kjempe videre for å få på plass, sier hun.

 Til tross for stor avstand mellom Regjeringen og samarbeidspartiene er de kommet til gode løsninger, mener Listhaug.

– Føler du at de andre partiene har sovet i timen?

– Ja, absolutt. I 2015 var det veldig fokus på innstramminger. Da ble de andre partiene opptatt av det. Så gikk det litt tid, og det var ikke så mange som kom. Plutselig var det ikke så farlig lenger, og man stemte imot forslag som jeg tror hadde gått igjennom hvis man sto i den samme situasjonen som i 2015, sier hun og legger til:

– Man opererer litt etter det som står på forsidene til avisene.

Hun frykter at et regjeringsskifte vil føre til en oppmykningen av innvandringspolitikken.

– Jeg er redd for hva som skjer hvis det blir et skifte, at det mykes opp. Da er jeg helt overbevist om at det vil bli endringer i ankomstbildet til Norge, sier Listhaug.