Politikk

Landsmøtet skjøt ned Røe Isaksens kulturkanon

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen var ikke selv i salen da hans forslag om en kulturkanon ble nedstemt

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen lanserte en norsk kulturkanon. Men var ikke selv ved stemmeknappen da forslaget overraskende ble nedstemt.

 • Solveig Ruud
  Journalist
 • Ingeborg Moe
  Journalist

Programkomiteens forslag om å nedsette et utvalg som skulle «utarbeide en oversikt over de mest betydningsfulle delene av norsk kulturarv», ble overraskende for mange stemt ned på Høyres landsmøte fredag kveld.

Forslaget om en slik kulturkanon ble lansert av Røe Isaksen, som har ledet Høyres programkomité, i Aftenposten i starten av januar og ble umiddelbart et stort diskusjonstema.

Røe Isaksen sier til Aftenposten at han ikke selv var tilstede da det ble votert over forslaget, og fikk altså ikke selv stemt for det.

– Jeg mener fortsatt det er et godt forslag. Men jeg tror kanskje det rykket litt i Høyre over å lage en statlig liste, sier Røe Isaksen om at det ble nedstemt.

– Hva sier du til at det ble nedstemt?

– Jeg sier som Ibsen: Kan hende jeg seiler min skute på grunn; men så er det dog deilig å fare!

– Så nå blir det ingen kulturkanon?

– Nå er det opp til det frivillige Norge og institusjonene å ta initiativ, sier han.

Høyrepolitiker Heidi Nordby Lunde fikk med seg flertallet på å skrote forslaget om å nedsette utvalget.

– Dette er ikke noe jeg ønsker at vi skal bruke tid og krefter på. Vi trenger ikke ta et initiativ for dette fra det offentliges side, sier hun.

Hun sier at det er fint om andre tar initiativ til det, og viser til aviser som Aftenposten og utenlandske aviser som har sett på hva som er våre 100 viktigste verker.

– Dette kan kulturlivet ordne selv, sier hun.

Trodde han ville få det gjennom

Da Røe Isaksen lanserte ideen om en kulturkanon, trodde han forslaget ville få støtte i partiet.

– Det vil sikkert både engasjere og provosere, og det vil forhåpentligvis munne ut i en felles offentlig samtale om hva som er de viktigste bærebjelkene i norsk kunst og kulturtradisjon. Hvilke verk som blir med på listen, bør komme som resultat av en bred debatt. Den norske kulturarven må vitaliseres og aktualiseres for hver generasjon, sa Røe Isaksen da han presenterte ideen.

 • Fikk du med deg Aftenpostens kulturkanon? Her er den

Forslaget var omdiskutert

Forslaget skapte umiddelbart debatt. Noen mente dette ikke var noen staten skulle blande seg inn i. Andre mente ideen var god. Ifølge programutkastet skulle en slik kulturkanon «skape forståelse, formidling og offentlig diskusjon».

Men før forslaget kom så langt, trykket 179 av landsmøtedelegatene til Høyre på neiknappen, mens bare 138 sa ja til forslaget. 40 delegater unnlot å stemme. Avstemningen skjedde helt på tampen av fredagen, etter en heftig debatt om eggdonasjon da mange var på vei til middag. En stemte blankt.

Bare to fylkeslag, Oppland og Hordaland Høyre, hadde fremmet forslag om å stryke forslaget fra programmet, og det ble derfor avvist av flertallet i redaksjonskomiteen. Men avstemningen førte til at Høyres Oslo-representant Heidi Nordy Lunde var en av to i redaksjonskomiteen som støttet forslaget om å stryke det ut av programmet, og fikk landsmøtet med seg.

Les mer om

 1. Stortingsvalg 2017
 2. Politikk
 3. Stortingsvalg 2017
 4. Høyre (H)
 5. Høyres landsmøte 2017