Politikk

Ap den store taperen på fersk kommunevalgmåling

Dersom det var kommunevalg i dag, ville Arbeiderpartiet bare fått 23,5 prosents oppslutning. Det ville vært historiens dårligste kommunevalg for Ap.

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre kan lede partiet mot historiens dårligste kommunevalg. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

 • NTB

Ap må tåle en tilbakegang på hele 9,5 prosentpoeng fra forrige kommunevalg på målingen som Kantar TNS har utført for TV 2.

Partileder Jonas Gahr Støre sier at kommunevalgmålingen bekrefter at Ap har en lang vei å gå etter en vår i motvind.

– Og det er en vei jeg er overbevist om at vi skal gå et stykke av fram mot valget om et år. Vi har lagt det som var av intern strid bak oss. Nå er det fokus på politikken, og vi har mye å vise til der vi styrer, sier Støre til NTB.

Fallet for Ap blir ekstra bratt fordi partiet gjorde det ekstra sterkt i 2015. Et nasjonalt nivå på 33,0 prosent var Aps sterkeste kommunevalg siden 1987.

Sp og SV fram

Senterpartiet er den klare vinneren på målingen et drøyt år før valget. Med 13,6 prosent ligger partiet an til å kunne gjøre sitt beste kommunevalg noensinne. Det er en fremgang på hele 5,1 prosentpoeng fra forrige kommunevalg.

Samtidig øker oppslutningen for de andre partiene på venstresiden. SV ligger an til nær en dobling av oppslutningen til 8,1 prosent (+4), mens Rødt ligger an til å gjøre et rekordvalg med en oppslutning på 4,8 prosent (+ 2,8).

Frp sliter

Også Høyre ligger an til et svært godt kommunevalg med 27,4 prosent. Det er en fremgang på 4,2 prosentpoeng fra forrige valg og ville vært det tredje beste kommunevalget i partiets historie.

Frp får bare 8,6 prosent (- 0,9), noe som ville vært det dårligste kommunevalget for partiet siden 1991.

Oppslutningen til partiene fordeler seg slik: SV 8,1, Ap 23,5, Sp 13,6, KrF 4,7, Venstre 3,3, Høyre 27,4, Frp 8,6, Rødt 4,8 og MDG 3.

Målingen er basert på 982 intervjuer som er gjennomført mellom 1. og 7. august. Feilmarginen varierer mellom 1,4 og 2,8 prosentpoeng og er størst for de største partiene.

 1. Les også

  Frp er mindre enn Senterpartiet i ny måling

 2. Les også

  Nye målinger: Sterk nedgang for Ap i Oslo og Trondheim

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Politikk
 2. Meningsmålinger

Relevante artikler

 1. NORGE

  Sterk Ap-nedgang i Oslo og Trondheim

 2. POLITIKK

  Borgerlig side får ikke drahjelp av Sylvi Listhaugs comeback

 3. NORGE

  TV2: Krisetall for Erna to måneder før valget

 4. POLITIKK

  Støre: Ap-medlemmene og velgerne er veldig lei Giske-bråket

 5. POLITIKK

  Prognose: Historisk dårlig resultat for Arbeiderpartiet

 6. POLITIKK

  Her gjorde de det best. Sjekk partienes «ti-på-topp-lister»