Politikk

Solberg håper G7-landene vil bidra med penger til et fond mot forsøpling i havet

La MALBAIE, CANADA (Aftenposten): Norge vil skyte inn 100 millioner kroner i et fond mot marin forsøpling. Erna Solberg

Erna Solberg på vei til oppstilt fotografering sammen med G7-topper som bl.a. Angela Merkel og Emmanuel Macron.
  • Solveig Ruud
    Journalist

Da statsminister Erna Solberg i går møtte G7-toppene utenfor Quebec i Canada, oppfordret hun dem til å bidra med penger.

Etter en rundt to timers biltur fra Quebec, delvis gjennom canadiske skogsområder, ankom statsminister Erna Solberg lørdag formiddag lokal tid stedet der toppmøtet er blitt holdt denne helgen, i den lille byen La Malbaie i regionen Charlevoix.

Hun kom omtrent samtidig som den amerikanske presidentens mørke helikopter forsvant over den brede St. Lawrence-elven. Han kunngjorde rett i forkant av møtet at han ville droppe den delen som handlet om hav og miljø.

Én etter én av statslederne i havstatene ankom i sine kortesjer, i et område sterkt preget av de 9000 politifolkene som vokter G7-toppene og de stats- og regjeringssjefene som deltok i den utvidede havsesjonen.

  • Her kan du lese hva Erna Solberg sa om Trumps handelspolitikk kvelden før hun selv møtte 67-toppene.
Erna Solberg mener at Norges engasjement for jenter og utdanning og klima verdsettes. - Norge er et land som er opptatt av globale fellessløsninger.

Inviterer til internasjonal forskerkonferanse i Norge

Omgitt av en hærskare av svartkledde sikkerhetsfolk ble Solberg ønsket velkommen av den canadiske statsministeren Justin Trudeau.

Hun fortalte hvorfor Norge har tatt initiativ til å opprette et internasjonalt havpanel, og at hun vil invitere havforskere fra G7-landene til en forskerkonferanse i Norge til høsten. Videre sa hun at Norge har tatt initiativ til et fond i Verdensbanken som skal jobbe mot marin forsøpling.

Ifølge Solberg vil Norge i år skyte inn 100 millioner kroner i fondet, som blant annet skal jobbe for å få samlet opp og resirkulert plast som ellers vil gå rett i havet.

Fairmont Le Manoir Richelieu, hotellet huset årets G7-toppmøte. Det ligger ikke langt fra St. Lawrence-bukten der Nord-Atlanteren møter elven med samme navn.

Innlegg og replikker

Den utvidede delen av møtet, som statsminister Erna Solberg var invitert til, var delt inn i tre bolker: En om bærekraftige kystsamfunn, en om bærekraftige hav og en om plast og havforsøpling.

Statsministeren holdt innlegg om bærekraftige hav, men tok også replikker i de to andre bolkene.

– Jeg er overbevist om at en bærekraftig utnyttelse av havet vil lønne seg. Det vil være den smarteste investeringen vi noen gang har gjort, sa hun foran statslederne i noen av verdens rikeste land.

Inviterte flere til å engasjere seg

Statsministeren orienterte om det internasjonale høynivå-panelet som skal jobbe med bærekraftig havøkonomi.

En gruppe eksperter skal skaffe vitenskapelig grunnlag for en sluttrapport som skal legges frem i 2020, før FNS andre havkonferanse. Hun ønsker å trekke G7-land og andre partnere inn i arbeidet med de endelige forslagene havpanelet vil foreslå.

Norge skal arrangere en stor havkonferanse i 2019, og Solberg ga uttrykk for at hun håper å se representanter for alle G7-landene der.

La vekt på samarbeid for å få slutt på ulovlig fiske

Erna Solberg opplyste om at to tredjedeler av Norges eksportinntekter stammer fra ulike hav- og kystaktiviteter.

– Vi har lært at det er fullt mulig å kombinere ulike havbaserte næringer som olje/gass, fiske og havbruk og sikre et sunt marint miljø så lenge det er miljøstandarder på plass, sa hun.

Ellers la hun vekt på vitenskapelig basert forvaltning av fiskeressursene og mente årsaken til at Norge kan opprettholde en stor torskebestand i Barentshavet, skyldes en vitenskapelig basert forvaltning.

Hun sa for øvrig at Norge i samarbeid med russerne og EU-land har klart å bli kvitt problemet med ulovlig fiske. Hun brukte det som eksempel på hva man kan få til med samarbeid på tvers av landegrenser.

Positiv respons

Etter innlegget sitt sa statsminister Erna Solberg til Aftenposten at hun hadde fått positiv respons på at Norge jobber med å få til en helhetlig plan.

– Og engasjementet for de initiativene vi har tatt på plast, er jo stort.

Hun har ikke fått signaler om at de andre landene kan tenke seg å bidra økonomisk til fondet som Norge har opprettet i Verdensbanken.

– Men dette jobber vi med over lengre tid. Det er ingen land som saksbehandler over bordet, sa Solberg som dessuten kunne konstatere at det er interesse for måten Norge forvalter sine fiskebestander på. Hun pekte på at flere land sliter med ulovlig fiske. Kenya og Seychellene mister en fjerdedel av fiskeressursene på grunn av dette.

I celebert selskap

Erna Solberg var den eneste politiker fra Europa som var invitert til diskusjonen om ivaretagelse og forvaltning av verdens hav, strender og kystsamfunn.

Foruten ledere for en rekke internasjonale organisasjoner som FN, OECD, Det internasjonale pengefondet og Verdensbanken var også åtte andre statsledere for ulike havstater invitert.

Statsminister Erna Solberg var invitert sammen med regjeringssjefer fra havstater i den sørlige del av verden.
Her er alle deltagerne i diskusjonen om utfordringer knyttet til verdens hav, samlet. Den eneste av G7-toppene som ikke er med, er Donald Trump.

Solbergs havpanel vil gjøre mer enn å redde korallrev.

Les mer om

  1. Erna Solberg