Frp får syv statsråder – Venstre beholder sine tre

Klokken 11 tirsdag vil statsminister Erna Solberg presentere den første borgerlige flertallsregjeringen siden 1983. TV2 melder mandag kveld at Høyres Nikolai Astrup blir digitaliseringsminister, og at Linda Hofstad Helleland forsvinner ut av regjeringen.

Kjell Ingolf Ropstad blir ny barne- og familieminister. Ansvaret for likestilling blir flyttet til kulturminister Trine Skei Grande.

Frp mister styringen over Landbruks- og matdepartementet, men beholder antallet statsråder. Det er også klart at Venstre vil få beholde tre statsråder i den utvidede regjeringen.

Det får Aftenposten bekreftet. Informerte kilder opplyser også at det blir én til to nye statsrådsposter i regjeringen.

Tirsdag formiddag kommer hele regjeringen ut på Slottsplassen for fotografering klokken 11.15, opplyser Statsministerens kontor.

Da vil landet få presentert den første borgerlige flertallsregjeringen siden Willoch-regjeringen ble utvidet med KrF og SP i 1983.

Flere medier har allerede meldt at Olaug Bollestad, Kjell Ingolf Ropstad og Dag Inge Ulstein skal inn i regjering. Bollestad blir trolig ny landbruks- og matminister, noe som betyr at Bård Hoksrud må ut av regjeringen.

Ingvil Smines Tybring-Gjedde med mannen Christian Tybring-Gjedde.

Beredskapsminister fra Frp

Men Frp får beholde syv statsråder, får Aftenposten bekreftet. Dersom Hoksrud må ut, betyr det at en annen Frp-er får plass rundt Kongens bord.

Ifølge NRK blir dette Ingvil Smines Tybring-Gjedde (54), som blir statsråd med ansvar for beredskap, en post som ikke finnes i dag. Tybring-Gjedde er nå statssekretær i Olje- og energidepartementet.

Astrup bytter trolig stol, Helleland må gi fra seg adgangskortet

Det har lenge versert opplysninger om at Solberg-regjeringen skulle få en egen digitaliseringsminister, underlagt Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

NRK melder at det er bekreftet at regjeringen utvides og at en Høyre-politiker skal ha denne posten.

Høyres Nikolai Astrup er i dag utviklingsminister.

Mandag kveld erfarer TV2 at Høyres Nikolai Astrup blir digitaliseringsminister i den nye regjeringen. Han er i dag utviklingsminister. TV2 melder også at det blir bekreftet at Linda Hofstad Helleland (h) må gi seg som barne- og likestillingsminister.

Like før jul fleipet Astrup om sine (manglende) kodeferdgiheter da han på Instagram delte et bilde av seg selv sammen med Torgeir Waterhouse, direktør i IKT-Norge. Med en kort setning antydet han at barn er bedre til å kode enn ham. Astrup tagget @kidsakoder, som er en bevegelse for å lære barn koding, og som Waterhouse er en av grunnleggerne av.

– Svært gledelig

- Hvis det vi hører nå stemmer, er det svært gledelig og helt i tråd med det IKT-Norge har hevdet over lengre tid, sier administrerende direktør i IKT-Norge Heidi Austlid.

Blir det både en ny beredskapsminister og en ny digitaliseringsminister, tyder det på at antall statsråder øker med to, men at det fortsatt blir 15 fagdepartementer. KrF fikk ikke gjennomslag for et nytt utviklingsdepartement.

Statsministeren selv varslet at det kunne bli flere statsråder etter at hun hadde presentert regjeringsplattformen.

Venstre beholder sine tre

KrF får inn Hans Olav Syversen som statssekretær på Statsministerens kontor. Syversen blir av flere KrF-ere pekt på som en partilederkandidat, noe han selv avviser.

Les også

KrFs Hans Olav Syversen tar jobbpermisjon – avviser at han er lederkandidat

Han mistet stortingsplassen ved forrige valg, og en plass i regjeringen vil sikre ham en plass i rikspolitikken.

Venstre får beholde dagens tre statsråder. Sentrale Venstre-kilder minner om at Venstre bare har hatt disse tre postene et år og at det er for tidlig å rokere. Kulturminister Trine Skei Grande får ansvar for likestillingsspørsmål, men gir fra seg kirkesakene til KrFs nye barne- og familieminister. Det bekrefter en kilde i regjeringen.