Politikk

Høyre-Sanner: Overraskende at Hareide anbefaler å felle Solberg

Høyres nestleder sier han ikke kan forstå at Knut Arild Hareide anbefaler partiet å søke samarbeid med Ap og Sp, og dermed senke Solberg-regjeringen.

 • Lars Molteberg Glomnes
 • Thea Storøy Elnan
  Journalist
 • Solveig Ruud
  Journalist

– Jeg har respekt for prosessen KrF nå er inne i og avgjørelsen partiet skal fatte. Det er likevel overraskende at Knut Arild Hareide anbefaler KrF å samarbeide med Ap, SV og SP om å kaste Erna Solberg som statsminister. Det vil være et historisk linjeskift for Kristelig Folkeparti, skriver Høyres nestleder Jan Tore Sanner i en e-post til Aftenposten.

Hareide kom med en utstrakt hånd til samarbeid med Sp og Ap i en tale til partiets landsstyremøte fredag.

– Det regjeringsalternativet Hareide anbefaler sine medlemmer, er avhengig av Sosialistisk Venstreparti, som vil fjerne kristendommen fra barnehage, skole og grunnloven, påpeker Sanner.

 • Les også: Sanner slår tilbake mot Hareide: Høyre er ikke blitt mer liberalistisk.

Mener Hareide har mest å hente til høyre for seg

Høyres statsminister Erna Solberg har foreløpig ikke uttalt seg i saken.

Sanner mener bestemt at KrF vil få mer i et samarbeid med høyresiden, enn i et samarbeid med Ap og Senterpartiet.

– I de sakene som Knut Arild Hareide peker på som de viktigste, vil han få størst gjennomslag på ikke-sosialistisk side, skriver han og fortsetter:

– Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre har samarbeidet godt med KrF gjennom fem år, og KrF har fått betydelig gjennomslag for sine viktigste saker: Bistandsmål, kristendommens tydelige plass i skolen, lærernormen og løft for rus og psykisk helse, skriver Sanner.

Frp advarer mot linjeskift

Fremskrittspartiets leder Siv Jensen advarer mot en betydelig venstredreining i politikken dersom KrF velger Ap og Sp. – SV gis en avgjørende rolle, mener hun.

I en e-post til NTB skriver Jensen at Frp opplever samarbeidet med KrF som godt, både nasjonalt og lokalt.

– Mange vil reagere på et KrF-samarbeid med venstresiden, spesielt på Sør- og Vestlandet, spår hun.

Mener SV får mer makt

Jensen hevder SV vil få en avgjørende rolle i norsk politikk dersom KrF velger venstresiden fremfor de borgerlige.

Det til tross for at KrFs leder Knut Arild Hareide i sin avgjørende tale til landsstyret i KrF fredag ettermiddag presiserte at han ikke åpnet for samarbeid med nettopp SV.

– Frp og KrF er blitt enige om mange viktige saker de siste fem årene. Jeg har respekt for KrFs interne prosesser, men mener Frp og KrF har et felles verdigrunnlag og mange felles synspunkter i blant annet familiepolitikken, synet på velferdssamfunnet og ikke minst Norges kristne kulturarv.

Jensen er ikke tilgjengelig for oppfølgingsspørsmål fredag, får NTB opplyst.

Finansministeren legger i disse dager siste hånd på neste års statsbudsjett, som hun trenger Kristelig Folkepartis støtte til for å få vedtatt.

Elvestuen: – Overraskende

Nestleder i Venstre, Ola Elvestuen, synes Hareides utspill er overraskende.

– Vi er i en situasjon der økonomien går godt, vi har en populær statsminister og et godt samarbeid med KrF, med betydelige gjennomslag innen blant annet bistand og miljøpolitikk. Derfor synes jeg grunnlaget for et linjeskifte er overraskende, sier han.

Han mener det er bra at KrF skal inn i en prosess for å samle seg og legge vekt på politisk gjennomslag, men vil ikke si noe om hvor lenge Venstre forventer å bli sittende i regjering.

– Det er ikke opp til meg å mene noe om. Jeg mener at det ikke bør bli en ny regjering og at vi må utvikle den politikken vi har.

Raja: – Må ikke glemme at folk vil ha Erna Solberg

Venstres Abid Raja sier om sin «gode venn, Hareide», som han setter meget stor pris på, at han har rett i svært mye av det han sa i talen sin.

– Og i den uavhengige prosessen de nå skal inni, skal man ikke legge stort press på dem. Men jeg håper de ikke glemmer hvilken samlende kraft Erna Solberg er, ikke bare på borgerlig side, men for hele landet, sier han i en SMS og understreker at han håper hans «venner i KrF tar i betraktning at Norge og det norske folk fortsatt ønsker Erna Solberg som Norges statsminister.»

Les mer om

 1. Knut Arild Hareide
 2. Erna Solberg
 3. Kristelig Folkeparti (KrF)
 4. Høyre (H)