Politikk

Støre taus om Tajiks hijabforbud i barneskolen

Forslaget om hijabforbud er vanskelig og fullt av dilemmaer, innrømmer Ap-topper. Men statsminister Erna Solberg går imot hijabforbud.

 • Solveig Ruud
  Solveig Ruud

Torgeir Michaelsen mener man må kunne forby religiøse hodeplagg i en eller annen form. Jette Christensen utelukker ikke lovforbud. Anniken Huitfeldt nøler. Marianne Marthinsen vet ikke hva hun skal mene. Det vet heller ikke Rigmor Aasrud.

Ap-nestleder Hadia Tajiks tydelig ja til et forbud mot hijab i barneskolen, har satt fart i en intern debatt om religiøse hodeplagg i Ap.

Les Tajiks uttalelser her :

Les også

Tajik ønsker hijabforbud i barneskolen

Støre vil ikke flagge standpunkt

Partileder Jonas Gahr Støre velger etter lang tids betenkning å komme med en såkalt «ikke uttalelse» om saken.

— Arbeiderpartiet diskuterte bruken av religiøse hodeplagg i forkant av vårt landsmøte i 2011, og vedtok at vi ikke ønsker at det skal være tillatt å bruke for personer som jobber som politi eller dommere. Jeg forventer at både denne saken og flere andre blir debattert frem mot våren 2017 når vi skal vedta nytt partiprogram, og det er ikke naturlig for meg å dra noen konklusjoner på dette nå, sier han i en e-post.

Får støtte fra Micaelsen

— Dette har jeg ment lenge, sier Aps helsepolitiske talsmann Torgeir Micaelsen om Tajiks utspill.

— Det vil ha en viktig normativ effekt, sier han. Han mener dette ikke nødvendigvis behøver å skje via et lovforbud, og antyder som Hajik, at man må sikre at lærere og rektorer som opplever bruk av religiøse hodeplagg som et problem på sin skole, må få lov til å nekte det.

— Men dette er ikke noe enkelt spørsmål for meg heller, sier han.

Aps helsepolitiske talsmann, Torgeir Micaelsen, støtter utspillet om hijabforbud i barneskolen. Foto: VIDAR RUUD, NTB SCANPIX

Vanskelig tema internt i Ap

Micaelsen har i utgangspunktet ikke noen klar formening om hva slags avgrensning man eventuelt skal ha på et slikt forbud i grunnskolen. Men han kaller det en klok tilnærming å avgrense et forbud mot religiøse hodeplagg til barneskolen.

Det begrunner han med at jo større barn blir, desto mer øker deres egen innflytelse over egne valg.

Aps finanspolitiske talskvinne Marianne Marthinsen fra Oslo er blant dem som sier hun ikke vet hva hun mener om hijabforbud.

— Jeg har ikke bestemt meg, sier hun.

Også tidligere statsråd Rigmor Aasrud vegrer seg for å konkludere.

— Det er greit med en debatt om disse problemene, sier hun.

På spørsmål om forbud mot religiøse hodeplagg er en vanskelig sak internt i Ap, svarer Micaelsen et tydelig ja.

— Det er krevende avveininger og mange meninger om saken, sier han og legger til at temaet vil komme opp i prosessen forut for nytt partiprogram.

Ap hadde også en bred runde forut for forrige program, og den endte kun med forbud mot religiøse hodeplagg i politiet, påtalemakten og domstolene.

Les også:

Les også

Rektor om Tajiks forslag om hijabforbud i barneskolen: -Jeg skjønner ikke helt poenget med dette forslaget

Christensen utelukker ikke forbud

Jette Christensen mener man aller først må gå i dialog med skolene om bruk av religiøse hodeplagg og identifisere hvorvidt lovendring er beste virkemiddel for å forhindre bruk av slike plagg hos barn.

— Jeg er enig med Hadia Tajik i at dette er seksualisering av barn og må unngås, sier hun om hijabbruk.

Hun karakteriserer utspillet som interessant.

— Jeg er opptatt av å finne den beste løsningen for barna og skolene og vil gjerne diskutere alternativ som forbud. Partiet skal nå gå i gang med å utarbeide et nytt program, og dette vil bli en viktig diskusjon der.

Hun understreker imidlertid at hun ikke lar seg skremme av dem som mener en konsekvens av et forbud kan bli at noen tar barna ut av skolen.

— Det er skoleplikt i Norge. Det gjelder alle, sier hun og har liten tro på at hijabforbud fører til oppblomstring av muslimske grunnskoler.

Huitfeldt: Må unngå for flere muslimske skoler

Anniken Huitfeldt, leder av Aps kvinnenettverk og Stortingets utenrikskomité, ønsker ikke nå å ta stilling til muligheten av å forby religiøse hodeplagg i barneskolen.

Anniken Huitfeldt signaliserer en viss frykt for at et hijabforbud kan føre til flere muslimske skoler i Norge. Foto: Roald, Berit

— Jeg er ikke tilhenger av religiøse hodeplass på barn, men dette spørsmålet reiser en del dilemmaer om hvordan håndhevelsen av et slikt forbud skal foregå. Vi må unngå at et eventuelt forbud fører til opprettelse av flere muslimske skoler på siden av fellesskapet, sier Ap-politikeren.

Statsminister Erna Solberg: - Mot hijabforbud

Statsminister Erna Solberg (H) ønsker seg ikke et forbud mot hijab i barneskolen.

Solberg sier til NRK at hun uttalte seg om sitt standpunkt i saken allerede da hun var kommunalminister.

– Det er elleve år siden jeg sa at barn på skolen ikke burde bruke hijab og at foreldre burde jobbet med det. Men det er langt fra å mene det som politiker, og å mene at vi skal forby det, sier statsministeren.

Høyres Anders B. Werp: - Vil ikke avvise forbud

Høyres nestleder i Stortingets justiskomité, Anders B. Werp – sier på sin side at han ikke avviser forslaget

— Men jeg vet ikke om vi kommer til å gå for det, eller om Ap kommer til å fremme det som forslag i Stortinget. Men jeg ser viktige prinsippielle sider ved det som på ingen måter gjør konklusjonen selvsagt. Grunnen til at jeg ikke avviser det, er at det ligger et viktig kvinneperspektiv i saken. At små jenter – under 13 år – skal leve opp til andres forventninger om en kjønnsrolle som har sterke slagsider, det er det som gjør at jeg sier at vi kan se på det.

Werp sier at på den andre siden må valgfrihet veie tungt. Samfunnet bør vanligvis ikke lovregulere antrekk.

— Men har det ikke vært diskutert forbud mot dekkende hodeplagg i enkelte offentlige stillinger? Dommere og politi?

— Det er ikke sammenlignbart. Men valgfrihet og religionsfrihet er motsatsene som må vurderes grundig.

— Tror du ikke det kommer opp forslag om det?

— Det foreligger ikke noe forslag for Stortinget. Dette er foreløpig en privat meningsytring. Det har også noen praktiske sider. Hvis vi skal forby elever på barneskole – hva skal vi da gjøre med lærere med hijab? Skal de også nektes?, sier Werp.

Justisdepartementets lovavdeling vurderte i 2010 et eventuelt hijabforbud i skolen. Les vurderingen her.

Tajik: Ville også reagert på «leppestift og høye hæler»

Etter at Hadia Tajik røpet hijabsynspunktet sitt i et dobbeltintervju med Hege Storhaug i Aftenpostens TV-program: Stanghelle&Eilertsen: 2 mot 1, har hun fått en rekke henvendelser. Fredag ettermiddag la hun ut en utdyping av standpunktet sitt på egen Facebook-side og forklarte at hun ikke kunne svare alle.

Her går hun også til angrep på dem som mener hun «dilter etter» Frp.

«Nei. Frp foreslo å forby hijab fordi det var et religiøst hodeplagg. På sedvanlig vis la de frem et lovforslag som bare rettet seg mot muslimer og som var fullt av faktafeil om hijabens opprinnelse.

Det jeg tar til orde for er å få slutt på seksualiseringen av barn, enten det er hijab eller miniskjørt som er problemet. Rektor må få ryggdekning til å ta tak i det. Hadde en rektor sett en åtteåring med miniskjørt, leppestift og høye hæler ville han eller hun sagt fra. Det samme må gjelde for muslimske barn som bærer et plagg som er ment å gjøre kvinner mindre attraktive for menn», skriver hun.

Se TV-intervjuet mellom Hege Storhaug og Hadia Tajik - det første møtet mellom de to profilerte kvinnene.

 1. Les også

  Frankrike: - Hvis barna ikke vil spise svin, kan de gå hjem i lunsjen

 2. Les også

  Tror det blir vanskeligere å være muslim i Frankrike

Les mer om

 1. Politikk
 2. Integrering
 3. Innvandring
 4. Asyl

Relevante artikler

 1. DEBATT
  Publisert:

  Jeg hijabiserte datteren min

 2. DEBATT
  Publisert:

  Burkini i badetimen er et inkluderende tiltak. Flere burde gjøre som Finnsnes barneskole. | Laial Ayoub

 3. OSLO
  Publisert:

  Hagen vil forby hijab for kommunalt ansatte i Oslo

 4. KOMMENTAR
  Publisert:

  Norge må ikke bli et forbudsland | Helene Skjeggestad

 5. KRONIKK
  Publisert:

  Hijab på barn er den groveste kollektive ansvarsfraskrivelsen i Norge

 6. SID
  Publisert:

  Tre gode grunner til ikke å forby niqab