«Vi skal lete langt tilbake i tid før Senterpartiet har stått sterkere ved inngangen til et stortingsvalgår»

Aftenpostens Harald Stanghelle tror kommunalminister Jan Tore Sanner kan hjelpe Senterpartiet til et brakvalg i 2017.

Det slår ikke feil.

Idet Stortinget er i ferd med å ta sommerferie, kommer invitasjonene til de såkalte sommerpressekonferansene.

Det er tid for oppsummering av året som har gått - som regel i form av for politisk selvskryt.

Og jordbær til dem som har møtt opp.

– Velkommen. Det er bare å ta jordbær, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum, før han stiller en rådgiver det - for Senterpartiet - helt nødvendige kontrollspørsmålet:

– Er de norske?

– Sanner sendte lissepasing til Sp

Aftenposten-kommentator Harald Stanghelle mener Senterpartiet er i en svært god posisjon et drøyt år før stortingsvalget i 2017.

– Vi skal lete langt tilbake i tid før Senterpartiet har stått sterkere ved inngangen til et stortingsvalgår. Den største takken bør gå til Jan Store Sanner som med kommunereformen har servert en lissepasning til Sp, sier Stanghelle.

Ved kommunevalget i fjor høst overrasket Senterpartiet mange med en oppslutning på hele 8,5 prosent.

Stanghelle tror Sp kan greie å kopiere dette knallresultatet i stortingsvalget i 2017.

– Ja, det kan de hvis sentralisering og kommunereform blir blant de viktigste sakene i valgkampen, mener han.

Utradisjonelt nok for tradisjonspartiet Sp, ble årets sommerpressekonferanse ikke avholdt i bakgården på en restaurant – som vanlig er – men på utenriks- og forsvarskomiteens møterom i fjerde etasje på Stortinget. Men jordbærene, norske selvsagt, var på plass.

Vil heller sende kaktus enn blomst

Overfor Aftenposten utdyper Vedum etter pressekonferansen hvorfor han vurderer å sende kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) en kaktus.

Sp-lederen kastet slipset før han forklarte for Aftenposten hvorfor han ikke vil takke kommunalminister Jan Tore Sanner (H) for partiets solide oppslutning – selv om Høyre-statsråden har servert Sp en kampsak – kommunereformen – på et fat.

– Dere har gått litt opp på målingene i det siste. Burde ikke du sende en stor blomsterbukett til Jan Tore Sanner og hans kommunereform?

– Vi er dypt uenige i den samfunnsretningen som Sanner trekker oss, der mest mulig tjenester skal sentraliseres. Det er nok mer enn kaktus enn en blomst jeg skulle sendt. Men han fortjener jo en ferie – jeg håper han tar en lang og god ferie. Og at han tenker seg litt om og slutter med denne sentraliseringen han har satt i gang.

– Dere har 101 ordførere, mange av dem i ganske små kommuner. Kan du med hånden på hjertet si at dere ikke er mot kommunereformen fordi den vil føre til at dere mister makt?

– Vi synes det er fantastisk at det er så mange ordførere rundt omkring lokalt fra alle partier. Lokaldemokrati er noe av det flotte med Norge. Det at du har en ordfører på Røst eller alle mulige store og små steder – det er helt strålende. Vi mener det mangfoldet er bra, og så synes dessverre Høyre det er dårlig.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og parlamentarisk leder Marit Arnstad ramset opp reform etter reform som Regjeringen har satt i gang, når de skulle oppsummere hva Senterpartiet har beskjeftiget seg med det siste året.

– Det er omtrent ett år til stortingsvalget – hvilke partier vil du helst sitte i regjering med?

– Den debatten har vi ikke tatt endelig. Men det vi har sagt, er at for oss er det helt uaktuelt å sitte i regjering med Høyre og Frp. Så har vi ikke lukket døren for noen andre.

– Dere er klare for alle de andre?

– Vi har ikke tatt det endelige valget. Men vi er klare på at Høyre og Frp ikke skal være i regjeringskontorene høsten 2017.


Sagt på pressekonferansen:

Om stortingsvalget og muligheten for regjeringsskifte:

«Det er en glede når jeg våkner om morgenen om dagen og tenker: «Bare ett år igjen!»

Om kaos på borgerlig side:

«Geir Pollestad (stortingsrepresentant fra Sp, red. amn) har sagt at et bredt forlik nå er når både Høyre og Frp er enige».

Om Brexit:

«Om det blir en fordel eller ulempe for Norge dersom Storbritannia går ut av EU kommer litt an på hva Storbritannia gjør. Men det gir jo noen muligheter, selvfølgelig.»

Om kommunesammenslåing:

«Jeg tror det kommer til å bli nye folkeavstemninger noen plasser, som rene markeringer mot kartet fylkesmennene tegner opp.»

– Hvilke ene sak vil du trekke frem som du vil gjennomføre dersom du får muligheten neste stortingsperiode?

– En grønn tråd vil være at det skal være tjenester nær folk. Det er politi eller sykehus, eller sykehjem og skole som kommunene driver med. Og så er vi brennende opptatt av å skape arbeidsplasser med bakgrunn i norske naturressurser.

– Det er ikke lenge igjen til sommerferien. Hva skal du bruke den til?

– Da skal jeg spise. Og bade, kjøre båt, og være på seter en uke, og så skal jeg til Italia en uke. Så det blir mangfoldig. Så får jeg forhåpentligvis tid til å lese en bok innimellom alle badeturene.

Sp-lederen kastet slipset før han forklarte for Aftenposten hvorfor han ikke vil takke kommunalminister Jan Tore Sanner (H) for partiets solide oppslutning – selv om Høyre-statsråden har servert Sp en kampsak – kommunereformen – på et fat.

Stanghelle: - Trenger et skarpere budskap

Kommentator Harald Stanghelle mener Sp-lederen må skjerpe budskapet sitt om han skal ha sjanse til å vinne valget.

– Tjenester nær folk fremhevet Trygve Slagsvold Vedum som den store saken. Senterpartiet må nok være skarpere enn det, for det tror jeg nok at svært mange av partiene vil kunne sette som en av sine saker. Diskusjonen går jo på hvordan tjenestene nær folk skal organiseres for å virke for folk flest, sier han.

– Sp har gjort det bra på målinger og tror jeg tror at partilederen har rett i at det er stor aktivitet ute i kommunene. Men Jan Tore Sanner har definitivt en del av æren for dette. Det er jo kommunesammenslåinger som har vært den store saken for Senterpartiet der de også har vunnet frem i ganske mange kommuner både med å få til folkeavstemninger og at resultatet har blitt «nei» som er Senterpartiets varemerke.

Les også

Det er over et år til valgkampen er i gang for alvor. I løpet av dette året kan det meste skje. Ikke minst med tanke på samarbeidskonstellasjoner der mellompartiene vil bli intenst oppvartet både av Høyre og Ap.

Stanghelle sier Sp kan bli avgjørende for hvilken regjeringskonstellasjon som vinner etter neste valg.

– Senterpartiet var med i den rødgrønne regjeringen, men akkurat nå ser det veldig kaotisk ut på rødgrønn side. Jeg tror nok at det vil Sp få slåss en del med, hvilke samarbeidspartnere de skal finne, sier han.